Handbalul e în continuare pus la zid: competiții fără spectatori, antrenamente cu distanțare !
Mult așteptatul ordin comun al Ministerului Tineretului și Sportului și al Ministerului Sănătății, cu privire la regulamentele de desfășurare a activităților sportive, a apărut joi, însă pentru handbal nu există prea multe vești bune. Astfel, se menține acea condiție aberantă pentru activitățile de pregătire în spații închise: ”numărul de sportivi care se antrenează la un moment dat va fi limitat în funcție de capacitatea sălii, pentru a se menține distanța de siguranță, astfel încât fiecărei persoane să îi revină un spațiu de cel puțin 7 mp.” Inutil să precizăm, asta va duce la continuarea desfășurării antrenamentelor și meciurilor amicale în condiții de clandestinitate, cu săli încuiate și maximă discreție. E clar că numitul Stroe, ocupant vremelnic al fotoliului de ministru, nu dă doi bani pe sporturile de sală.
În ceea ce privește desfășurarea evenimentelor sportive în spații închise, din păcate este interzis în continuare accesul spectatorilor. În cazul competițiilor/turneelor, a fost eliminată obligativitatea intrării în cantonament cu 14 zile înainte, echipele fiind obligate să prezinte o testare COVID-19 prin metoda RT-PCR cu cel mult 48 de ore înainte de data programată pentru începerea competiției/turneului. Probabil că întrecerile din Ligile Naționale se vor desfășura în continuare sub formă de turnee, având în vedere că ordinul prevede: ”pe perioada competiției/turneului, echipele vor sta izolate în cantonament.” Asta, deși mai toată lumea militează pentru disputarea de etape normale, inclusiv datorită riscurilor epidemiologice reduse comparativ cu turneele. Oare modelul EHF nu e de-ajuns pentru a proceda la fel ???
Cu siguranță că FRH va elabora un nou Protocol medical de organizare și desfășurare a competițiilor, ori îl va modifica pe cel existent, inclusiv cu un eventual număr minim de jucători pe care o echipă îl poate înscrie în raportul de joc. Avem semnale că, după turneul de la Sfântu Gheorghe, mai multe echipe au jucători cu probleme de sănătate și s-au făcut testări Covid-19. Teoretic, există posibilitatea ca o echipă să aibă, la data începerii turneului al doilea (4 octombrie), mai mult de 3 jucători indisponibili din motive de coronavirus. Ori, să dai 6 meciuri pierdute acelei echipe ar fi ca o virtuală condamnare la retrogradare. De asemenea, se poate elimina și obligativitatea purtării măștii pe banca de rezerve, care, după cum am mai spus, n-are nicio logică.
Cât despre eșaloanele secunde și campionatele de juniori, e clar că acestea nu pot începe în condițiile stipulate de ordin, din motive financiare. E clar că marea majoritate a cluburilor nu-și pot permite atâtea testări RT-PCR, dar nici participarea la un campionat sub formă de turnee.
Sunt echipe de juniori dar si seniori care se antreneaza de o luna si jumatate zilnic in sali si nu au nimic( o fii asimtomatici toți), fara a se repecta tâmpenia aia de distantare sociala.Nu mai vorbim de vestiare unde se schimba toata echipa si unde deja trebuia sa apara coviduțu. Halal responsabili ai sportului practicat in sali.
Clar! Absurditati marca Dedu! Toate cele 16 echipe din Liga Florilor au cerut etape saptamanale . Dar sa mergi sa joci un singur joc la Ploiesti, este de noaptea mintii lui Dedu!
Dupa turneul de la Sf Gheorghe Bacau,Baia Mare au o groaza de jucatori infectati ! Mizerie cat cuprinde , cheltuieli de 4-5 ori mai mari cu ac turnee care vor duce echipele in colaps !!! Din cauza unora ca Stroe si Dedu- minti retarde !