Concluzii după Campionatul Mondial de Handbal din 2019

Naționala feminină de handbal a României a avut o prestație dezamăgitoare la Campionatul Mondial desfășurat în Japonia, luna trecută. „Tricolorele” au terminat pe locul al 12-lea, înregistrând cinci înfrângeri în opt meciuri disputate.

Echipa antrenată de suedezul Tomas Ryde s-a calificat in extremis în grupa principală, grație unui gol marcat în ultima secundă a confruntării cu Ungaria (28-27). Până la acel meci, româncele făcuseră 16-31 cu Spania, 29-24 cu Senegal, 22-20 cu Kazahstan și 26-27 cu Muntenegru.

Cele trei partide din grupa principală au însemnat trei eșecuri categorice: 18-27 cu Rusia, 22-34 cu Suedia și 20-37 cu Japonia. „Am fost într-o situație dificilă de când am început turneul, am avut accidentări și alte probleme, dar am supraviețuit. Suntem fericiți că am reușit să ajungem în grupele principale”, a declarat Ryde, după înfrângerea cu asiaticele.

Selecționerul Tomas Ryde a fost demis

Cea mai autorizată concluzie după competiția din Japonia a fost trasă de Comisia Tehnică a Federației Române de Handbal, care, pe 2 ianuarie, l-a demis pe selecționerul Tomas Ryde. Au fost 7 voturi în favoarea demiterii, 2 împotrivă și 2 abțineri. Suedezul a ieșit furios din sala în care s-a ținut ședința și a declarat: „După 37 de ani de antrenorat am fost concediat. După o ședință a Comisiei Tehnice de 3 ore și 17 minute s-a decis să nu mai fiu antrenorul naționalei. Ce strategie trebuie adoptată pentru calificarea la Jocurile Olimpice și Campionatele Europene și cine ar trebui să o elaboreze nu se știe încă”.

Mai mult ca sigur, Alexandru Dedu nu își va da demisia din funcția de președinte al federației, așa cum au cerut mai multe personalități din lumea handbalului, printre care Radu Voina: „Dedu trebuie să plece. Cu tot stafful lui de la Federație. Am cules ce am semănat. Adică am semănat mult amatorism. O rușine! Suntem într-o situație dramatică, nu periculoasă”.

Totuși, trebuie avut în vedere că nici contextul nu l-a ajutat pe Tomas Ryde: Cristina Neagu a jucat fără să fie refăcută sută la sută, iar handbalistele de la Corona Brașov, unele dintre ele componente de bază ale naționalei, nu au mai fost convocate din cauza scandalului de dopaj în care a fost implicat clubul ardelean cu puțin timp înainte de Mondiale.

Vine Aurelian Roșca?

Cert este că naționala feminină de handbal a României are nevoie de un tehnician care să cunoască foarte bine baza de selecție și să înceapă reconstrucția.

„Sper ca în câteva zile să se limpezească lucrurile. Este exclus să vină Rasmussen în acest moment. Ca să știți, eu merg pe propunerea Comisiei Tehnice și selecționer va fi una dintre cele patru propuneri (Bogdan Burcea, Florentin Pera, Adrian Vasile, Aurelian Roșca). Viitorul selecționer va fi validat în Consiliul de Administrație de pe 16 ianuarie”, a declarat Alexandru Dedu, pentru Fanatik.

Aceeași sursă a notat că președintele RFH vrea un tehnician care să se axeze exclusiv pe echipa națională și să nu antreneze în același timp și o echipă de club. Aurelian Roșca s-ar potrivi acestui „portret robot”.

Regresul naționalei feminine amenință să scadă popularitatea handbalului în rândul românilor, care în acest moment este destul de ridicată, dovadă stând și volumul de pariuri plasate pe acest sport. Fie că accesați o ofertă Casa Pariurilor, fie că vă uitați la orice alt operator de top, veți găsi meciurile din competițiile domestice și cele mai importante competiții internaționale. Dacă nu era timpul atât de scurt, poate vedeam chiar pariuri pe numele viitorului selecționer.

Handbalistele „tricolore” pot spăla rușinea de la CM câștigând turneul preolimpic, în care vor întâlni reprezentativele Norvegiei, Muntenegrului și Coreei de Nord.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *