Bacăul a fost capitala handbalului feminin românesc pe 15 iunie

Eveniment de gală sâmbătă dimineață, în Sala Sporturilor din Bacău, acolo unde s-au întâlnit două dintre echipele de legendă ale handbalului feminin românesc, cele care au făcut legea în campionatul României în anii ’80-’90. În 1989, Știința Bacău și Chimistul Râmnicu Vâlcea câștigau Cupa Cupelor, respectiv Cupa IHF, majoritatea componentelor celor două formații plus câteva invitate de marcă celebrând această performanță la Bacău.

Evenimentul, organizat de Gabriela Manea (Antoneanu) și finanțat de Consiliul Județean Bacău, a fost o reușită deplină, publicul prezent savurând din plin momentele emoționante care s-au derulat în fața sa. Meciul-vedetă a fost prefațat de o partidă între Știința de azi și Știința anilor 1990-2000, după care au început momentele spectaculoase și emoționante totodată. Înainte de startul partidei Știința 89 – Chimistul 89, doi membri ai galeriei băcăuane de acum 30 de ani, Costel Bălan și Dinu Tamaș (tatăl portarului de la Știința și CSM Bacău, Răducu Tamaș), au cântat ”a capella” imnul Științei de acum 30 de ani, ”Știința e ca o floare”, ridicând sala în picioare. Și n-a fost doar atât. Cele două echipe și-au întrerupt încălzirea, cântând și aplaudând împreună cu toată sala.

Prezentarea echipelor s-a făcut cu sala în picioare, care le-a ovaționat îndelung pe marile handbaliste care au participat la meciul pentru istorie. În afara protagonistelor de acum 30 de ani, au fost și câteva invitate speciale, ca Luminița Huțupan (cel mai bun portar al lumii din toate timpurile), Narcisa Lecușanu, Raluca Ivan sau Iulia Curea. După alinierea echipelor la centru, un prim moment spectaculos, aplaudat la scenă deschisă: cele două echipe au dansat sirtaki la centrul terenului, pe muzica lui Mikis Theodorakis. Apoi, la un time-out solicitat de antrenorul vâlcencelor, Ion Gherhart, jucătoarele de la Chimistul au încins o horă în toată regula pe ”Bella Ciao”, exemplul lor fiind urmat de băcăuance.

Jocul a fost plăcut, toată lumea încercând să dea ce are mai bun. Au fost pase spectaculoase, unde Mariana Târcă a excelat, intervenții de efect ale portarilor și multă, multă bună dispoziție. În ultimul minut, când Chimistul conducea cu 13-12, Știința a obținut un 7 metri, prilej pentru un nou moment gustat din plin de public. În poarta echipei vâlcene s-au așezat Luminița Huțupan și Doina Kopacz Rodeanu, dar, cu măiestria-i recunoscută, Mariana Târcă a încsris după ce le-a trimis pe fiecare în câte un colț al porții, iar meciul s-a încheiat la egalitate.

La final, s-au acordat premii tuturor participantelor, o parte dintre handbaliste au ținut discursuri cu lacrimi în ochi, Mariana Târcă i-a lansat o provocare fostului coleg de facultate Sorin Brașoveanu (președintele Consiliului Județean Bacău), să readucă handbalul feminin băcăuan pe prima scenă, acolo unde îi este locul, iar invitatul de onoare Cristian Gațu a fost și el ovaționat la scenă deschisă. Cum spuneam, un eveniment de gală reușit din toate punctele de vedere, o întâlnire de neuitat pentru toți cei prezenți.

ȘTIINȚA BACĂU 1989: Ecaterina Marian, Angela Brândușoiu, Eva Darvaș, Marinela Matei, Marlena Petrea, Maria Borcea, Raluca Ivan, Lidia Butnărașu, Adriana Popa Hriscu, Ioana Vasîlca, Narcisa Lecușanu, Mariana Târcă, Gabriela Antoneanu Manea. Antrenor: Costel Petrea.

CHIMISTUL RÂMNICU VÂLCEA 1989: Mia Rădoi, Magda Ionescu, Denisa Romete Nan, Nadina Nedelcu Dumitru, Felici Tipi, Florentina Carcadia, Lucica Crețan, Simina Matei, Gabriela Ivănoiu, Rodica Pestrea, Luminița Huțupan, Nicoleta Lazăr, Doina Kopacz Rodeanu, Edit Torok Matei, Maria Torok Duca. Antrenor: Ion Gherhard.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.