INTERVIU / Adrian Chiruț: Sportul nu poate fi păcălit
Cel mai tânăr antrenor din recent încheiata ediție a Ligii Florilor a fost Adrian Chiruț (38 de ani), care a preluat-o pe SCM Gloria Buzău în luna ianuarie a acestui an. După o carieră de jucător în care a evoluat doar la trei echipe (CSU Suceava, Dinamo și Energia Târgu Jiu), Adi Chiruț a început antrenoratul în 2015 la CSU Suceava, cu care a bifat o promovare în Liga Națională, dar și un titlu european universitar.
Rep.: Adi, când te-ai decis să devii antrenor și ce anume te-a determinat să iei decizia asta ?
Adrian Chiruț: Gândul meu era îndreptat spre o carieră de antrenor încă din perioada în care activam ca jucător. Eram conștient că va veni momentul când cariera de jucător se va încheia și îmi doream foarte mult să continui în handbal, de aceea am început școala de antrenori încă de când jucam la Dinamo. Apoi a venit momentul retragerii, poate puțin cam repede, în 2015, când am încheiat contractul la Târgu Jiu. M-am întors acasă la Suceava, unde mi s-a oferit aceasta șansă, de a antrena echipa unde m-am format ca jucător și evident că nu aveam cum s-o refuz.
Rep.: De la care din antrenorii cu care ai lucrat ai învățat cele mai multe lucruri pe care le aplici acum ?
A.C.: Antrenorul care m-a descoperit și care m-a format este domnul Petru Ghervan, omul de la care am învățat foarte multe lucruri dupa care mă ghidez și astăzi. Bineînțeles că și celelalte experiențe cu antrenorii cu care am lucrat la club și la echipa națională m-au ajutat foarte mult pentru a aduna informații de care mă folosesc în prezent.
Rep.: Cât de greu e să antrenezi sportivi cu care ai fost coleg de echipă ?
A.C.: E adevărat că atunci când am început cariera de antrenor la CSU Suceava am lucrat cu o parte din foștii colegi, dar am avut șansa unui colectiv de profesioniști, care au înțeles ce rol are fiecare în echipă, precum și faptul că avem un obiectiv comun.
Rep.: Cum ți s-a părut trecerea de la masculin la feminin, care sunt diferențele esențiale ?
A.C.: Comunicarea este un lucru esențial, dar și diferit în handbalul feminin față de cel masculin. În rest, handbalul este același. Trecerea de la masculin la feminin nu prea am avut timp s-o simt, am intrat în pâine în plin campionat și toată atenția era canalizată pe ceea ce trebuia făcut în acel moment la echipă pentru a scoate rezultate. Am avut parte și la Buzău de un colectiv de jucătoare profesioniste, de o conducere și un staff formate din oameni dedicați, astfel că adaptarea mea a fost mai rapidă.
Rep.: Ce te-a determinat să accepți oferta Buzăului în plin campionat, în condițiile în care echipa era pe o pantă descendentă ?
A.C.: Chiar dacă, anterior, am mai avut oferte să antrenez alte echipe, nu simțisem că era momentul să fac pasul, așa cum a fost acum. Oferta Buzăului a venit cumva la momentul oportun, a fost o provocare pentru mine, una de care aveam nevoie. Știam că pretențiile clubului sunt mari și mai știam că va fi greu, dar tocmai de asta am și acceptat.
Rep.: Cum caracterizezi perioada petrecută la Buzău ? Ești mulțumit de ce ai realizat acolo ?
A.C.: O perioadă scurtă, dar frumoasă din punct de vedere al carierei, pentru că mi-a adus un plus de experiență și cunoștințe care cu siguranță îmi vor fi de folos pe viitor. Bineînțeles că întotdeauna este loc de mai bine dar, în condițiile tuturor problemelor de lot pe care le-am avut, eu sunt mulțumit de ce am realizat la aceasta echipă. Profit de ocazie să felicit atât primăria și consiliul local din Buzău pentru investițiile făcute și pentru atașamentul față de această echipă, cât și publicul minunat care a fost alături de noi.
Rep.: Sunt zvonuri care te dau plecat/demis de la Gloria Buzău. Ce ne poți spune despre asta ?
A.C.: Contractul meu cu Buzăul expiră în 2023 și, ca orice contract, are anumite clauze care trebuie discutate. Eu unul știu ce îmi doresc mai departe și cu siguranță că și conducerea clubului va decide ce este mai bine pentru ca această echipă să facă performanță.
Rep.: Dacă ar fi să enunți o deviză a antrenorului Adrian Chiruț, care ar fi aceasta ?
A.C.: SPORTUL NU POATE FI PĂCĂLIT. Noi, cei care am ales să activăm în acest domeniu trebuie să acceptăm disciplina, munca, sacrificiile și să avem o dedicare totală.