Tot ce trebuie să știți despre jocul de handbal!

Pentru că suntem mari iubitori de handbal, vrem să vă facem o scurtă prezentare despre regulile jocului pe care îl iubim așa mult. Știm că printre dvs. se numără mulți cunoscători ai jocului, însă pentru cei care ne vizitează și nu știu multe detalii, vrem să vă facem un scurt rezumat al handbalului, dar și al jucătorilor.

Pornit în Germania la începutul anilor 1900, handbalul cucerește rapid multe țări. Prima competiție internațională s-a ținut între Germania și Austria, în 1925. Primul regulament internațional a fost tipărit în 1928, odată cu înființarea Federației Internaționale de Handbal. În 1934, acesta devine sport olimpic. Și România se află printre țările care adoptă această nouă activitate sportivă și primul meci are loc la Sibiu, în 1922. Ușor, ușor, a cuprins mai multe orașe și ajunge să fie unul dintre sporturile preferate de români. Cum se joacă însă?

Regulamentul jocului este unul destul de simplu și ușor de urmat. Regulile sunt puține și clare. O echipă este formată din 14 jucători, însă, pe teren, în timpul jocului, nu au voie să se găsească mai mult de 7. Restul sunt jucători de rezervă. Pe teren, trebuie să existe întotdeauna și un portar. Spre deosebire de fotbal, un portar poate deveni oricând un jucător de câmp. Și invers este la fel de posibil. Deci toată lumea trebuie să știe să joace, dar să și apere. Timpul de joc începe odată cu fluierul arbitrului. Se termină după o anumită perioadă pre-determinată, afișată pe tabela de marcaj. Sau poate fi oprit și din fluierul arbitrului. Scopul meciului este să înscrii mai multe mingi în poartă decât adversarul tău.

Mingea se poate manevra în mai multe moduri, se poate arunca, împinge sau lovi fie cu mâna, capul, brațele, coapsele sau genunchii. Mingea poate fi ținută pentru un maxim de 3 secunde și trebuie să se facă maxim 3 pași cu mingea în mână. Există anumite reguli și cu privire la terenul de joc, cum ar fi dimensiunea – trebuie să fie un dreptunghi de 40 de metri și lățimea de 20.

Există mai multe reprize de-a lungul unui meci și fiecare echipă poate beneficia de un time-out de 1 minut, în fiecare repriză. Echipele trebuie să fie foarte bine diferențiate între ele, așadar echipamentul nu trebuie să fie identic sau similar.

Ca și în alte sporturi, handbalul este un sport care se bazează foarte mult pe tactica jocului, pe mișcările colective ale jucătorilor și pe strategie. Putem să-l comparăm cu ușurință cu poker-ul, spre exemplu. Și acolo, fiecare jucător trebuie să își dezvolte propria sa strategie de joc deoarece adversarii pot fi diverși, cu diferite tactici. Dar pe lângă strategie, în handbal, îți trebuie și mișcare coordonată, calități motrice, viteză și tehnică. Să câștigi un meci depinde foarte mult de ce fel de apărare ai și ce strategie de atac ai avut. Aici este foarte asemănător cu fotbalul. Ai lovituri multe și bune către poartă, ai mai multe șanse să dai gol, adică să acumulezi puncte.

Încă de la început, așa cum s-au dezvoltat echipe masculine de handbal, și echipele feminine au prins repede din urmă. Primul joc de handbal de fete a avut loc în 1930, Germania-Austria. România se poate mândri cu performanțe atât în ceea ce privește echipa de națională de handbal masculin, cât și cea feminină. Cu privire la echipa băieților, de-a lungul timpului, s-au câștigat multe titluri – printre care 4 titluri mondiale, între anii 1961 și 1974. Echipa națională de fete a cucerit mai multe medalii la campionatele europene sau mondiale la care au participat. Ca performanță, România este singură țară care a participat la toate edițiile Campionatului Mondial de handbal în sală. Și jucătoarele noastre au cu ce se mândri: Ramona Maier a fost desemnată în 2008 cea mai bună marcatoare la Jocurile Olimpice și a intrat și în echipa All-Star team. Cristina Neagu, care este și căpitanul echipei naționale a României din 2016, a primit de patru ori titlul de ”Cea mai bună handbalistă IHF a anului”. Avem și două românce care au fost alese să arbitreze finala Champions League feminine.

Handbalul este un joc ușor de înțeles și ușor de iubit. Dacă doriți să aflați cele mai recente știri din lumea handbalului, website-ul nostru vă oferă informații proaspete și confirmate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *