Cum se viciază rezultatele unui concurs la FRH, cazul a ajuns la ministrul Novak

Un nou scandal legat de arbitraj zguduie Federația Română de Handbal, prosport.ro scriind despre acest subiect în cursul dimineții de luni, 24 ianuarie. De data asta nu e vorba de vicierea rezultatului vreunui meci, ci a unui concurs pentru ocuparea locurilor de arbitri candidați EHF  la masculin. Am pornit pe firul evenimentelor pentru am vedea modul de operare a mai-marilor federali. Concursul în cauză a avut loc pe 11 ianuarie, anunțul fiind publicat pe site-ul federației pe 22 decembrie anul trecut. În anunț erau înscrise probele de concurs, dar nu și comisia de evaluare, modul în care vor fi anunțate rezultatele sau vreo cale de atac a acestora, în cazul existenței vreunor nemulțumiri.

Pe 11 ianuarie, la concursul masculin au participat cuplurile constănțene  Ionuț Ghiță / Sebastian Topliceanu și Ionuț Cazan/Gesur Suliman. Rezultatul a fost comunicat în data de 13, sub forma unui comunicat al Consiliului de Administrație, în care cuplul Cazan/Suliman este anunțat drept câștigător. Cei doi ”învinși” au solicitat detalii, iar prima mare inadvertență care a ieșit la iveală a fost declararea lui Sebastian Topliceanu ”respins” la proba fizică. Deși, conform grilei anunțate de FRH, cel în cauză ar fi trebuit să primească nota 7, realizând un punctaj de 9.2, el a fost declarat respins pentru că, țineți-vă bine, ”dacă mergi afară nu te primește nimeni fără 9.5”. Și cu grila cum rămâne ? Doamne ferește !

Comedia nu se oprește aici. Intrând în posesia grilelor corectate, Ionuț Ghiță și Sebastian Topliceanu au constatat ”greșeli” majore în corectarea testelor. De ce majore ? Fiindcă Topliceanu a fost declarat respins, cu un punctaj de 23 de puncte, când el, de fapt, avea 26 de puncte, 3 răspunsuri fiind evaluate greșit. Și la Ghiță s-a greșit evaluarea, el primind 28 de puncte în loc de 29. Așadar, vicii majore de apreciere. Mai mult, prosport.ro scrie că unul din arbitrii declarați câștigători a utilizat telefonul în timpul testării scrise, sub ochii îngăduitori ai domnișoarei Vărzaru.

Deși nu a fost comunicată nicio comisie de examinare, se pare că secretara generală a FRH, Cristina Vărzaru, este cea care a orchestrat parodia despre facem vorbire. Ea a participat și la testele fizice și la cele teoretice, cu mențiunea că la testarea fizică au fost prezenți și Alexandru Dedu, Vasile Pavel și Valter Dăncescu.

După aflarea rezultatului, Ionuț Ghiță și Sebastian Topliceanu au trimis un e-mail către Alexandru Dedu, Cristina Vărzaru, Vasile Pavel și Comisia Centrală de Arbitri, în data de 13 ianuarie, sesizând faptul că rezultatele evaluării lor nu sunt conforme cu ce s-a petrecut în cadrul concursului. Cum nimeni dintre federali nu s-a deranjat să ofere un răspuns, cei doi au înaintat un memoriu către ministrul Carol-Eduard Novak.

Încă o precizare: cuplul Ghiță/Topliceanu este singurul cuplu masculin român care a obținut ecusonul ”EHF Young Referees” (arbitri tineri EHF) în urma participării la 4 turnee, la care au trecut testele fizice, teoretice și de limba engleză plus arbitrajele propriu-zise.

Ce urmează ? Federația are șansa de a-și îndrepta eroarea și de a reface punctajele cuplului Ghiță/Topliceanu. Oricum, acest scandal va atârna de gâtul federalilor ca o piatră de moară în perspectiva apropiatelor alegeri. În ce-i privește pe cei doi arbitri declarați respinși, ei sunt deciși să renunțe la arbitraj dacă nu li se va face dreptate. Ionuț Ghiță este angajat al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Constanța, în timp ce Sebastian Topliceanu este cercetător în mediul universitar.

”Noi nu vrem decât să fie apreciată corect prestația noastră la concursul din 11 ianuarie, nimic mai mult. Nu depindem sub nicio formă de veniturile din arbitraj, așa că vom renunța dacă nu ni se va face dreptate”, a declarat Ionuț Ghiță pentru Handbal Mania.

2 comentarii la „Cum se viciază rezultatele unui concurs la FRH, cazul a ajuns la ministrul Novak

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *