Se vorbește despre blaturi și în handbal…
Oricât ar fi de neplăcut, presa nu poate evita să abordeze și subiectul părții întunecate a sportului. Nu se fac aranjamente doar în fotbal sau în tenis, doar că se vorbește mai multe despre ele pentru că acestea sunt cele mai populare discipline.
Într-un interviu acordat site-ului comunității pariorilor online din România, jurnalistul specializat pe handbal Marius Huțu a vorbit despre blaturile din acest sport. Potrivit cazurilor concrete prezentate de el, în handbalul românesc nu se fac aranjamente neapărat pentru pariuri. Se poate întâmpla ca echipele să se pună de acord pentru un rezultat reciproc avantajos, sau ca jucătorii să-l „lucreze” pe antrenor. Casele de pariuri online licențiate în 2019 au în ofertă multe evenimente din handbal și au început să fie tot mai atente la aceste „detalii”.
Trei cazuri concrete din campionatul României
Marius Huțu a prezentat trei meciuri din campionatul României în care aranjamentul a fost vizibil „de pe Marte”
- Dunărea Călărași vs Potaissa Turda (martie 2017)
Specialistul i-a sfătuit pe pariori să mizeze pe X2, deși gazdele erau favorite clare. De ce??
„Întâlnirea a avut miză doar pentru Potaissa Turda, care avea la dispoziție cele două semne să încheie sezonul regulat pe locul 2. Călărașul a asigurat spectacolul și tot echipa gazdă a fost cea care s-a temut la ultimul atac să atace poarta, să încerce să arunce mingea, să scoată o eliminare, să facă ceva în cele 30 de secunde avute la dispoziție pentru a câștiga meciul. A stat cu mingea pe undeva în margine, la 12-14 metri de poartă. Nu am avut informații înainte de partidă că s-ar termina egal, dar am intuit pe parcurs că se poate încheia astfel. Chiar la pauză, am martori, am spus că jocul se va încheia la egalitate, dădusem și un scor exact, 28-28. M-am înșelat cu două goluri pentru că a fost 27-27”.
- Dunărea Călărași – CSM Satu Mare (noiembrie 2016)
Oaspeții au câștigat cu 27-24, fiind singura lor victorie din campionat. Jurnalistul bănuiește că nu a fost o înțelegere la nivel de echipe, ci mai degrabă o înțelegere între handbaliștii Dunării pentru o înfrângere care ar fi trebuit să conducă la demiterea propriului antrenor, pe care nu îl mai agreau.
- CSM București – Steaua București (sezonul 2011-2012)
Steaua nu câștigase până atunci niciun joc (avea să și retrogradeze în acel sezon), campionatul era deja în ianuarie. „După confruntarea cu CSM București, un prieten, specialist în piața pariurilor, mi-a semnalat faptul că s-au pariat mai multe bilete pe un rezultat de egalitate în agențiile off-line, sume de ordinul zecilor de mii de lei. Totodată, cota scăzuse la 5.00, una anormală pentru un meci de handbal, aceasta fiind de la 8.00 (în cazul celor mai echilibrate meciuri) în sus”, a povestit Marius Huțu.
Spre deosebire de fotbal, în handbal nu există nicio Comisie care să investigheze meciurile suspecte de blat. Cazurile pot ajunge la Consiliul de Administrație, forul de conducere al Federației Române de Handbal, dar numai dacă sunt prezentate dovezi clare că întâlnirea a fost aranjată.
Și în handbalul mondial se fac aranjamente
„Dar în handbalul mondial se fac blaturi?”, a fost întrebat specialistul. Răspunsul a fost afirmativ, iar exemplul a venit imediat: „primul joc care îmi vine în minte este Gyor – Lada Togliatti, Liga Campionilor la handbal feminin, sezonul 2007-2008. Echipa maghiară a avut tot interesul să scoată Oltchim din competiție, astfel că în ultima etapă din grupă a pierdut pe teren propriu în fața rusoaicelor, care erau net inferioare valoric. Oltchim avea nevoie de un rezultat de egalitate la meciul respectiv pentru a se califica în semifinale, dar l-a așteptat în zadar”. C-așa-i (și) în handbal…