Punct final la ”Făgăraș Handbal Cup” – junioare I, II și III / Rezultate, imagini, clasamente și impresii

Prima parte a turneului internațional ”Făgăraș Handbal Cup”, cea dedicată junioarelor I, II și III, s-a încheiat joi într-o atmosferă frumoasă, semn că evenimentul a fost o reușită deplină. În calitate de partener media, Handbal Mania v-a oferit zilnic imagini și informații de la turneu și îi mulțumesc încă o dată pentru invitație lui Marius Marocico, sufletul acestei competiții, neobosit în continuare, fiindcă în weekend joacă la Făgăraș juniorii IV și ”minihandbaliștii”. Desigur că în evoluția echipelor s-a cunoscut că sportivele veneau după vacanță, însă, chiar și-așa, am avut parte de destule jocuri spectaculoase. Am avut ocazia să-i cunosc pe minunații oameni care țin în viață handbalul românesc, e vorba de antrenorii de la juniori, a căror muncă nu este răsplătită la adevărata valoare. O mențiune specială pentru antrenorii Toma Drăgoiu (ACS Băile Herculane) și Cristian Weisz (ACS Sovata), care aduc copiii la handbal în orașe-stațiuni cu o populație sub nivelul unui cartier dintr-un oraș mare. Fără nicio exagerare, oamenii ca ei sunt niște eroi, chiar dacă poate sună pompos.

”România are copii talentați și câțiva oameni pasionați în jurul lor! Lipsesc, din păcate, cu desăvârșire proiectele sistemice de dezvoltare. Cu o “ floare” nu se mai face primăvară în handbalul nostru juvenil! Se mai poate face ceva DACĂ…” Asta mi-a spus la finalul turneului Ileana Morari, antrenoarea campioanei junioarelor III din sezonul precedent, CSS 6 București, echipă ce s-a impus la Făgăraș în turneul junioarelor II.

Și apropo de ”DACĂ”. La turneu au participat două grupe ale clubului maghiar Vasas Budapesta, antrenate de doi oameni extraordinari, originari din Târgu Mureș, frații Galfalvi Aron și Zsuzsanna.

Aron mi-a spus că ”DACĂ nu există pentru mine, este ori, ori”. Am aflat de la cei doi antrenori de la Vasas că, de exemplu, la nivelul junioarelor II, în Ungaria există trei ligi, primele două cu câte două serii, iar a treia cu zece serii. Toate echipele au conturi pe site-ul federației, unde antrenorii au obligația să posteze programul de antrenament (detaliat, pe tematici), data, ora și locul desfășurării, participanți etc. Cine n-o face, e amendat. Există inspectori federali care fac controale, iar dacă realitatea din teren nu ”bate” cu ce s-a înscris pe site, se dictează sancțiuni. După meciuri, echipele au obligația de a posta nu doar statistici, ci și înregistrarea video a partidei. Mi-au mai arătat cei doi frați Galfalvi cum, pe site-ul federației maghiare, poți vizualiza traseul și statisticile ORICĂRUI junior legitimat în Ungaria, de la prima legitimare până în prezent. Și atunci ne mai mirăm de ce Ungaria este unde este la nivel de juniori, lăsându-ne la ani-lumină în urmă ? La un singur capitol suntem peste maghiari la acest nivel, conform spuselor fraților Galfalvi – cel al arbitrajelor.

Și fiindcă am ajuns la capitolul arbitri, îmi fac datoria să menționez numele tuturor celor care au arbitrat la acest turneu, o parte din ei aflați la început de drum, alții cu experiență, cu toții însă dispuși să stea zi-lumină în sală și să-și facă treaba. Sigur că au fost și nemulțumiri, nu multe, însă trebuie să ținem cont de numărul foarte mare de meciuri arbitrate zilnic, la temperaturi ridicate. Așadar, de la Iași au venit Iulian Cristea, Ciprian Murariu, Mihai Maciornea, Daria Doban, Andrei Costache, Eduard-Constantin Faur și Ionuț-Vlăduț Pînzaru. Au dat o mână prețioasă de ajutor în două zile brașovenii Diana Ciulei, Mircea Olteanu și Constantin Chicuș. Nota bene – toți arbitrii au făcut voluntariat la acest turneu.

La festivitatea de premiere a fost prezent și primarul municipiului Făgăraș, Gheorghe Sucaciu, al cărui scurt discurs a fost despre competiție și despre sport, fără derapaje politicianiste. Mai multe imagini din ultima zi, inclusiv de la festivitatea de premiere, găsiți pe pagina de Facebook Handbal Mania.

P.S.: desigur că n-a fost totul roz, însă ”ieșirile în decor” au fost puține și chiar nu merită amintite, fiindcă a fost prea frumos la Făgăraș Handbal Cup 2021 ❤️.

Acestea fiind spuse, iată și rezultatele finalelor disputate joi, 12 august:

JUNIOARE III

Finala pentru locurile 3-4: HC OMER 1 CONSTANȚA – SPORTING GHIMBAV 16-14

Finala pentru locurile 1-2: CSM CORONA BRAȘOV – CSM SLATINA 27-23

Clasament final: 1. Corona Brașov (antrenor Mihaela Adam), 2. CSM Slatina (antrenori Andrei Popescu și Cristina Cojocaru) , 3. HC Omer 1 Constanța (antrenori Aihan Omer și Erkan Omer), 4. Sporting Ghimbav (antrenor Cristina Romila), 5. ACS Băile Herculane 1, ACS Băile Herculane 2 (antrenor Toma Drăgoiu), ACS Sovata (antrenor Cristian Weisz), HC Omer 2 Constanța (antrenori Erkan Omer și Aihan Omer), ACS Transilvania Brașov (antrenor Lena Brebeanu), CSM Târgu Jiu (antrenor Costel Radu), CSS Făgăraș (antrenor Adrian Șuteică), ACS Traian Lalescu Hunedoara.

MVP turneu: Ana Șerban (Corona Brașov)

JUNIOARE II

Finala pentru locurile 3-4: CSM CORONA BRAȘOV – VASAS BUDAPESTA (grupa 2005) 23-22

Finala pentru locurile 1-2: CSS 6 BUCUREȘTI – CHIMIA RÂMNICU VÂLCEA 18-16

Clasament final: 1. CSS 6 București (antrenor Ileana Morari), 2. Chimia Râmnicu Vâlcea (antrenor Nicoleta Lazăr), 3. Corona Brașov (antrenor Dumitru Berbece), 4. Vasas Budapesta – 2005 (antrenor Galfalvi Aron), 5. CSM Târgu Jiu (antrenor Andrei Enache), Vasas Budapesta – 2006 (antrenor Galfalvi Zsuzsanna), CSM Ploiești (antrenor Robert Comendant), Sporting Ghimbav (antrenor Cristina Romila), CSM Râmnicu Sărat (antrenor Florentin Preda), Kids Tâmpa Brașov (antrenor Gabriela Văduva), CSM Făgăraș (antrenor Marius Marocico).

MVP turneu: Anastasia Roșu (CSS 6 București)

JUNIOARE I

Finala pentru locurile 1-2: CSS FĂGĂRAȘ – LPS VASLUI 17-15

Clasament final: 1. CSS Făgăraș (antrenori Dumitru Opriș și Adrian Șuteică), 2. LPS Vaslui (antrenor Maria Ostan), 3. CSM Făgăraș (antrenor Marius Marocico), 4. CSS Odorhei (antrenor Zsolt Mester), 5. ACS Traian Lalescu Hunedoara.

MVP: turneu: Mădălina Carp (LPS Vaslui).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *