Ultima Adunare Generală a FRH a fost convocată și s-a desfășurat cu încălcarea prevederilor statutare
Handbal Mania v-a informat cu privire la neregulile petrecute la Adunarea Generală a Federației Române de Handbal din 28 aprilie 2023, precum și despre faptul că Hotărârea privind numirea lui Adrian Manole ca membru al Consiliului de Administrație a fost contestată. Tribunalul București a respins cererea de înscriere a modificărilor aduse actelor constitutive ale FRH, admițând cererea de intervenție formulată de Vasile Pavel, AJH Buzău, GSIP Moreni, ACS Școala 181 – SSP și HC Junior BB. Încheierea de ședință relevă, însă, încălcarea grosolană a Statutului FRH, ceea ce va atrage nulitatea tuturor hotărârilor adoptate la Adunarea Generală din aprilie anul trecut. E adevărat că Hotărârea Tribunalului București nu e definitivă, fiind atacată cu apel, însă, după cum puteți vedea, lucrurile sunt extrem de clare, astfel încât șansele de reușită a apelului sunt aproape de zero. Vă invităm să citiți concluziile instanței de judecată, care conduc la o serie de întrebări legitime la care va trebui să răspundă următoarea Adunarea Generală: mai pot conduce handbalul românesc niște oameni care nu sunt în stare să organizeze în condiții legale o Adunare Generală? Cine plătește paguba produsă FRH reprezentând costurile de organizare ale Adunării Generale nelegale? Cine plătește cluburilor cheltuielile de participare? Cum va explica FRH că, în acest moment, fiind declarară nulă adunarea de anul trecut, situațiile financiare au rămas fără acoperire?
„În primul rând, au fost încălcate prevederile art. 24 din Statutul Federației Române de Handbal, potrivit cărora Adunarea Generală ordinară va fi convocată de către Consiliul de Administrație, prin intermediul Secretarului General al FRH, cu cel puțin 30 de zile înaintea datei fixate pentru desfășurarea ei. Convocarea cuprinde: a) Data, ora și locul desfășurării acesteia; b) Ordinea de zi a Adunării Generale; c) Documentele necesare ce însoțesc aspectele supuse ordinii de zi.
În speța de față, pentru Adunarea Generală din 28.04.2023 s-a realizat o primă convocare, la data de 28.03.2023, indicându-se drept loc de desfășurare Palatul Parlamentului din Mun. București, însă la 21.04.2023 s-a emis o nouă convocare, indicându-se un alt loc de desfășurare al Adunării Generale din 28.04.2023, Școala Primară Spectrum din Mun. București.
Prin urmare, convocarea pentru Adunarea Generală din 28.04.2023 s-a realizat nelegal, cu încălcarea dispozițiilor statutare referitoare la termenul în care trebuie realizată această convocare, potrivit art. 24 din Statut.
Ne aflăm așadar în prezența unei nulități necondiționate de vătămare, întrucât a fost încălcată o condiție extrinsecă a actului dedus judecății. Nulitatea extrinsecă este sancțiunea ce afectează actul juridic civil și este generată de cauze exterioare acestuia. Pe de altă parte, în cazul constatării acesteia, va fi afectat în întregime actul juridic civil, fiind vorba de o nulitate totală.
În al doilea rând, au fost încălcate prevederile referitoare la exercitarea votului în cadrul Adunării Generale și cele ce privesc adoptarea hotărârilor Adunării Generale.
Potrivit art. 27 pct. 1 din Statut, Hotărârile Adunării Generale se adoptă cu jumatate plus unu din voturile valabil exprimate ale membrilor prezenți, iar potrivit art. 21 pct. 1 din Statut, fiecare membru afiliat are dreptul la un vot în cadrul Adunarii Generale.
Tribunalul observă că din mențiunile Procesului-verbal al Adunării Generale din 28.04.2023 rezultă că deși au fost 183 de membri prezenți (fila 21), au fost eliberate 191 de buletine de vot, iar numărul de voturi valabil exprimate a fost superior prezenței înregistrate, respectiv 187 (fila 24 verso).
Această neregularitate constituie o cauză de nulitate virtuală, iar vătămarea produsă ca urmare a vicierii procedurii de vot este evidentă, în condițiile în care rezultatul votului pentru funcția de membru al C.A. a fost unul strâns, cu o diferență de 6 voturi între primele două locuri, iar din actele dosarului instanța nu poate determina cauza neconcordanței expuse, determinarea greșită a prezenței la adunarea generală sau numărarea greșită a voturilor.
În concluzie, Tribunalul reține că Adunarea Generală din 28.04.2023 (în cadrul căreia au fost adoptate modificările actului constitutiv al petentei cu privire la care se solicită înscrierea în Registrul federațiilor) a fost convocată și s-a desfășurat cu încălcarea prevederilor statutare, ceea ce conduce la nelegalitatea Hotărârii nr. 1 a Adunării Generale a Federației Române de Handbal emisă la aceeași dată.”
Notă – sublinierile din text ne aparțin.
HOTARAREA INSTANTEI DE JUDECATA ESTE SUPER OK. S-A INCALCAT IN MOD GROSOLAN, STATUTUL F.R.H. NU ESTE PRIMA DATA. CEI CARE SUNT DE PARTEA PRESEDINTELUI F.R.H., SUNT FAVORIZATI, IN EXCES. A SE VEDEA DELEGARILE UNOR CUPLURI DE ARBITRI SI MAI ALES A MULTOR DELEGARI, IN RANDUL OBSERVATORILOR. MODUL IN CARE SE FAC CHELTUIELI, DE CATIVA MEMBRII DIN CONDUCEREA FEDERATIEI. ABUZURILE, SUNT LA RANG DE VIRTUTE. SUNT MULTE DE SPUS. NU O POT FACE PE ACEST SITE. ESTE STRICT NECESAR, SCHIMBAREA ACTUALEI CONDUCERI F.R.H. VOR IESI APOI MULTE LUCRURI, LA IVEALA. DUMNEZEU CU NOI TOTI DIN HANDBAL, CARE AM INVESTIT, MATERIAL SI INTELECTUAL, IN ACEASTA FEDERATIE, CARE ESTE INTR-UN REGRES PROFUND, IN TOATE PLANURILE.
Pingback:O nouă încălcare a Statutului federației: Consiliul de Administrație al FRH, convocat ilegal la finele săptămânii trecute – Handbal Mania