Exclusiv / Tomas Ryde: ”Suporterii au tot dreptul să comenteze, dar nu putem face strategia după ce se scrie pe rețelele de socializare”

Cu o zi înainte de plecarea naționalei de handbal feminin în Japonia, Handbal Mania a stat de vorbă cu selecționerul Tomas Ryde despre atmosfera de la lot în contextul scandalului de dopaj, despre ultimele două jucătoare selecționate pentru mondiale și despre felul în care a fost gândit lotul pentru turneul final care va începe la sfârșitul acestei luni.

Rep.: Care e starea de spirit la lot, în noul context creat de notificările primite de Laslo și Bazaliu de la ANAD ?

Tomas Ryde: Atmosfera este una foarte bună, în ciuda celor întâmplate în ultimele zile. Am avut luni un antrenament foarte bun, în care toată lumea a dat 100%, apoi a venit vestea referitoare la cele două jucătoare și a existat o oarecare stare de confuzie în rândul unor sportive. Marți, când lucrurile au fost clare, am stabilit care vor fi cele două jucătoare care le vor înlocui pe Laslo și Bazaliu, le-am comunicat imediat echipei, am avut și o ședință de mental training și eu zic că lucrurile sunt în regulă acum.

Rep.: Noile convocări au reaprins polemicile pe rețelele sociale vizavi de neconvocarea Sorinei Tîrcă…

T.R.: În primul rând, vreau să vă spun că nu a fost deloc ușor să gestionăm situația, în condițiile în care cele două jucătoare care rămân acasă aveau roluri importante în planul nostru de joc. Vreau să vă spun că ambele ne vor lipsi foarte mult. Cristina Laslo ar fi urmat să joace pe poziția de inter dreapta, cu Eliza Buceschi centru și apropo de Eliza, chiar dacă ea nu joacă foarte mult la echipa de club pe acest post, eu o consider ca fiind una din primele 5 coordonatoare din lume. De asemenea, Cristina Laslo e o jucătoare care face foarte bine și faza de apărare și ea ar fi să facă faza de apărare la interul stânga advers. De asemenea, Bianca Bazaliu era o jucătoare importantă pentru sistemul nostru defensiv. În aceste condiții, Anca Polocoșer ar trebui să suplinească lipsa Cristinei Laslo în apărare, iar Patricia Vizitiu pe faza de atac. Referitor la Sorina Tîrcă, este clar că e o jucătoare cu calități deosebite, cu o aruncare foarte bună, însă nu trebuie să uităm că vom avea în față apărări foarte puternice, printre care una din cele mai bune din lume, cea a Muntenegrului, unde ne trebuie mai multă forță și talie.

Rep.: În ce fel vă afectează comentariile și contestările vizavi de selecție ?

T.R.: Este normal ca oamenii să-și spună părerea, să-și exprime opinia vizavi de echipa națională, eu înțeleg acest lucru. Dar atunci când faci selecția, sunt o mulțime de factori care trebuie luați în calcul, ori, cu tot respectul,  strategia noastră nu se poate face în funcție de ce spun oamenii pe rețelele de socializare. Pe de altă parte, e foarte importantă și conexiunea dintre jucătoare, nu doar în teren, ci și în afara lui. Repet, principalul lucru care ne-a interesat pentru aceste mondiale este faza de apărare, o defensivă eficientă poate da enorm de multă energie echipei.  Lumea trebuie să înțeleagă că e o diferență mare între ce se joacă în Liga Națională și ce se joacă în competițiile internaționale și s-a văzut asta în Champions League și mă refer aici și la modul cum se acordă sancțiunile disciplinare. Există, în România, tendința de a acorda atenție exclusiv fazei ofensive, neglijând sarcinile defensive, poate de aici și polemicile iscate.

Rep.: Sunteți optimist înaintea turneului final ?

T.R.: Sigur, am convingerea că putem realiza lucruri frumoase, cum am făcut și în 2015, avem un plan de joc bine stabilit, atmosfera e bună și am încredere în echipă. Faptul că plecăm miercuri ne va ajuta să ne acomodăm la diferența de fus orar, avem programate șapte ședințe de pregătire în Japonia și două jocuri de verificare, cu echipa țării gazdă și cu Olanda.

Foto: Ionuț Buharu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *