Un antrenor amendat acuză: Nici nu s-a pus problema să ne apere cineva, de la vară am încheiat, nu va interesa pe nimeni că va fi un club mai puțin !
Două din numeroasele amenzi dictate în ultima ședință a Comisiei Centrale de Disciplină din cadrul Federației Române de Handbal au fost împotriva antrenorilor unui club privat, ACS Enjoy Sport Craiova, este vorba de Adela Burcea și Mihai Marinescu. Ambii au fost amendați cu câte 1.000 de lei ”pentru comportare nesportivă grosolană față de arbitrii jocului”. Comisia a fost sesizată prin raportul suplimentar întocmit de arbitrii Andrei Grecu și Andrei Zapciroiu, după partida ACS Enjoy Sport Craiova – LPS Târgu Jiu, din cadrul campionatului național al juniorilor II, seria G, care a avut loc pe 5 februarie. Antrenoarea Adela Burcea ne-a relatat: ”este revoltător ce s-a întâmplat. La un time-out, colegul meu Mihai Marinescu le-a atras atenția în mod civilizat arbitrilor că au dictat prea ușor eliminare. Arbitrul Grecu a venit și i-a arătat cartonaș roșu și apoi albastru, Mihai nici nu l-a văzut pe cel albastru, când l-a văzut pe cel roșu s-a întors și a plecat fără să spună nimic. Când am văzut acestea, i-am spus ”nu ți-e rușine, mucosule?” și asta a fost tot. Eu îmi asum ce spun și ce fac dar nu mi se pare normal să primesc 1000 de lei amendă pentru atât, în condițiile în care nu i-am înjurat, nu le-am spus altceva. Ce să mai vorbesc de colegul meu, care nu i-a jignit cu absolut nimic ? Nu știu ce s-a scris în raport, dar probabil că au fost niște neadevăruri care să justifice sancțiunile exagerate pe care le-au dat. Nu mi se pare normal să fim tratați în acest fel de un arbitru care nici nu știa ce e acela dublu dribling.„
Regulamentul disciplinar al FRH prevede că ”raportul suplimentar al arbitrilor este prezumat a fi exact”, dar și că ”se poate dispune audierea părților implicate în eveniment și a oricăror alte persoane, în interesul cauzei, pentru aflarea adevărului.” În cazul de față, s-au dictat amenzi de 2.000 de lei pentru antrenorii unui club privat, ceea ce înseamnă banii pentru câteva meciuri pe teren propriu, fără ca aceștia să fie audiați, să aibă posibilitatea de a se apăra. Să fie foarte clar: NU încurajăm sub nicio formă manifestările violente la adresa arbitrilor, mai ales când e vorba de tineri aflați la început de drum, însă parcă nu e normal să arunci cu amenzi uriașe doar pe baza unui raport, fără a le da ocazia acuzaților să se apere. Seamănă foarte mult cu un nou episod din telenovela Bani pentru șefu’ mare, care se derulează cu o viteză amețitoare la acest început de an. E foarte ușor să te uiți de sus la cei mici, să dai cu parul și să azvârli cu amenzi invocând regulamentul. Mai greu e să pui mâna să construiești ceva, să dai bani din buzunar și să ajuți efectiv cu ceva un handbal care abia își mai trage răsuflarea în România.
Revoltat de decizia Comisiei Centrale de Disciplină, Mihai Marinescu a trimis la FRH un mesaj intitulat ”Am vrut să ajut handbalul” din care spicuim: ”Am fost surprins de amenda primită de mine și colega mea, în urma unui meci de juniori 2, disputat în Craiova! S-a discutat doar cu cei care au făcut demersul (plângerea), adică arbitrii. Nu am fost apărați de nimeni, nici măcar nu cred că s-a pus problema să fim apărați de cineva! Nici eu și nici colega mea (Burcea Adela) nu am fost măcar întrebați dacă am avut un comportament nesportiv, grosolan, așa cum scrie în sancţiunea dictată de comisia FRH. Cred că era normal să spun și eu cuiva din domeniu versiunea mea. Poate ar fi ajutat la clarificarea situației, dar observ că lucrurile nu stau deloc așa. Nu este o problemă amenda în sine, o achit fără nicio problemă! Trimiteți-mi numărul de cont unde să fac viramentul! Mă deranjează modul de aplicare a unor sancțiuni, fără a fi studiat absolul deloc ce a generat această problemă. Aș dori să discut cu cineva și să-i spun și versiunea mea. Menționez că antrenez fără niciun beneficiu financiar. Deplasările cu copiii le fac cu microbuzul meu personal și, eventual, cu mașina vreunui părinte. Arbitrajele le platesc tot eu, din proprii bani (arbitrii principali si ajutătorii). La fel și asistența medicală. Particip la antrenamentele copiilor cu mare plăcere, chiar dacă trebuie să-mi întrerup serviciul (sunt tâmplar) și-mi sacrific weekendurile pentru meciuri. Antrenez și ajut efectiv handbalul craiovean și, implicit, pe cel din România, absolut gratis, din pasiune! Ajut și eu cu puțin, după posibilități, acest sport pe care l-am practicat cu multe sacrificii, dar și cu satisfacții! Probabil că, după tot ce s-a întâmplat acum, o să termin acest an competițional și după aceea o să mai am legătură cu handbalul doar din fața televizorului! Probabil nu va conta pentru nimeni dacă, în Craiova, va fi un club de handbal mai puțin!”
Mihai Marinescu a jucat handbal de performanță la Universitatea Craiova și în liga a doua franceză, la Metz, Lille și Girondins de Bordeaux.