Prima acțiune a naționalei de cadeți s-a desfășurat la Chișinău

Prima acțiune a lotului național de cadeți (sportivi născuți în 2008-2009) a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute și a constat în participarea la un turneu organizat de Federația Moldovenească de Handbal și de Școala Sportivă Specializată de Handbal Fortuna Chișinău. Este vorba de ediția a VIII-a a Memorialului ”Anatol Praporșcic”, la care au mai participat cinci echipe de club: CSU Suceava juniori 2, Fortuna Chișinău juniori 2, Școala Sportivă Bălți, Școala Sportivă Tiraspol și Școala Sportivă Cioburciu. Lotul de cadeți a terminat pe locul al treilea, după ce a obținut trei victorii (33-15 cu ȘS Cioburciu, 42-20 cu ȘS Tiraspol și 68-20 cu ȘS Bălți) și a suferit două înfrângeri (34-39 cu Fortuna Chișinău și 33-29 cu CSU Suceava). Turneul a fost câștigat de CSU Suceava, care a câștigat toate cele 5 partide disputate.

În ce privește lotul de 18 deplasat de antrenorii Ionuț Tița și Ionuț Rouă, există destule semne de întrebare vizavi de modul în care s-a făcut selecția (reuniri de 2 ore cu ușile închise în săli în care erau vizionați sportivii propuși de antrenori). La sfârșitul lunii august, de exemplu, la FunSports Cup Brașov a existat categoria de juniori 3 (2008-2009), la care au participat nu mai puțin de 7 echipe. Poate că era o idee bună (sau poate că era obligatoriu) ca măcar unul dintre cei doi antrenori să vină la Brașov să urmărească timp de patru zile meciurile și sunt convins că ar fi avut ce alege. Cum nu s-a procedat astfel, s-a ajuns în situația anormală ca echipe precum campioana juniorilor 3, Potaissa Turda ☀️, sau semifinaliste ale turneului final al juniorilor 4 (Szejke Odorhei și CSC Moșnița Nouă) să nu aibă nici măcar un jucător la lot. Și nu sunt singurele cazuri.

”Nu e rău că s-a început mai devreme formarea unui lot național pe o anumită generație. Lasă însă foarte mult de dorit și dau naștere la foarte multe speculații și interpretări modalitățile concrete de constituire și desfășurare a activității acestui lot, sub toate aspectele: legitimitatea staff-ului tehnic, selecția jucătorilor, așa zisele acțiuni „internaționale” etc.”, ne-a spus un antrenor cu vechime în pregătirea handbaliștilor juniori.

Nu în ultimul rând, comunicarea FRH a fost una cât se poate de deficitară cu privire la acest turneu. O postare decupată parcă din revista ”Urzica” (”cei 18 sportivi au demonstrat calități reale în cele 5 întâlniri, inclusiv cu adversari din generația 2007-2008, înscriind o medie de 40 de goluri, prin acțiuni rapide și incursiuni personale, apreciate de antrenorii lor”), fără niciun rezultat, fără nominalizarea adversarilor și fără menționarea lotului de jucători.

LOT ROMÂNIA CADEȚI TURNEU CHIȘINĂU

Portari: Andrian Mircea (CSS 2 București), Andrei Bălan (CSM București), Andrei Pop (CSM Ploiești).

Extreme stânga: Andrei Dan (CSO Breaza), Filip Zanfir (TEC București), Alexandru Din (TEC București).

Extreme dreapta: George Zopotilă (CSS 2 București), Ovidiu Buzu (CSU Suceava), Eduard Anghel (TEC București).

Interi dreapta: Andrei Serafimovici (TEC București), Randy Opriș (CSM București).

Interi stânga: David Poenaru (LPS Suceava), Raul Enache (LPS Vaslui).

Centri: Nicholas Mazilu (TEC București), Darius Colțoi (CSM București), Ianis Chiruț (CSU Suceava).

Pivoți: Darius Neacșu (HC Buzău), Gabriel Roșu (CSM Ploiești).

Foto: Facebook FRH

Un comentariu la „Prima acțiune a naționalei de cadeți s-a desfășurat la Chișinău

  • 06/10/2022 la 20:36
    Permalink

    În perioada trialului a avut loc turneul final de beach handbal. Mulți dintre juniorii 2008-2009 au participat la acest turneu și nu au putut fi prezenți la trial.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *