O victorie și o remiză pentru naționala de junioare în Serbia / Analiza selecționerului Marius Dănuleț

Echipa națională de junioare a avut un stagiu de pregătire finalizat cu două jocuri de verificare în compania Serbiei. Ca de obicei, selecționerul Marius Dănuleț ne-a pus la dispoziție o analiză a acțiunii, pe care v-o oferim în cele ce urmează.

SERBIA – ROMÂNIA 25-25 (15-13) 

România: Pavăl, Niță, Totoescu – Rogoz 6, Marton 4, Avădanei 3, Șerban 3, Gavrilă 3, Oprea 2, Bodijar 2, Soroceanu 1, Trușcă 1, Mosor, Balint, Sîrbu, Stan, Iordache. Antrenori: Marius Dănuleț, Mihaela Ciobotaru, Eugen Ciulei.

SERBIA – ROMÂNIA 26-30 (13-15)

România: Totoescu, Niță, Pavăl – Șerban 10, Gavrilă 5, Marton 2, Balint 2, Soroceanu 2, Oprea 2, Sîrbu 2, Rogoz 2, Stan 1, Iordache 1, Avădanei 1, Mosor, Bodijar, Trușcă. Antrenori: Marius Dănuleț, Mihaela Ciobotaru, Eugen Ciulei.

În perioada 03-07.04.2023, Lotul Național de Junioare al României s-a reunit la Severin în vederea efectuării unui stagiu de pregătire centralizată, având ca finalitate și disputarea a 2 jocuri bilaterale cu naționala similară a Serbiei, la Kladovo, pe 8 și 9 aprilie 2023.
Pentru prezenta acțiune au fost convocate un număr de 18 sportive, dintre care 2 au fost înlocuite în ultimul moment ( Damian Teodora cu Marton Evelin, Voicu Alexandra cu Mosor Antonia) iar dupa primele 3 zile de antrenamente, Niță Alexia a făcut o entorsă la gleznă și nu a mai făcut deplasarea în Serbia.
Din punct de vedere tehnico-tactic, pregătirea de la Severin s-a desfășurat având la bază cerințele stabilite la nivelul Lotului Național de Junioare, adaptate și upgradate cu strategia trasată la nivelul FRH, cu privire la creșterea ritmului de joc în condiții de adversitate, cerințe concrete de poziționare și acționare a apărătorilor în sistemele defensive, precum și acțiuni tactice individuale și colective pe faza a II-a a atacului. În general sportivele au răspuns bine la pregătire, singurul lucru negativ ieșit la iveală fiind o stare de oboseală destul de pregnantă în rândul sportivelor (unele dintre ele veniseră la convocare după 3 jocuri oficiale în ultimele 5 zile!).
Referitor la jocurile din Serbia, se desprind următoarele concluzii:
• Viteza de joc a crescut în toate fazele acestuia, cu un mare plus în primul joc, când deși meciul s-a terminat la egalitate, pe întreaga durată a jocului, sportivele au depus un efort considerabil, cu foarte multe reușite în plan tehnico-tactic. Capitolul la care am fost deficitari în primul joc a fost cel al finalizărilor acțiunilor create, unde am ratat foarte mult din situații clare de a marca (la nivelul extremelor, de la 7m, și din situații clare din zona centrală, situații la care s-a ajuns ca urmare a unor acțiuni foarte bune individuale (1 la 1) și colective (încrucișări, demarcaj pivot invers de minge, crearea superiorității numerice zonale.
• Apărarea a fost mult mai mobilă, mai responsabilă, și preocupată în permanență de a întrerupe ritmul de pasare al adversarului. Sportivele au căpătat mai multă încredere în forțele proprii, și au fost mai concentrate în a-și respecta ”fișa postului”. Agresivitatea ”pozitivă” a fost la cote bune, și s-a observat și o preocupare crescută de a practica ”apărarea impară”, apărare care necesită un simț crescut al ”jocului” advers, o implicare totală atât la nivel fizic cât și mental, precum și o relaționare bună cu colegii din sistemul de apărare.
• Față de acțiunea precedentă (trofeul Carpați), s-a redus numărul greșelilor neforțate de pasare la urcarea pe faza I și II.
• A crescut unitatea și omogenitatea grupului, ”spiritul de echipă” fiind mult mai accentuat.
• Toate sportivele care au făcut deplasarea în Serbia au jucat și și-au adus aportul la modul pozitiv în exprimarea echipei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *