Cupa României (f) / CSM București e ultima calificată în sferturile de finală

Ultima optime de finală din Cupa României la handbal feminin s-a disputat sâmbătă, la Râmnicu Vâlcea, acolo unde campioana CSM București s-a impus fără drept de apel în fața SCM-ului local, 42-30. Cristina Neagu a deschis scorul în primul minut, apoi gazdele au condus cu 4-3 (min. 6) și 5-4 (min. 7). Echipa bucureșteană a preluat definitiv conducerea în minutul 8, a intrat cu 4 goluri avans la pauză și a defilat în repriza secundă, câștigând categoric, la capătul unui meci în care golgheteră fost Cristina Neagu, cu 10 goluri.

CSM București a obținut astfel calificarea în sferturile de finală, urmând să joace pe terenul divizionarei secunde CSM Slatina pe 13 martie. Competițiile interne se întrerup, naționala de senioare reunindu-se sâmbătă pentru dubla cu Croația (28 februarie la Bistrița și 3 martie la Koprivnica) din preliminariile EURO 2024.

SCM RÂMNICU VÂLCEA – CSM BUCUREȘTI 30-42 (16-20) Arbitri: Cristina Lovin / Simona Stancu

Vâlcea: Hosu, Roch, Zaharia – Wollik 6, Gogîrlă 6, De Jong 5, Ljepoja 4, Hagman 3, Băcăoanu 2, Maidhof 2, Zschocke 1, Cholevova 1, Florica. Antrenor: Bent Dahl.

CSM: Eriksson – Neagu 10, Ostergaard 6, Flippes 5, Omoregie 4, Ingstad 4, Mihai 3, Kobylinska 3, Zaadi 2, Rotaru 2, Stoica 2, Ailincăi 1, Arntzen, Apușcăroae, Dindiligan. Antrenor: Adrian Vasile.

Foto: Emilia Nicolae.

Un comentariu la „Cupa României (f) / CSM București e ultima calificată în sferturile de finală

  • 25/02/2024 la 16:59
    Permalink

    Analiză SWOT – CSM București handbal feminin.

    A.Puncte tari ; B. Puncte slabe (arii de îmbunătățire) ; C. Oportunități; D. Amenințări

    Puncte tari: palmares Liga Campionilor, așteptări și exigente, imagine de powerhouse în lumea handbalului feminin; buget relativ competitiv, un nivel de atracție pentru vedetele din handbalul mare
    Puncte slabe / arii de îmbunătățire: management administrativ supus intereselor politice și locale; management sportiv-idem, lipsa viziunii pe termen mediu și lung, lipsa criteriilor de competența și calitate umană la nivel de conducere și staf, lipsa unui management de atragere a unei mase mari și distincte de suporteri (vezi Rapid), lipsa unei săli proprii moderne și competitive, lipsa unui PR menit să construiască o imagine distinctă în lumea handbalului și o comunicare eficientă și profitabila la toate nivelurile: influenta in cadru forului continental, o imagine atractiva pentru orice vedeta internationala, leadership asumat in handbalul românesc, mecanisme interioare care sa garanteze supremația valoriilor și principiilor, lipsa unui departament super competitiv
    de promovare economică și implicare a sponsorilor și fondurilor private, comunicare bidirecțională cu suporterii, lipsa managementului de formare și promovare a valorilor din pepiniera proprie (vezi Ștefania Popa)
    Oportunități (interne): prezenta constanta in Liga Campionilor, susținerea solida din partea Primăriei Capitalei (până la punctul când se vor confrunta cu lipsa performanței), atragerea de valori din handbalul mare
    Amenințări: un sezon in care se va pierde titlul intern, prezenta in Liga Campionilor, suportul financiar al Primăriei, prezenta suporterilor. Fara o viziune, misiune, valori și obiective mari, tot acest vis născut în 2016 se poate stinge ca o lumânare de care nu mai are nevoie nimeni…

    Detalii.
    Exemplu de analiză punctuala: meciul cu Odense s-a pierdut între minutele 10-20 când vedeta echipei pierde 5 mingi la rand: o pasă în tibia lui Kobilinska, o pasă pe la 3m înălțime, un 7m ratat și două șuturi la poartă fara gol. 2 din aceste 5 oportunități risipite s-au convertit foarte rapid in goluri ale danezelor, cu impact psihologic imediat. După ieșirea pe banca a lui Neagu, Laura Flippes își asumă să tragă la poartă, înscrie rapid doua goluri și pe acest fond de încredere mai înscrie înca 2 goluri cu eficiență de 100%( 4 din 4.). Pentru cei care nu se sfiesc sa se ajute de cifre, e ușor să vadă că cea împovărata cu rolul de lider a avut în Liga Campionilor aceeași eficienta ca ultimele și cele mai slabe echipe din grupe: Savehov, Zaglebie și Buducnost, adică până în 53%!!!, 3 echipe care ÎMPREUNĂ au adunat 5 puncte din 84 posibile !!! Cristina Neagu a avut aceeași eficienta(goluri/lovituri) ca și aceste echipe. Asta in condițiile in care, eficienta echipei CSM a fost de 61% cu Neagu și 67% fara ea pe teren, adică peste cele mai bune 3 echipe ale clasamentului Ikast, Metz și Odense. Mai pe scurt, spun clar cifrele statistice nu eu, cu Neagu am fost la nivelul ultimei Savehov, fara Neagu pe teren peste cele mai bune 3 din liga. Daca inca șovăiți sa vă înclinați analizei obiective in detrimentul celei subiective, inca un detaliu: in clasamentul primelor marcatoare din această ediție a Ligii campionilor, Cristina Neagu ocupa locul 24 din 27 in ce privește eficiența suturilor la poartă cu 72 de goluri din 134 de aruncări !!! Adică 53,7%. Mai pe înțelesul profanilor, 62 de baloane oferite adversarelor de Cristina Neagu, multe convertite in goluri pe turnover și faza a doua.
    Pentru antrenorii care canta după ureche și nu după note, ca orice profesionist care se respecta, il anunțăm pe dl Vasile că există și analiști de marca care furnizează database și chiar soluții la lipsa performanței pe anumite capitole. In alta ordine de idei, ca sa nu rămânem cu totul de căruță ca la multe alte sporturi, nu știu cât de implicate sunt cluburile noastre de vârf în tendințele actuale ale metodologiilor de construire ale noului jucător de handbal, implicarea tehnologiei in analiza jocului, implementarea de abordări noi, inițiativele de găsire a viitorilor campioni inca de la grădiniță, instruirea în noile cursuri de specializare pe management sportiv, etc, etc. Mai e mult până departe. Dar pentru cei se se smiorcăie după saracii bani publici pompați in handbalul feminin, e puțin lucru sa ai 3 echipe din 5 (puțin a lipsit sa fie 4) in sferturile unor competiții europene de vârf ?? Nici vorbă. Nici un ban public nu produce așa performanță în România. Cu excepția lui Bolojan…
    Închei cu un banc: se întâlnește Pesimistul cu Optimistul. Pesimistul zice: bai frate, mai rău de atâta nu se poate ! Răspunde Optimistul: ba se poate, frate !!….

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *