EXCLUSIV / Rareș Fortuneanu: ”Avem o problemă cu complexul de inferioritate față de jucătorii care evoluează în campionatele puternice„

România a pierdut în Suedia prima partidă din preliminariile EURO 2022, după o primă repriză slabă și o a doua foarte bună. Handbal Mania a discutat cu selecționerul Rareș Fortuneanu despre partida de la Partille, dar și despre meciul următor, de la Baia Mare, cu Muntenegru.

Rep.: Ce s-a întâmplat în prima repriză ?

R.F.: Așa cum am mai declarat, am pregătit meciul cu Suedia pentru a-l câștiga și am venit aici să învingem. Problema din prima repriză e una de fond a handbalului românesc. În momentul în care vom scăpa de complexul de inferioritate față de jucătorii care evoluează în campionate puternice, vom putea vorbi despre echilibru între două reprize și meci constant. Cred că ce s-a întâmplat în prima repriză a fost un mix între complexul de inferioritate și lipsă de încredere. Am intrat timizi, iar în momentul în care n-am avut nimic de pierdut și am fost conștienți că se poate și că suedezii sunt oameni, nu extratereștri, atunci am prins curaj și am dat drumul la joc.

Rep.: Ce le-ai spus la pauză și care au fost motivele schimbării jocului echipei ?

R.F.: Le-am transmis la pauză să arate ce am lucrat și ce pot, doar atât, iar reacția lor s-a văzut.  Vreau să subliniez și lucrurile pozitive, și anume că am înscris 18 goluri în repriza secundă, iar apărarea a fost mult mai agresivă, mult mai mobilă, ce le cerusem și în prima repriză, însă atunci nu au fost multe atacuri așezate ale lor. În repriza a doua au avut mai puține contraatacuri și am reușit să-i aducem pe apărarea noastră și să le întrerupem fluiditatea din atac, iar când merge apărarea, merge și poarta. De asemenea, un plus față de prima repriză și față de perioadele anterioare a fost reprezentat de faza a doua. Când am început să alergăm pe faza a doua, la începutul reprizei secunde, am dat 3-4 goluri ușoare care ne-au readus în meci.

Rep.: Glumind un pic, dacă mai ținea 10 minute meciul, puteam egala…

R.F.: Nu trebuia să mai țină 10 minute, cu 8 minute înainte de final am avut de două ori atacul pentru a ne apropia la 2 goluri și trebuia să fructificăm. Dacă veneam la minus 2, poate alta era fizionomia meciului, fiindcă am văzut cum au reacționat suedezii în situații de stres. La pauză, am stabilit ca planul jocului să fie următorul: în primele 13-14 minute să reducem cât mai mult diferența, astfel ca în ultimele 10 minute să ne apropiem la 2-3 goluri, de unde totul e posibil. Am respectat planul până la un punct, în minutul 53, după care două decizii greșite pe faza de atac au făcut ca suedezii să se ducă la 4 goluri și acolo s-a terminat.

Rep.: La ce să ne așteptăm duminică, împotriva Muntenegrului ?

R.F.: Deja putem vorbi despre meciul decisiv, chiar dacă mai sunt 4 meciuri după aceea. Cu o victorie duminică, lucrurile vor intra în normalitate, nici nu vreau să mă gândesc la alt scenariu. Trebuie să uităm meciul cu Suedia, adversarul de duminică este altul, total diferit de echipa nordică, cu o apărare agresivă, etajată – 5-1, 3-3. Va trebui să ne recuperăm fizic și psihic, pentru a aborda jocul de duminică încrezători și la victorie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *