EXCLUSIV / Florentin Pera: Avem o cauză comună, de a construi o națională puternică, de care să fim mândri

Florentin Pera a condus pentru prima dată naționala feminină în calitate de antrenor principal la Trofeul ”Carpați”, disputat la Bistrița săptămâna trecută. România a obținut un egal cu Austria și două victorii, cu Serbia și Spania, iar peste o lună va juca la europenele ce se vor desfășura în Macedonia de Nord, Slovenia și Muntenegru. Despre cum merg lucrurile la echipa națională, în interviul exclusiv cu noul selecționer.

Rep.: Cum apreciezi că merge comunicarea dintre tine și jucătoare ?

Florentin Pera: E o comunicare profesională, între antrenor și jucătoare, am avut discuții individuale cu fiecare dintre jucătoare înainte de această primă acțiune și totul a decurs foarte bine. Toate fetele sunt pe picior de egalitate pentru mine. Sigur că sunt fete cu care am mai lucrat direct și care știu felul meu de a antrena, ceea ce-mi doresc. Altele abia acum mă cunosc direct și este nevoie de timp. Eu consider că am o comunicare bună cu toată lumea, cauza noastră este comună, aceea de a construi din nou o națională puternică, de care să fim mândri.

Rep.: Ce a mers și ce n-a mers pe faza de atac ?

F.P.: Așa cum am mai spus, echipa a crescut de la meci la meci la Trofeul Carpați. Pe faza de atac, chiar dacă am marcat 32 de goluri cu Austria, 26 cu Serbia și 25 cu Spania, nu pot spune că sunt mai mulțumit de atacul din meciul cu Austria decât din cel cu Spania. Pentru mine, ca antrenor, important e ca echipa să câștige, să ne apărăm bine și să marcăm goluri ușoare pe faza a doua și pe contraatac. Dacă m-a nemulțumit ceva pe faza ofensivă e faptul că am ratat destul de mult din situații clare. Trebuie să fim mai atenți la finalizare, sută la sută concentrați, pentru că în meciurile de la Europene, nu poți scoate un rezultat bun dacă ai un procentaj slab pe atac.

Rep.: Ce a mers și ce n-a mers pe faza de apărare ?

F.P.: După cum bine știi, eu sunt un antrenor care pune foarte mult accentul pe apărare. Consider că atunci când ai o apărare puternică, când există combativitate, ai mult mai mari șanse să câștigi. Asta încerc și la naționala României. Am încercat mai multe variante de cupluri de apărători, de formule de echipă pe faza de apărare, tocmai pentru a găsi soluții. E foarte mult de lucru, iar timpul nu este aliatul nostru. Dacă în fața Austriei am primit 32 de goluri, cu Serbia am schimbat total agresivitatea și am primit doar 20 de goluri, iar în finala cu Spania, locul 4 la ultimul Campionat Mondial și locul 2 acum trei ani, am primit 23 de goluri. În prima repriză, în 22 de minute, aveam primite doar 4 goluri. Am jucat însă oscilant, pe momente, iar de unele sunt foarte mulțumit. Cert este că e loc mult de îmbunătățit. Înainte de Trofeul Carpați am avut un singur antrenament în efectiv complet și încă unul fără jucătoarele de la Rapid. Ce puteam face? Dar repet, eu nu caut scuze, nu vreau să-mi găsesc alibiuri. Vreau o echipă unită, jucătoare care să lupte pentru fiecare fază, să alerge, să se replieze. Vreau să fim o echipă!

Rep.: Vizavi de ce ai văzut la Trofeul Carpați, câte modificări crezi că s-ar impune în lot pentru Europene ?

F.P.: Am avut 20 de jucătoare în lot. Inițial am convocat 22, dar Laslo și Bucur nu au putut răspunde prezent pentru că au fost accidentate. Îmi doresc ca fetele să fie în primul rând sănătoase. În două săptămâni trebuie să anunțăm lotul cu care mergem la turneul final. O să discut cu federația să vedem cu câte jucătoare mergem, 18 sau 20, însă e cert că nu avem o arie de selecție foarte mare. Dintre aceste fete care au fost prezente la Trofeul Carpați trebuie să alegem echipa de la Euro, însă pot apărea și alte opțiuni.

Rep.: Care este aspectul care a funcționat cel mai bine și care e cel la care este cel mai mult de corectat ?

F.P.: Consider că putem să ne perfecționăm în toate compartimentele. Sigur că poarta a mers foarte bine, cele trei portărițe s-au completat excelent și asta nu poate decât să mă bucure. Dar dacă vrei să ai o poartă bună, ai nevoie și de o apărare bună. Și dacă vrei să ai performanțe la un nivel ridicat, nu poți să te bazezi doar pe apărare ci ai nevoie și de o disciplină tactică colectivă. În aceste condiții, eu cred că am obținut maxim pentru acest acest moment și cu siguranță am câștigat câteva jucătoare. Avem nevoie de meciuri, avem nevoie de pregătire pentru a avea cursivitate mai mare în joc și pentru a suda relațiile de joc.

Rep.: Care crezi că ar trebui să fie obiectivul stabilit pentru campionatul european ?

F.P.: Obiectivul meu, când am semnat cu echipa națională, a fost pe termen lung, anume calificarea la Jocurile Olimpice. Mulți au spus că sunt prea optimist, m-au întrebat cu cine să mă calific, că nu mai avem fete, nu mai avem echipă! Eu însă cred în aceste jucătoare, sunt convins că vom face multe meciuri bune. Tot ce ne trebuie e să fie sănătoase, să jucăm multe meciuri împreună și încerc în fiecare zi de pregătire să le generez încredere în forțele proprii. Legat de Euro, îmi doresc să ieșim din prima fază a grupelor și apoi să obținem o poziție cât mai bună. Avem o grupă foarte grea, poate cea mai grea, cu două echipe care în ultimii ani, nu au lipsit de pe podiumurile marilor competiții. Olanda și Franța au jucătoare care evoluează în Liga Campionilor, la cele mai bune echipe din Europa dar, repet, eu cred în fetele mele. 

Foto: Cristina Vlasă – Facebook CS Gloria 2018 Bistrița-Năsăud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *