Alexandru Acsinte este noul antrenor responsabil cu pregătirea fizică la CSM Bacău

CSM Bacău are, de la începutul acestei luni, un nou antrenor responsabil cu pregătirea fizică. Profesor universitar doctor la Universitatea ”Vasile Alecsandri” din Bacău, Alexandru Acsinte se întoarce, practic, acasă, unde a mai lucrat cu echipele de handbal seniori, chiar dacă nu toate experiențele au fost plăcute. De 10 ani lector EHF, noul membru al staff-ului prim-divizionarei băcăuane a fost, în anii ’90, antrenor secund la Știința Bacău (masculin și feminin), apoi director tehnic în cadrul Federației Române de Handbal, antrenor responsabil cu pregătirea fizică al naționalei feminine U19 campioană mondială în 2014, antrenor secund la HC Vaslui și antrenor responsabil cu pregătirea fizică la CSM Focșani. Sigur că ceea ce ați citit e doar o mică parte a CV-ului lui Alexandru Acsinte, cu care am discutat despre noul său angajament.

Rep.: După 9 ani, din nou la o echipă de seniori din Bacău…

Alexandru Acsinte: În primul rând, colaborarea din trecut cu Știința Muncipal Dedeman Bacău nu a fost oficială, nesemnând nici un contract. În consecință, mi-am luat o ”țeapă” bună, nefiind plătit pentru cele 3 luni de pregătire făcute cu băieții de atunci. Dar să vorbesc despre aspecte mai plăcute. Colaborarea mea cu Știința a început în vremuri îndepărtate, respectiv 1993-1995, la fete, ca secund al domnului Costel Petrea, apoi în sezonul 1995-1996 la băieți, secundul regretatului Marcel Păunică. În 1996, am fost preparator fizic la Lotul Național de băieți U19, în vederea participării la Campionatul European care s-a desfășurat la Oradea, antrenor principal fiind Otto Heel. În ceea ce privește revenirea acasă, ideea a fost a domnului președinte Adrian Gavriliu, care, în urmă cu vreun an și ceva, m-a contactat și am avut o discuție ”face to face” în vederea unei colaborări în perspectivă. În momentul respectiv, nu mi-a promis nimic, dar m-a asigurat că fac parte din planurile dumnealui de perspectivă, atunci abia începusem la Focșani.  Uite că peste ceva timp s-a dovedit a fi adevărat, drept pentru care vreau să-i mulțumesc pentru încredere, pe această cale.

Rep.: Ce înseamnă pentru Alexandru Acsinte întoarcerea acasă ?

A.A.: Păi… îndeplinirea unui vis. Eu am lucrat foarte bine și-n 2010 cu băieții de atunci, chiar în circumstanțele amintite mai sus. Nu am pus niciodată banii pe primul loc, pentru mine, a fost, este și va fi foarte important colectivul cu care lucrez. Cei care m-au cunoscut, respectiv jucătorii și jucătoarele, antrenorii, membrii ai ”staff”-ului tehnic cu care am lucrat (Loturi Naționale, echipe de club) pot confirma sau infirma spusele mele. Acum am privilegiul să ”lucrez” din nou acasă. Un lucru foarte bun care mi s-a întâmplat în ultimii 5 ani, de când am revenit în branșă, este faptul că am lucrat cu antrenori tineri, cel puțin mai tineri ca mine, cu abilități deosebite, deschideri și personalități puternice. Cu excepția lui Aurelian Roșca, cu care  am lucrat la Lotul Național de fete U19 cu care am ieșit campioni mondiali în 2014 în Macedonia, ceilalți antrenori sunt mai tineri, respectiv Sandu Iacob, Bogdan Voica, Viorel Ciobotaru și acum, iată, Adrian Petrea. Asta nu prea mă ”aranjează”, pentru că mă face să mă uit mai des în buletin…

Rep.: Ce așteptări aveți de la colaborarea cu CSM Bacău ?

A.A.: Abia aștept să încep alături de Adi Petrea, pe care-l știu ”de mic” și pentru mine a fost o surpriză foarte plăcută cu ani în urmă, când a început proiectul de la Reșița. Felicitări și respect pentru tot ce a făcut și face pentru handbalul de la noi din țară. Normal, abia aștept să lucrez cu băieții de la echipă, va fi o nouă provocare în care mă regăsesc. Pe 15 iulie, Adrian Petrea a ”sunat” convocarea echipei, apoi intrăm în program. Până atunci, voi pleca în Polonia, ca delegat și lector al Federației Europene de Handbal, la Campionatul European Universitar de Handbal, unde va avea loc, în paralel, și un curs de perfecționare pentru tinerele cupluri de arbitri din Europa, la care eu voi preda. Este bine de știut că de la noi din țară vor fi din nou prezente Georgiana Lungu și Mihaela Paraschiv, care sunt la un pas de a face parte dintre cuplurile ce vor arbitra jocuri Europene la cel mai înalt nivel. Revenind la CSM Bacău, ne dorim să ne îndeplinim obiectivul, să terminăm pe un loc cât mai bun, dar cel mai mult îmi doresc să clădim, noi, Adi Petrea, George Călin și cu mine, O ECHIPĂ. Dacă reușim acest lucru, ne luptăm cu orice echipă din Liga Zimbrilor. Coeziunea de grup, încrederea reciprocă, transparența și loialitatea GRUPULUI sunt cele mai importante lucruri în obținerea performanțelor deosebite. Normal, toate acestea într-un climat de liniște și respect reciproc, determinat de factorii care ne asigură stabilitatea profesională și a performanțelor. Nu sunt vorbe mari, pentru că am verificat personal veridicitatea a ce am spus, lucrând cu oameni care aveau ca ”religie” valorile de mai sus, Aurelian Roșca – Campion Mondial, Sandu Iacob, locul 6 cu Vasluiul și locul 8 cu Focșaniul cu care a participat și în Final Four-ul Cupei României, Bogdan Voica, Viorel Ciobotaru. Implicit, îmi doresc  să obținem maximum de la NOI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *