EXCLUSIV / Florentin Pera: Echipa României are o identitate a ei, iar adversarii trebuie să o ia în considerare

Echipa națională a României are șansa de a se califica în semifinalele campionatului european dacă va câștiga ultimele două partide din grupa principală II. Acest lucru a fost facilitat de rezultatele de duminică, atunci când Olanda și Spania au terminat la egalitate (29-29), iar Franța a învins Muntenegru (27-19). Handbal Mania a realizat un blitz-interviu cu selecționerul Florentin Pera cu o zi înainte de meciul cu Muntenegru, care va avea loc marți, de la ora 19.00.

Rep.: Sincer, te gândeai înainte de turneul final că ați putea fi în lupta pentru calificarea în semifinale înaintea ultimelor două partide ?

Florentin Pera: Echipa României a venit la Campionatul European să joace fiecare meci în parte. Mă gândeam că vom crește de la meci la meci pentru că suntem de puțin timp împreună și aveam nevoie de timp. Mi-am pus mari speranțe în primul meci, cel cu Olanda. Deși puțină lume ne dădea vreo șansă, tot timpul le-am spus fetelor că putem obține un rezultat mare și nu mult a lipsit să ne îndeplinim obiectivul. Cred că alți factori externi au dus la acea victorie la un gol a Olandei. M-am gândit apoi că important e să nu cădem, mai ales după înfrângerea cu Franța. Era important să jucăm până la capăt, să luptăm. Victoria cu Macedonia de Nord a venit firesc, spun eu, iar echipa s-a descătușat. Cu Spania am jucat și mai bine, iar victoria ne-a dat moral. Nu ne gândim la semifinale, trebuie să jucăm la fel ca și până acum, să abordăm fiecare meci la victorie.

Rep.: Crezi că această miză poate constitui o presiune sau o motivație suplimentară pentru fetele noastre ?

F.P.: Și una și alta. E o presiune suplimentară când te gândești că poți fi acolo sus, dar și o motivație în plus. Muntenegru pornește cu prima șansă, au la dispoziție întreg lotul de jucătoare. Au un grup care evoluează de mult timp împreună, sunt acoperite pe toate posturile. Dar noi trebuie să ne facem jocul nostru, la fel cum am făcut și până acum, să nu cedăm, orice ar fi. Echipa României are o identitate a ei, iar adversarii trebuie să o ia în considerare. 

Rep: Care consideri că sunt principalele atu-uri ale României pentru jocurile de marți și miercuri ?

F.P.: Presiunea mai mare e pe Muntenegru. Noi am venit la europene cu gândul la a face un turneu cât mai bun. Orice victorie e ca un bonus. Avem o echipă tânără, am avut multe probleme de lot de-a lungul turneului. Și Muntenegru și Germania mai au șanse la semifinale, așa că vor fi meciuri de care pe care. Vreau să nu mai greșim atât de mult, să facem mai bine faza defensivă. Cu apărarea putem câștiga astfel de meciuri. Vreau atitudine și determinare din partea fetelor și, la final, cu siguranță, vom putea fi mulțumiți.

Foto: Cristina Vlasă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *