Ce mai așteaptă FRH pentru a declara închis sezonul 2019-2020 ?

Ordinul emis marți de Ministerul Tineretului și Sportului mai pune o piedică intenției Federației Române de Handbal de a încheia sezonul pe teren. Dincolo de faptul că ordinul este evaziv și incomplet, fără termene precise sau sancțiuni, condițiile prevăzute pentru reluarea antrenamentelor nu vor putea fi respectate de majoritatea echipelor românești. Iar asta n-o spunem noi, ci înșiși oamenii din fenomen. Iar ministrul Stroe a „amendat” cumva insistența FRH de a tot avansa variante de reluare a competițiilor în lipsa unor aprobări ale autorităților. În plus, stabilirea unor ierarhii definitive fără disputarea tuturor meciurilor prevăzute în calendarul inițial al campionatelor ar fi profund incorectă.

Sigur că federația a avansat varianta fantezistă de a încheia sezonul 2019-2020 în lunile iulie – august, cluburile urmând a fi consultate la începutul săptămânii viitoare. Nu contează ce au decis EFH și majoritatea covârșitoare a țărilor importante din handbalul european. Singura soluție logic acceptabilă pentru iulie – august ar fi doar disputarea turneelor finale ale Cupei României înainte de startul sezonului 2020-2021. De ce insistă, însă, federația pentru încheierea sezonului pe teren? Numai cei de acolo știu. Interesant e că, în ultima ședință a Consiliului de Administrație, nu s-a pomenit nimic de întrecerile juniorilor, poate fiindcă acolo nu sunt drepturi de televizare.

Întrebarea e ce vor spune cluburile și dacă opinia majoritară a acestora se va regăsi în deciziile care se vor lua pe 18 mai. Cel mai probabil, sezonul va fi „înghețat” iar titlurile nu se vor acorda. Singura mare problemă e dacă se va retrograda sau nu, însă aici e probabil să apară o soluție de compromis, în sensul că echipele de pe ultimele locuri ar putea susține meciuri de baraj cu primele clasate din eșaloanele secunde. Nu e foarte clar, însă, cum vor fi stabilite ierarhiile din Divizia A, de unde sunt semnale că nu toate echipele de pe primele locuri sunt dispuse să participe la turneele semifinale. Iar stabilirea unor clasamente pe baza meciurilor susținute în serii nu ar fi echitabilă, în condițiile diferențelor valorice dintre acestea, inclusiv din cauza prezenței echipelor fără drept de promovare.

Rămâne de văzut ce vor spune cluburile și, după aceea, dacă România se va alinia trendului european ori va decide să fie „altfel”.

Un comentariu la „Ce mai așteaptă FRH pentru a declara închis sezonul 2019-2020 ?

  • 07/05/2020 la 15:29
    Permalink

    Orice ar fi decis, orice decide FRH, tot vor fi nemulțumiri. Mai durează puțin suspansul și bâlbele, simptome ale guvernării, nu doar actuale în România. Cel mai probabil, se va decide fără alte jocuri până la toamnă, la masa verde, fără campioane, fără drepturi de televizare.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *