A 15-a ediție a europenelor feminine începe vineri

Cea de-a XV-a ediție a campionatului european de handbal feminin începe vineri, 4 noiembrie, în Slovenia, unde vor avea loc partidele din grupele preliminare A și B. Sâmbătă se vor juca primele meciuri din grupele C și D, în Macedonia de Nord și Muntenegru. România are o misiune foarte grea în grupa C, acolo unde va întâlni două din echipele cotate cu șanse mari la cucerirea titlului european, Olanda și Franța, precum și una din țările organizatoare, Macedonia de Nord. În condițiile în care selecționerul Florentin Pera s-a confruntat cu mari probleme de lot, din cauza accidentărilor și a vaccinului anti-Covid, speranțele noastre se leagă de o calificare în Main Round, acolo unde merg primele trei clasate din fiecare grupă. Echipa noastră va juca la Skopje după următorul program: sâmbătă, 5 noiembrie, de la ora 21.30, cu Olanda, luni, 7 noiembrie, de la ora 21.30, cu Franța și miercuri, 9 noiembrie, de la ora 19.00, cu Macedonia de Nord.

Iată și câteva dintre cifrele europenelor, publicate de site-ul EHF:

 • 1 echipă este debutantă la un turneu final al europenelor – Elveția;
 • 1 jucătoare are ocazia să câștige al șaselea titlu de campioană europeană – Katrine Lunde (Norvegia);
 • 2 echipe au câștigat toate tipurile de medalii europene (aur, argint, bronz) – Norvegia și Franța:
 • 3 selecționeri prezenți la Euro 2022 au în palmares titlul european: Thorir Hergeirsson (Norvegia/2010, 2014, 2016, 2020 cu Norvegia), Olivier Krumbholz (Franța/2018 cu Franța) și Dragan Adzic (Slovenia/2012 cu Muntenegru);
 • 4 jucătoare prezente la Euro 2022 au fost declarate cea mai bună handbalistă a lumii – Cristina Neagu (2010, 2015, 2016, 2018), Stine Oftedal (2019), Sandra Toft (2021) și Andrea Lekic (2013);
 • 54 de meciuri la un turneu final e recordul deținut de Siraba Dembele, care va fi probabil doborât de Katrine Lunde, care are 52 de meciuri înaintea celui din acest an;
 • 264 de goluri la turneele finale europene are Cristina Neagu, cea mai bună marcatoare din istoria europenelor.

Programul primei zile – vineri, 4 noiembrie:

GRUPA A (Ljubljana): Ungaria – Elveția (ora 19.00 – Digi Sport 3, Prima Sport 1) și Norvegia – Croația (ora 21.30 – Digi Sport 3).

GRUPA B (Celje): Danemarca – Slovenia (ora 19.00 – Digi Sport 2, Prima Sport 3) și Suedia – Serbia (ora 21.30 – înregistrat la ora 23 pe Digi Sport 3).

LOT ROMÂNIA EURO 2022

PORTARI: Diana CIUCĂ (Rapid), Yuliya DUMANSKA (Gloria Bistrița), Daciana HOSU (SCM Rm. Vâlcea).

LINIA DE 9 METRI: Cristina NEAGU (CSM București), Bianca BAZALIU, Laura PRISTĂVIȚA (Gloria Bistrița), Eliza BUCESCHI, Sorina GROZAV (Rapid), Diana LIXĂNDROIU (CSM Slatina).

EXTREME: Alexandra BADEA (Rapid), Sonia SERAFICEANU (Gloria Bistrița), Alexandra DINDILIGAN, Mihaela MIHAI (CSM București), Corina LUPEI (SCM Rm. Vâlcea), Ana Maria TĂNASIE (Minaur).

PIVOȚI: Crina PINTEA (CSM București), Lorena OSTASE (Rapid), Andreea ȚÎRLE (Minaur).

ANTRENORI: Florentin PERA (principal), Bogdan BURCEA (secund), Ildiko BARBU KEREKES (portari).

Un comentariu la „A 15-a ediție a europenelor feminine începe vineri

 • 04/11/2022 la 08:24
  Permalink

  Poate ca ar mai trebui punctat un aspect: Romania este singura echipa care are toate jucatoarele doar din campionatul intern.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *