Marius Dănuleț: ”Faptul că mai batem naționale ca Norvegia e ceva supraomenesc raportat la condițiile pe care le avem”
Naționala U-17 a României a terminat pe locul al doilea Trofeul Carpați, desfășurat în weekend la Brăila, după două victorii (27-17 cu Slovacia și 30-25 cu Norvegia) și o înfrângere (25-32 cu Ungaria). La conferința de presă de la final, selecționerul Marius Dănuleț a punctat câteva lucruri esențiale vizavi de naționala pe care o pregătește și, implicit, de starea handbalului juvenil de la noi. Vă oferim un material audio referitor la aceste aspecte care, conform surselor Handbal Mania, i-au enervat la culme pe decidenții FRH care refuză să accepte realitatea. Mai mult, se pare că s-a trecut chiar la acțiuni de intimidare tipice unui regim dictatorial. Din păcate, e vorba de dictatura imposturii și incompetenței.
De asemenea, vă oferim și analiza făcută de selecționerul Dănuleț cu privire la acțiunea echipei naționale de junioare.
Începând cu data de 20.02.2023, lotul național de junioare s-a reunit la Brăila, în vederea efectuării unui stagiu de pregătire centralizată, cu finalitate, participarea la Trofeul Carpați U17 (02-04.03.2023).
Pentru acest stagiu de pregătire am ales să convocăm un număr de 22 sportive (3 portari și 19 jucătoare de câmp). Dintre acestea, așa cum am procedat și la acțiunile precedente, au apărut în lot și sportive noi, aflate la prima participare la jocuri de pregătire internaționale (Marton Evelin, Iordache Bianca, Mihăilă Daria, Vătășelu Aida, Totoescu Ana,), însemnând un procent de aproape 20% de noutate.
În toată această perioada, am avut parte de condiții foarte bune de pregătire, cazare și masă, inclusiv în ceea ce privește baza de pregătire (săli de antrenament -sala polivalentă și lps), fapt pentru care țin să le mulțumesc în numele echipei naționale de junioare, organizatorilor și gazdelor noastre.
Referitor la participarea echipei la Trofeul Carpați U17, țin să precizez faptul că ne-am dorit, și am reușit să aducem la competiție, unele dintre cele mai puternice școli de handbal de la nivel internațional (Norvegia și Ungaria). A mai fost invitată inițial și Spania, dar din cauza faptului că în aceeași perioadă s-au desfășurat și Jocurile Mediteraneene, aceasta a declinat invitația, fiind înlocuită cu Slovacia. De altfel, inclusiv noi am primit invitația de a participa la Jocurile Mediteraneene în această perioadă, dar am preferat să rămânem în țară pentru o perioadă de pregătire mai mare, și să jucăm cu echipe ca Norvegia și Ungaria, în detrimentul altor adversari de calibru mai mic, fiind trimisă în Grecia, naționala de cadete a României (un lucru foarte bun de altfel, pentru ”tricolorele mai mici de vârstă), care a avut ocazia să-și măsoare forțele la o generație superioară de vârstă. Este clar că doar având adversari foarte puternici, putem să observăm în detaliu, aspectele fizice și tehnico-tactice bune și mai puțin bune cu care ne confruntăm în momentul de față.
În ceea ce privește jocurile de la Trofeul Carpați, modul de abordare a acestora a avut la bază următoarele direcții strategice din punct de vedere al rulării lotului de jucătoare și tehnico-tactic:
- Asigurarea participării la joc a tuturor sportivelor convocate la acțiune. (au existat și probleme medicale care au condus la decizii de protejare a sportivelor în sensul neagravării acestora, fiind scoase astfel din lot pentru anumite meciuri). Diferența de ”minute” a fost făcută de următoarele criterii: modul de implicare la pregătire, capacitatea sportivelor de adaptare la cerințele tehnico-tactice și de transpunere în joc, nivelul de pregătire al acestora de la momentul jocurilor, inclusiv starea mentală de la momentul jocului, precum și capacitatea de ”plierea” a acestora pe planul tehnico-tactic din timpul jocului.
- Creșterea vitezei de joc (viteza de deplasare, reacție, execuție și de decizie în condiții de adversitate în toate fazele acestuia.
- Strategii de abordare a situațiilor de joc în faza I și a II-a a atacului/apărării, precum și în atacul/apărarea în sistem (relația 1:1, și 2:2).
- Modalități de acționare în situații speciale de joc (superioritate /inferioritate numerică în atac/apărare, prepasiv, schimbul cu portarul la 7cu 6 și anulare inferioritate numerică în atac).
- Implicarea sportivelor în pregătirea jocurilor, prin ședințe de vizionare și teoretice).
- Activități comune în echipă pentru creșterea nivelului de coeziune din cadrul grupului.
Concluziile desprinse în urma jocurilor:
- Ceea ce am declarat după jocurile din Ungaria, rămân valabile;
- Au apărut îmbunătățiri în ceea ce privește exprimarea sportivelor în joc din punct de vedere tehnico-tactic și al ritmului de joc (mai ales în meciul cu NORVEGIA).
- Apărarea a fost mai mobilă și mai agresivă. Jucătoarele au avut o disponibilitate mai mare în punerea în aplicare a apărării ”impare”.
- S-a redus numărul de greșeli tehnico-tactice neforțate (mai puțin la meciul cu Ungaria).
- Relațiile de joc s-au îmbunătățit, precum și transpunerea în practică a „planului tehnico-tactic”.
- Încă mai apar momente de cădere în joc, care trebuiesc eliminate cât mai mult.
- În meciul cu Norvegia, sportivele care au intrat pe teren pe parcursul jocului au reușit să țină nivelul de exprimare al echipei la un nivel superior, dar la meciul cu Ungaria, din păcate, nu s-a întâmplat același lucru.
- Decalajul față de Ungaria s-a redus simțitor (și nu mă refer la scor!!!, ci la evoluția echipei în special), iar până la Campionatul European de Junioare din Vara sperăm să depășim ”complexul” Ungaria.
- ”Trendul” este ascendent, iar sportivele capătă din ce în ce mai mult încredere și ”culoare” handbalistică.
Problemele încă existente, în special la nivel de pregătire fizică și de tehnică individuală în regim de viteză-forță-rezistență, și în condiții de adversitate, se vor putea elimina numai prin existența unei continuități la nivelul pregătirii acestora pe axa Lot Național – Club – Sportiv, în sensul asigurării volumului corespunzător de pregătire (inclusiv antrenamente de individualizare), a unei intensități corespunzătoare a efortului din antrenamente, precum și ”urmarea liniei tehnico-tactice individuală” din punct de vedere al cerințelor F.R.H.
În încheiere, doresc să multumesc colegilor din stafful tehnic, MIHAELA CIOBOTARU și EUGEN CIULEI, pentru implicarea totală și munca depusă, fapt ce face ca lucrurile să meargă pe drumul cel bun; colectivului medical și federal; voluntarilor, organizatorilor, gazdelor noastre și sponsorilor, precum și publicului prezent la meciuri, care a fost alături de sportivele noastre și le-au susținut și încurajat necondiționat.
Foto: Sorin Pană (Facebook Sportul Ilustrat)