EXCLUSIV / Propunerea FRH pentru disputarea turului Ligilor Naționale
Federația Română de Handbal a elaborat un document în care sunt prevăzute variantele de disputare a turului din eșaloanele de elită, precum și condițiile în care ar urma să aibă loc turneele de sală. Astfel, cele 15 etape aferente turului, în ordinea în care acestea au fost programate inițial, se vor desfășura sub formă de turneu/turnee, planificate în funcție de calendarul competițional al echipelor românești participante în Cupele Europene, cât și de calendarul oficial al loturilor naționale de seniori. În cazul în care, între două turnee programate, măsurile se relaxează și încă nu au intervenit cheltuieli ale echipelor în legătură cu următorul turneu, se va reveni la sistemul de joc tur/retur, cu meciuri acasă și în deplasare, conform programului competițional.
Varianta 1 constă în disputarea întregului tur într-un singur turneu, etapele fiind programate la 3 zile.
Varianta 2 prevede disputarea a 2-4 turnee a câte 4-8 etape fiecare.
Locații, perioadă de desfășurare
În alegerea locațiilor pentru desfășurarea turneelor se vor lua în primul rând în considerare orașele în care protocoalele medicale stabilite în prezentul document pot fi respectate ad literam.
De asemenea, se vor lua în considerare orașele în care există 2 săli de joc la standarde europene unde se vor desfășura etapele de campionat, eventual cu o a 3-a sală în care se pot desfășura ședințe de antrenament în condiții civilizate.
Nu în ultimul rând, se vor lua în considerare orașele care pot găzdui în același loc și timp, în regim de circuit închis, 16 echipe (grupuri formate din maxim 30 de persoane), oficiali F.R.H. (arbitri, observatori, delegat turneu), personal F.R.H. (cu responsabilități tehnice și organizatorice).
Nota redacției: în aceste condiții, turneele vor putea avea loc doar în București și Cluj-Napoca.
Perioadele de desfășurare precum și variantele de turnee vor fi stabilite în funcție de dispozițiile E.H.F. privind calendarul competițional al echipelor românești participante în Cupele Europene și programul loturilor naționale.
Arbitri, observatori, delegat turneu
La turneul/ turneele contând pentru turul Ligilor Naționale-masculin și feminin va fi delegat un număr minim de cupluri de arbitri și observatori, în funcție de numărul de jocuri programate. Aceștia vor fi de asemenea cazați în regim de cantonament și nu pot fi înlocuiți de alți arbitri/oficiali pe toată durata turneului. Arbitrii și observatorii care nu oficiază de la centru partida se vor constitui în arbitri ajutători (Raport de joc scris, scor/cronometru, scorer online).
Fiecare turneu va avea un delegat al competiției care va superviza evenimentul.
Detalii organizatorice
Echipele vor suporta costurile privind:
– testarea RT-PCR participanților echipei la turneu;
– cazarea și masa participanților echipei la turneu;
– serviciile medicale și de pază;
– chiria sălii de joc;
– cazarea și masa oficialilor F.R.H. (arbitri/observatori/delegat competiție);
– baremurile de arbitraj/observator/delegat competiție.
F.R.H. va suporta costurile privind testările RT-PCR ale oficialilor F.R.H. (arbitri/observatori/delegat eveniment, personal F.R.H. cu responsabilități organizatorice).
Detalii medicale
Înainte de fiecare turneu programat, echipele vor transmite către F.R.H. (e-mail: LN20202021tur@frh.ro) lista nominală a participanților la turneu, cât și rezultatul testării RT-PCR efectuate cu maxim 48 de ore înainte de începerea turneului.
Lista nominală poate fi completată de fiecare echipă cu maxim 30 de persoane. Acestea pot fi jucători sau oficiali echipă (vezi definiție Oficiali echipă în Regulamentul Disciplinar).
Oficialii F.R.H. desemnați de către comisiile federale (arbitrii, observatorii, delegat turneu) vor transmite către F.R.H. (e-mail: LN20202021tur@frh.ro) rezultatul testării RT-PCR efectuate cu maxim 48 de ore înainte de începerea turneului.
Nu este permisă participarea la turneu a sportivilor și oficialilor de echipă sau a oficialilor F.R.H. care nu au efectuat test RT-PCR cu rezultat negativ.
Componenții echipelor (jucători și oficiali de echipă), oficialii F.R.H. desemnați pentru a oficializa turneul și personalul F.R.H. cu responsabilități tehnice, organizatorice vor fi cazați în regim de cantonament pe durata desfășurării turneului.
Dacă, în orice moment, una dintre persoanele participante la turneu dezvoltă simptome COVID-19, aceasta se izolează și se testează RT-PCR.
Purtatul măștii este obligatoriu în toate situațiile, mai puțin în cazul sportivilor care efectuează încălzirea sau participă efectiv la joc.
Accesul la hotel
Grupurile participante la turneu (echipe, oficiali F.R.H., personal F.R.H.) vor fi programate la ore diferite pentru check-in, pentru a evita intersectarea.
La intrarea în hotel fiecare persoană va efectua triajul epidemiologic: măsurarea temperaturii și completarea formularului tip (da/nu), sub semnătură.
În cazul în care temperatura înregistrată are o valoare de 37.3 grade sau mai mult, persoanei în cauză îi va fi interzis accesul , respectiv cazarea în hotel
În cazul în care una sau mai multe întrebări din formular vor avea răspunsul „Da”, se va lua o decizie privind accesul la cazare al persoanei în cauză, de către responsabilul triajului.
Cazare
Fiecărei echipe îi va fi atribuit câte un etaj separat.
Oficialii F.R.H. (arbitrii/observatorii/delegat turneu) vor avea un etaj/palier diferit față de cel al echipelor.
Reprezentanții F.R.H. cu responsabilități tehnice, organizatorice vor fi cazați, de asemenea, la un alt etaj/palier față de celelalte două grupuri menționate.
Fiecărei echipe i se va pune la dispoziție un spațiu propriu pentru realizarea ședințelor tehnico-metodice și a rezolvării problemelor medicale ale echipei. Acesta va fi aerisit și dezinfectat după fiecare folosire.
Reprezentanții aceluiași grup au acces numai la etajul/palierul unde sunt cazați. Este interzisă vizitarea prietenilor din alte echipe sau din grupurile oficialilor, personalului F.R.H.
Pe palier/etaj nu se vor caza alte persoane, străine de turneul contând pentru Ligile Naționale masculin și feminin, sezon 2020-2021 – tur campionat. .
Nu se va face curat în camere pe toată durata șederii la turneu. Se vor pune la dispoziția echipelor destule prosoape și articole de igienă, pentru a se evita intrarea în contact cu personalul de curățenie.
Holul care asigură accesul la etajul/palierul fiecărei echipe va fi prevăzut cu dezinfectant pentru mâini.
Masă
Fiecare grup (echipe, oficiali, personal F.R.H.) va servi masa în regim catering sau în spațiu amenajat în aer liber, în funcție de disponibilitățile hotelului. În cazul în care masa se va servi în spațiu special amenajat, în aer liber, grupurile vor avea program diferit de servire a mesei astfel încât să nu se intersecteze și de preferat spațiu propriu pentru servirea mesei.
Ședința tehnică
Ședința tehnică se va organiza în seara de dinaintea începerii turneului.
Se recomandă ca ședințele tehnice să fie cât mai scurte ca durată, cu menținerea unei distanțe cât se poate de mare față de persoana care vorbește. Fiecare echipă va desemna o singură persoană pentru prezența la ședința tehnică. Arbitrii și observatorii sunt, de asemenea, invitați la ședința tehnică.
La ședința tehnică, delegatul competiției va prezenta și pune la dispoziția reprezentanților cluburilor și arbitrilor/observatorilor care vor semna pentru primire, prezentul regulament.
Transport hotel-Sala de joc
Fiecare echipă se va transporta la și de la sala de joc cu autocar propriu.
Este interzis accesul oricărei persoane străine în autocarul echipei.
Fiecare echipă va avea oră diferită de plecare spre sală/hotel, în așa fel încât să se evite intersectările.
Accesul la sălile de joc
Sala de joc va fi prevăzută la intrare cu covoraș cu dezinfectant pentru încălțări, soluție dezinfectantă pentru mâini.
Tot la intrarea în sală va fi prezentă persoana responsabilă cu măsurarea temperaturii și completarea tabelului de triaj.
Au acces în sala de joc, pentru fiecare meci:
− Persoana responsabilă cu triajul epidemiologic
− Componenți ai celor două echipe (jucători, antrenori, medici, maseuri, angajați ai clubului, etc), maxim 30 de persoane/echipă, pe bază de tabel nominal semnat de delegatul clubului și prezentat la ședința tehnică.
− Oficialii F.R.H. (arbitri/observatori/delegat turneu)
− Personal F.R.H. necesar pentru organizarea jocului (led-uri, sunet, electrică, announcer, mop, tehnic, conducere, etc.), pe bază de tabel nominal prezentat la ședința tehnică.
− Personalul medical (Medic ambulanță+șofer ambulanță) pe bază de tabel nominal prezentat la ședința tehnică
− Personal responsabil cu paza (8 și 12 persoane) pe bază de tabel nominal prezentat la ședința tehnică.
− Personal responsabil streaming online (maxim 3 persoane), pe bază de tabel nominal prezentat la ședința tehnică.
− Personal responsabil cu dezinfectarea spațiilor comune în pauzele dintre meciuri (maxim 2 persoane)
− Ziariști – maxim 1 pentru fiecare organ de presă, pe bază de tabel nominal întocmit de F.R.H. în urma cererilor și prezentat la ședința tehnică
− Televiziuni naționale – maxim 2 persoane (în zonele permise) pe bază de tabel nominal întocmit de F.R.H. în urma cererilor și prezentat la ședința tehnică
Este interzis accesul în sală pentru orice altă persoană în afara celor menționate anterior.
Înainte de joc:
În fiecare zi a competiției, la intrarea în sala de joc se va efectua triajul epidemiologic (măsurare temperatură). Aceasta precum și numele, prenumele persoanelor vor fi consemnate într-un tabel, sub semnătură.
Persoanele a căror temperatură este 37.3 sau mai mare nu vor avea acces la sala de joc. Fiecare persoană care va intra în incinta sălii va dezinfecta mâinile folosind soluție dezinfectantă, precum și încălțările cu care a intrat în sală, folosind covorul cu dezinfectant.
Jocurile vor fi programate în așa fel încât echipele să nu se intersecteze.
Echipele vor ajunge la sala de joc la ore diferite astfel: echipa trecută prima în Raportul de joc cu 55 de minute înainte de ora oficială de începere a jocului, echipa trecută a doua în raportul de joc cu 45 de minute înainte de ora oficială de începere a jocului. Oficialii F.R.H. vor ajunge la sala de joc cu 60 de minute înainte de ora oficială de începere a jocului.
După măsurarea temperaturii și semnarea tabelului, reprezentanții echipelor vor merge direct la banca de rezerve din spațiul de joc.
Jucătorii se vor prezenta la sala de joc echipați și pregătiți (tape-uri, încălzitoare) pentru încălzire/meci. Accesul la vestiare este interzis. Fiecare echipă va avea acces la câte una/două toalete proprii.
Fiecare jucător/oficial de echipă va veni la sală cu rucsac propriu, pentru depozitarea echipamentului/materialelor necesare.
Arbitrii/observatorul F.R.H. se vor prezenta la sala de joc echipați. Aceștia vor avea acces la o toaletă, separată de cele la care au acces echipele.
Persoanele responsabile cu verificarea legitimațiilor vor purta în permanență, pe lângă masca de protecție, și mănuși de unică folosință (reprezentant echipă responsabil cu legitimațiile, arbitri, observatori).
Fiecare echipă poate folosi maxim 35 de minute pentru încălzire.
Ședințele tehnico-tactice ale echipelor nu se vor ține la sala de joc. Acestea se vor programa înainte ca fiecare echipă să ajungă la sală, în spațiu deschis sau în săli/incinte din cadrul hotelului unde se poate păstra distanța de minim 2 metri între componenții echipei.
Jucătorii celor două echipe și arbitrii principali nu vor ieși în același timp la încălzire și vor evita orice contact direct cu adversarii/arbitrii pe toată durata încălzirii.
Salutul echipelor de la centrul terenului se va realiza păstrând distanța de minim 2 metri între participanți. Nu se va realiza prezentarea la centru a echipelor.
În timpul jocului:
Purtatul măștii este obligatoriu în toate situațiile, mai puțin la încălzirile jocurilor și participarea efectivă la joc a sportivului.
Vor lua loc pe banca de rezerve, la o distanță de 2 metri (un scaun/loc liber între persoane) jucătorii de rezerve și staff-ul, cu obligativitatea purtării măștii de protecție. Acest lucru se poate realiza prin amplasarea de scaune lângă banca de rezerve sau, în cazul în care există acces din tribună la băncile echipelor, stabilirea unui spațiu tehnic în tribună, în spatele băncilor de rezervă, a unui spațiu strict delimitat unde pot lua loc jucătorii de rezerve/staff-ul echipei care nu au loc pe banca de rezervă, cu păstrarea celor 2 metri distanță.
Arbitrii sau observatorul sunt obligați să întrerupă jocul și să avertizeze persoanele în cauză, dacă măsurile prezentate anterior nu sunt respectate.
La time-out-urile de echipă, reprezentanții fiecărei echipe sunt obligați să păstreze distanța de 2 metri între fiecare. Purtarea măștii este, de asemenea, obligatorie pentru componenții echipei care vin de pe banca de rezerve. Aceleași măsuri se impun și persoanelor responsabile pentru transmisia TV, în cazul în care jocul se transmite la TV. La fiecare joc se vor folosi mingii de joc noi. Acestea vor fi schimbate la pauza jocului. Fiecare echipă este obligată să se prezinte la turneu cu un număr minim de mingi de joc noi, în funcție de numărul de etape programate în turneu. La ședința tehnică se va stabili pentru fiecare echipă, la ce joc va pune la dispoziție minge de joc nouă.
Fiecare component al echipei va avea recipient propriu pentru băutura hidratantă/energizantă.
Jucătorii și arbitrii vor păstra distanța regulamentară pe perioada când jocul este întrerupt.
După joc:
După fluierul de final al jocului, reprezentanții echipelor vor merge direct la autocar, de unde se vor deplasa spre locul de cazare, unde se vor dușa/schimba. Părăsirea sălii de joc se va face la intervale diferite de timp, în ordinea: echipa trecută prima în Raportul de joc, echipa trecută a doua în raportul de joc. La ieșirea din sală se vor dezinfecta din nou mâinile cu soluția din recipientele aflate la intrarea în sală.
În pauzele dintre jocuri se va realiza dezinfectarea toaletelor și a spațiilor comune (hol intrare, suprafață de joc, masă oficială, bănci de rezervă).
Personal auxiliar
Personalul medical (medic ambulanță, șofer ambulanță) prezenți la jocuri vor purta pe toată durata evenimentului echipamente de protecție (măști, mănuși de unică folosință).
Persoana responsabilă cu triajul epidemiologic de la intrarea în sală, persoanele responsabile cu dezinfectarea spațiilor comune, persoanele care vor asigura paza, streamingul online și personalul F.R.H. cu responsabilități organizatorice vor purta permanent echipament de protecție (măști și mănuși de unică folosință). Aceștia se vor asigura că păstrează distanța de minim 2 metri față de ceilalți participanți la eveniment.
Reprezentanți presă și echipa care asigură transmisia TV vor purta permanent echipament de protecție (măști și mănuși de unică folosință). Aceștia se vor asigura că păstrează distanța de minim 2 metri față de ceilalți participanți la eveniment.
Persoanele responsabile mop vor purta permanent echipament de protecție (măști și mănuși de unică folosință). Acestea se vor asigura că, la momentele de întrerupere a jocului pentru curățarea suprafeței de joc, vor păstra distanța de minim 2 metri față de jucători și arbitri.
Proceduri în cazul depistării unui caz suspect de COVID-19
Atât în incinta hotelului, cât și la sălile de joc, se va amenaja minim câte un spațiu de izolare pentru cel puțin o persoană cu simptomatologie COVID, care să fie bine ventilată, să nu comunice cu alte incinte sau spații definite. Utilitatea acestor spații este aceea de a izola de restul persoanelor, orice persoană care prezintă simptome ale COVID-19, până la un consult de specialitate/testare, evacuare. În mod obligatoriu, se anunță cadrul medical al echipei respective, delegatul turneului, Direcția de Sănătate Publică locală și serviciul de urgențe 112. Această încăpere este folosită doar pentru o astfel de situație.
Persoana în cauză va urma întocmai dispozițiile primite de la Direcția de Sănătate Publică locală.
La 5 zile de la depistarea unui caz pozitiv, se vor testa RT-PCR pentru COVID-19 toți participanții la Cupa României Fan Courier ai echipei respective. Pe perioada acestor zile se vor urma măsurile impuse de DSP.
NOTĂ: Nu reprezintă motiv de amânare a meciurilor apariția unui caz pozitiv de COVID-19, cu excepția cazurilor în care Direcția Pentru Sănătate Publică o impune.
Persoanele în cauză vor putea continua/relua activitatea în cadrul turneului în urma testării RT-PCR, cu rezultat negativ.
Documentul mai prevede și sancțiunile ce vor fi aplicate în cazul nerespectării condițiilor sanitare.
Foto: Facebook Dinamo
Domnilor de la federatie,va dati seama la ce cheltuieli puneti cluburile ?
Sper să nu ajungem să vedem așa ceva, doar citind constatabsurdul unor astfel de situații!
Handbalul este un sport de contact, cum intră și ies jucătorii de schimb, cu mască / fără mască, de exemplu?
Cum fluieră oficialii de la masă o schimbare greșită sau o sancțiune la bancă sau un time-out, cu mască?
Odată testați și cantonați în condiții stricte, de bună voie, de ce mai poartă mască, se contaminează de la ceilalți cantonați și testați negativ?
Pentru 0,05% din populație bolnavi activi, 99,95% se supun unor astfel de absurdități? Deschideți ochii și împrăștiați ceața, că altfel e de rău!