Doliu în handbalul românesc

Federația Română de Handbal anunță cu durere decesul marelui om și antrenor, Constantin ”Pilică” Popescu.

Primul Antrenor Emerit din istoria handbalului românesc, cu trei titluri mondiale în palmares (1956, 1960, 1962), unul de vicecampioane (1973) și cea mai bună performanță a handbalului feminin la Jocurile Olimpice până în prezent (locul 4), nea Pilică, așa cum îi spune lumea din sportul pe care l-a iubit și pentru care a stat întotdeauna demn, a contribuit imens și la istoria scrisă a handbalului, fiind autorul volumelor ”Istoria handbalului românesc”, Biblia de statistică și performanță sportivă a echipelor naționale, cluburilor și sportivilor din handbal.

Constantin Popescu s-a născut în București, pe 3 septembrie 1928, și a absolvit Institutul de Educație Fizică și Sport.

În 1960, lui Constantin Popescu i s-a conferit titlul de „Maestru Emerit al Sportului” pentru medaliile de aur de obținute la Campionatele Mondiale în 11 jucătoare din 1956 și 1960.

În anul 2000, Constantin Popescu primește Crucea națională Serviciul Credincios Clasa a II-a, conferită de președintele Emil Constantinescu prin Decretul nr. 563 din 1 decembrie 2000 „pentru obținerea unor rezultate sportive deosebite”.

În Adunarea Generală a Federației Române de Handbal din 12 octombrie 2007 s-a decis instituirea unor distincții de excepție pentru antrenori, superioare celor deja existente. Astfel, alături de alți șapte antrenori români, Constantin Popescu Pilică este declarat „Antrenor Internațional de Excelență”.

Într-o ceremonie desfășurată pe 11 iunie 2009, Constantin Popescu a fost decorat de președintele Traian Băsescu cu Ordinul „Meritul Sportiv” Clasa I „în semn de înaltă apreciere a contribuției avute în planul pregătirii mai multor generații de campioni […]”.

Înmormântarea va avea loc duminică, 4 noiembrie 2018, la Cimitirul Ghencea civil.

În semn de înaltă prețuire și adânc regret, Federația Română de Handbal anunță că toate meciurile din competițiile interne programate în perioada 02 – 11 noiembrie 2018 vor începe cu un moment de reculegere.

Sursa: frh.ro

Foto: stiintabucuresti.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *