Jocul pasiv, reinterpretat (eronat) de conducerea FRH

În mandatul lui Constantin Din, arbitrii au fost convocați la două consfătuiri, una în august anul trecut și alta în ianuarie anul trecut. Asta ca să începem cum i-ar plăcea șefului FRH, cu un lucru pozitiv. Din păcate, la consfătuirea din ianuarie, de la Covasna, s-a comis o gafă de proporții, remediată abia la sfârșitul lunii martie, mai exact pe 28.

Ce s-a întâmplat? În cadrul unei prezentări privind situațiile de joc posibile după epuizarea celor patru pase de după semnalizarea jocului pasiv, arbitrilor li s-a transmis că, în cazul în care echipa în atac beneficiază de o aruncare de la 9 metri, de exemplu, aceasta ar mai avea dreptul la încă două pase! Martori oculari ne-au relatat că președintele Din le-ar fi spus că „așa era și când erau permise 6 pase”. Zis și făcut. Arbitrii au fost instruiți să prelucreze această „dumă” (ca să fim eleganți) la ședințele tehnice dinaintea meciurilor! Ceea ce s-a și întâmplat.

Și povestea a durat aproape trei luni și nu e sigur că nu ar mai fi durat dacă nu am fi fost sesizați de un arbitru, după care am verificat informația. Ce să vezi, comisia de resort a aflat despre asta și a doua zi a trimis un „Buletin Informativ ” care, la pagina 2, spune: „Facem precizarea că prin pasă suplimentară se înțelege o singură pasă, în special în situația aruncărilor libere și a aruncărilor de la margine, nu două pase, așa cum, în mod eronat s-a transmis/înțeles la Cursul de perfecționare din luna ianuarie a.c.”. Formularea transmis/înțeles i-a enervat pe mulți dintre destinatarii buletinului, știindu-se clar că s-a înțeles exact ce s-a transmis. Dar, deh, dacă „transmisiunea” a făcut-o șefu’ mare, de ce să-l supărăm?

Am solicitat un punct de vedere și Comisiei Centrale de Arbitri care, surpriză plăcută, ne-a și răspuns: „A fost o eroare de traducere și interpretare pe care am corectat-o după ce ne-am documentat. Este adevărat că s-a întâmplat cu oarecare întârziere, dar nu s-au produs consecințe. Vă asigurăm de faptul că la Comisia Centrală de Arbitri se muncește mult și cu bună credință pentru îmbunătățirea calității arbitrajului românesc.”

O ultimă precizare: în luna iunie, Hanbdal Mania a prezentat, într-o serie de articole, modificările de regulament ce urmau să intre în vigoare de la 1 iulie. În cel dedicat jocului pasiv (vezi AICI), este prezentată și situația care face obiectul acestui articol (punctul 6), unde decizia este ”se permite o pasă suplimentară”. E extrem de interesant cum, de atunci până ianuarie, cineva a decis să facă două.

5 comentarii la „Jocul pasiv, reinterpretat (eronat) de conducerea FRH

  • 29/03/2023 la 10:43
    Permalink

    Boss, daca intri in ei cu intrebari legate de sanctiunile corecte in ultimile 30 de secunde si mai nou cu repunerea mingii de la centru dupa gol e dezastru. Asta cu 2 pase in plus la pasiv e de ceva timp. Stai linistit. Nici acum 80 la suta dintre arbitri si 95 la suta dintre observatori nu stiu cum e corect.

    Răspunde
  • 29/03/2023 la 10:49
    Permalink

    Intrebare: ati vazut deciziile comisiei de disciplina? Eh, cum este? Miroase puternic? Potirnichii 5 etape cand au faptuit o necurata mai mare decat draghicii care si-au luat 8 etape!
    Voicu cel culturist si-a luat 3 etape si 1000 ron amenda.
    Cazanii curati ca lacrima. :)))
    Epilog:
    -potirnichii sunt protejati. Inca.
    – dar cine sunt cazanii???? Au spate mare de tot! Sa iesi escortat de jandarmi de la meci, sa strici total (inca) un meci televizat si sa iesi nesanctionat!!! Asta inseamna sa fii mafiot!

    PS Si stimabilul Armanu a fost chemat sa stea in genunchi pe coji de nuca de catre varzaru. Da. Cea care i-a bagat in sistem pe cazani. Pute rau la frh.

    Răspunde
  • 29/03/2023 la 10:56
    Permalink

    Legat de comisia de disciplina: ce intelegeti dumneavoastra din aceasta decizie:
    15. În legătură cu Raportul suplimentar întocmit de observatorul și arbitrii delegați la jocul de LN – feminină, dintre CSM BUCUREȘTI și SCM RÂMNICU VÂLCEA, din data de 14.03.2023, de la București, Comisia, analizând documentele prezentate, stabilește:

    -sancționarea clubului CSM BUCUREȘTI, cu penalitate pecuniară de 5000 (cincimii) lei, pentru nerespectarea Art. 5.1 lit.k) din Regulamentul de desfășurare Liga Națională – feminină (lipsă ambulanță dotată corespunzător, tip B, cu 11-30 de minute față de ora oficială de începere a joculu), raportat la art. 62 din Regulamentul disciplinar al FRH, sezon competițional 2022 – 2023, data limită de achitare 27.04.2023;

    Adica csm bucuresti putea pierde meciul cu 10-0 pt lipsa ambulanta dotata corespunzator? Valcea nu a facut memoriu???? Miroase, dar duhneste eau!!!!!!

    Răspunde
    • 30/03/2023 la 00:23
      Permalink

      Mea culpa: dupa lunga citire a noului regulament al ligii florilor, aceasta decizie a fost conforma. Meciul a fost intarziat pana a venit ambulanta.

      Răspunde
  • Pingback:Promisiunile lui Constantin Din – despre arbitraje – Handbal Mania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *