Înfrângere la 8 goluri la Skopje pentru naționala masculină

România a pierdut cu 30-22 la Skopje, cu Macedonia de Nord, în prima manșă din faza a doua a preliminariilor campionatelor mondiale din 2023. Din păcate echipa noastră a plătit tribut numeroaselor greșeli din faza de atac din ultimul sfert de oră, când a înscris doar două goluri. Pe de altă parte, trebuie subliniat și arbitrajul pe alocuri scandalos al slovenilor Lah și Sok, aceiași care au furat naționala feminină a României la mondialele din 2015 într-o semifinală cu Norvegia. Dar, deh, șeful arbitrilor din Europa e macedonean și a avut grijă ca ai săi conaționali să aibă parte de fluierași ”de treabă”. În plus, România nu are jucători care să facă diferența, așa cum Macedonia de Nord i-a avut pe Taleski și Lazarov.

În pofida numeroaselor absențe, echipa României n-a făcut un joc rău, iar la început a revenit de la 1-5 în minutul 6 la 6-7 în minutul 11, după intrarea lui Ionuț Iancu în poartă și a egalat la 10 în minutul 17. Xavier Pascual a ales să nu atace în 7 în prima repriză, probabil și pentru că faza de atac a mers destul de bine, exceptând câteva ratări din situație de unu la unu cu portarul. Din păcate, la ultima fază a primei reprize Dan Racoțea a primit cartonașul roșu cu destulă ușurință, însă și el a fost imprudent în contextul unui arbitraj care-și arătase clar tendințele. Ce s-a întâmplat ? În primul rând, aruncarea de la 9 metri acordată echipei noastre trebuia să fie 7 metri, fusese apărare în semicerc. Timpul de joc expirase, iar Racoțea a executat aruncarea și un jucător macedonean s-a prăbușit acuzând că mingea l-a lovit în figură. Handbalistul nostru a făcut semn că mingea i-a ricoșat în față din braț adversarului său, dar arbitrii atât au așteptat și l-au descalificat pe unul din cei mai buni jucători români din primele 30 de minute. În orice caz, reluările TV nu au fost deloc clare.

După 16-13 la pauză, gazdele au început în forță și repriza a doua, desprinzându-se la 19-14 în minutul 35. România a atacat în 7 din debutul reprizei secunde, tactică ce a dat încet-încet roade, băieții noștri apropiindu-se la 20-21 în minutul 45. La acest scor, Călin Căbuț a avut chiar șansa de a egala, dar a ratat după o pătrundere la semicerc, apoi echipa noastră a clacat în atac. Cinci greșeli tehnice și numai două goluri marcate în ultimul sfert de oră au dus scorul la o diferență prea mare față de ce s-a jucat. E clar că Macedonia de Nord are acum prima șansă la calificare, însă un miracol în retur nu e exclus. Sâmbătă, de la ora 18.00, în sala ”Dinamo”, va avea loc returul, sperăm în fața unei săli pline care să-i susțină pe băieții noștri.

MACEDONIA DE NORD – ROMÂNIA 30-22 (16-13) Arbitri: Bojan Lah / David Sok (Slovenia)

Macedonia: Mitrevski 8 interv., Tomovski – Taleski 10, Lazarov 7, Kuzmanovski 7, Ojleski 2, Stoilov 1, Georgievski 1, Peshevski 1, Mirkulovski 1, Kuzmanoski, Markoski, Mladenovikj, Jagurinovski, Mitev, Atanasijevikj. Antrenor: Filip Lazarov.

România: Vasile, Iancu 11 interv. – Cumpănici 5, Negru 4, Racoțea 3, Burlacu 3, Rotaru 3, Mănescu 2, Ilie 1, Bizău 1, Militaru, Dedu, Ghionea, Căbuț, Dumitriu. Antrenor: Xavier Pascual.

Foto: Facebook Rakometna Federacija na Makedonija

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *