Schimbări importante de regulament la campionatele mondiale masculine
Federația Internațională de Handbal (IHF) a anunțat câteva importante modificări ale regulamentului, acestea urmând a fi aplicate la campionatele mondiale masculine din Germania și Danemarca, ce vor începe în această săptămână.
Time-out la buton
Oficialii echipelor vor putea solicita time-out prin apăsarea butonului roșu ce va fi legat la tabelă. Apăsând butonul roșu, timpul se oprește automat. Metoda a fost folosită cu succes la campionatul european feminin. Dacă oficialul unei echipe apasă butonul când echipa sa nu este în posesia mingii, va fi sancționat cu avertisment și aruncare de la 7 metri pentru echipa adversă. Dacă adversarul este în situație clară de gol și oficialul apasă butonul roșu, va fi sancționat cu descalificare, cartonaș albastru și aruncare de la 7 metri pentru echipa adversă. Dacă oficialul apasă butonul roșu deși echipa sa avusese deja 3 time-out-uri, nu primește nicio sancțiune, cu excepția situației în care acționează astfel în ultimele 30 de secunde, caz în care va primi descalificare, cartonaș albastru, iar echipa adversă va beneficia de aruncare de la 7 metri.
Numărătorul de pase și amenințarea de joc pasiv
Când arbitrii au semnalizat jocul prepasiv, arbitrul de rezervă va fi responsabil cu numărarea paselor (maxim 6), având la dispoziție un ”numărător”, legat direct la tabelă. Totuși decizia finală privind sancționarea jocului pasiv va aparține arbitrilor de pe teren. O schimbare majoră în privința sancționării jocului pasiv este reprezentată de faptul că arbitrii pot semnaliza foarte rapid pre-pasivul în cazul în care consideră că o echipă pasează lent în tranziția către terenul advers sau construiește atacul cu pase încete. De asemenea, în ultimele minute ale jocului, nu se poate pasa în spate și nici într-un ritm lent, pentru a trage de timp, în astfel de cazuri arbitrii vor acorda aruncare liberă pentru echipa adversă.
Arbitrajul video
Fiecare meci va fi filmat cu câte 16 camere, din care câte 3 vor fi plasate în zona porților, pentru a verifica, în situațiile neclare, dacă mingea a trecut linia porții cu toată circumferința. Delegatul IHF va putea solicita proba video în 3 cazuri: – dacă nu poate fi identificat cu certitudine un jucător care a comis o iregularitate; – în cazul suspiciunii de schimbare greșită; – în cazul evenimentelor petrecute în ultimele 30 de secunde. Consultarea probei video poate fi făcută de un singur arbitru odată, cel care a fost mai aproape de fază. Dacă acesta nu poate lua o decizie, se va îndepărta și-l va lăsa pe celălalt arbitru să privească faza. Antrenorii nu pot solicita probă video. Proba video se poate solicita numai până la următoarea schimbare de posesie a mingii.
Sancțiunile progresive și alte sancțiuni
În situația în care este comis un fault sancționabil cu eliminare de 2 minute, nu vor mai fi dictate avertismente, ci direct eliminări, la fel în cazul unor faulturi pasibile de a fi sancționate cu descalificare. În situația în care un jucator înscrie, dar este faultat în timpul aruncării și s-ar fi impus avertisment, dar după gol portarul face repunere rapidă de la centru, nu va mai fi acordat avertismentul, pentru a nu perturba desfășurarea jocului. După înscrierea unui gol, jucătorul care se retrage în apărare, nu are voie să intre în zona de pasare pentru repunerea mingii în joc (pe traiectoria mingii aruncată de portar sau un coechipier al acestuia spre centrul terenului, pentru executarea aruncării de începere). Dacă este întârziată repunerea de la centru, sancțiunea este eliminare de 2 minute, chiar dacă nu a fost vorba de intenție. Orice fault care pune în pericol sănătatea jucătorilor va fi sancționat cu descalificare. Dacă faultul este comis asupra brațului de aruncare, în funcție de duritate, sancțiunea va fi eliminare sau descalificare. Dacă extrema aflată în apărare face pasul în lateral și faultează extrema în atac, sancțiunea este eliminare de 2 minute, iar dacă jucătorul în atac își pierde echilibrul corporal, fiindu-i pusă în pericol integritatea corporală, se va dicta descalificare.
Scopul declarat al acestor modificări este ca handbalul să capete un plus de viteză, să fie mai atractiv pentru public și, în acest fel, să rămână pe lista jocurilor sportive de la Jocurile Olimpice.
Buna dimineata. In afara de faptul ca este semnal de „avertizare” pentru joc pasivsi nu de amenintare, asa cum ai scris tu, totul este OK, desi nu ai mentionat sursa.