100 de ani de handbal în România

Joi, 17 iunie 2021, se împlinesc 100 de ani de la primul meci de handbal desfășurat în România. Pe 17 iunie 1921, pe Stadionul Central din Sibiu, profesorul Wilhelm Binder, titularul catedrei de Educație fizică de la Colegiul Brukenthal, a organizat meciul dintre echipa colegiului unde-și desfășura activitatea și cea a Liceului de fete din Sibiu. Cu această ocazie, profesorul Binder a devenit primul antrenor și primul arbitru de handbal din România. Din păcate, la 100 de ani distanță, Sibiul nu e prezent în competiții la nivel de seniori.

Pentru a celebra această aniversare, CS Handbal Club Sibiu , Direcția Județeană pentru Sport și Tineret a Județului Sibiu și Clubul Sportiv Școlar Sibiu organizează activitatea cu denumirea ”100 de ani de handbal sibian și românesc – tradiția merge mai departe”, având ca parteneri Consiliul Județan Sibiu și FRH. Astfel, sâmbătă, 19 iunie, pe terenul sintetic de antrenament al Stadionului ”Municipal” Sibiu, cu începere de la ora 9:00 va avea loc un turneu de handbal, unde sunt așteptați peste 250 de mici handbaliști de la cluburile CSȘ Sibiu, HC Sibiu, LPS Alba Iulia, LPS Deva, CSM Făgăraș, CS Academica Cluj, CS Sporting Ghimbav și HC 2003 Aleșd. Turneul se va desfășura în paralel pentru 4 categorii de vârstă, atât la fete, cât și la băieți: juniori 3 (an naștere 2006-2007); juniori 4 (2008-2009); minihandbal (2010-2011) și baby handbal (2012-2013).

În deschiderea turneului, elevii – sportivi de la Clubul Sportiv Școlar Sibiu – vor disputa simbolic un meci de handbal în unsprezece, cu regulile inițiale ale jocului de handbal așa cum, acum un secol, în 17 iunie 1921, profesorul de educație fizică Wilhelm Binder de la Liceul Brukenthal, împreună cu elevii, au jucat demonstrativ, pe Stadionul Central din Sibiu, primul joc de handbal desfășurat pe teritoriu românesc.

Turneul e denumit simbolic ”100 de ani de handbal sibian și românesc – Tradiția merge mai departe”, iar prin activitatea pe care o organizăm aici, la Sibiu, dorim să sărbătorim cei 100 de ani de la primul joc de handbal desfășurat pe teritoriul țării noastre, de la primul meci demonstrativ organizat de profesorul de educatie fizica Wilhelm Binder în 17 iunie 1921. Așteptăm un număr de aproximativ 250 de mici handbaliști, nu vom face clasamente, nu dorim ierarhii, ne interesează acum doar plăcerea copiilor de a juca handbal, de a continua și dezvolta tradiția, de a se educa în spiritul acestui sport minunat care este handbalul. Dorim să mulțumim partenerilor – Consiliul Județean Sibiu, Direcția Județeană pentru Tineret si Sport, Federația Română de Handbal și Merasport, care au venit în sprijinul acestei activități. prof. Matei Damian

Un comentariu la „100 de ani de handbal în România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *