Aceștia au fost cei mai buni 7 handbaliști din istorie

Handbalul este un joc fascinant jucat pe cinci continente, în peste 180 de țări și de 19 milioane de oameni de toate vârstele. Combinând viteza, forța, rezistența, agilitatea, precizia tehnică, îndemânarea și munca în echipă, handbalul a devenit unul dintre sporturile olimpice care fac cele mai mari audiențe.

Astfel, site-urile de rezultate handbal sunt luate cu asalt de pasionații care doresc să vadă nu numai scorurile partidelor, ci și ce sportivi au strălucit. În handbalul masculin de astăzi sunt mulți jucători remarcabili, dar ei mai au încă mult de muncit până să ajungă la nivelul acestor șapte sportivi care au scris istorie:

Bernhard Kempa

Și-a început cariera de profesionist la Frisch Auf Goppingen, echipă care a dominat handbalul german. Kempa a avut o contribuție importantă la această hegemonie, care a culminat cu triumful în Europapokal în 1960. Ca jucător, Bernhard Kempa a cucerit două campionate ale Germaniei, iar ca antrenor și-a trecut în cont cinci campionate, tot cu Goppingen. Atunci când era handbalist, avea o mișcare specială, care a rămas în istorie cu numele de Kempa Trick: un jucător aflat în semicerc sare, prinde mingea și o aruncă spre poartă înainte ca picioarele să îi atingă podeaua.

Joachim Deckarm

A evoluat pentru naționala Germaniei de Vest și pentru VFL Gummersbach. A marcat peste 380 de goluri în 100 de meciuri, fiind unul dintre cei mai buni handbaliști din vremea sa. A câștigat de trei ori campionatul țării sale, două Campionate Europene și un Campionat Mondial. Cariera sa s-a terminat brusc în 1979, când s-a ciocnit violent cu un fundaș advers. A căzut la pământ și a intrat în comă pentru 131 de zile. Nu s-a recuperat niciodată complet.

Mikkel Hansen

Este un jucător danez care joacă pentru națională și pentru Paris Saint-Germain. Tatăl său a evoluat, de asemenea, în naționala Danemarcei, având peste 100 de selecții. În 2005, Mikkel Hansen și-a început cariera de profesionist la GOG German, cu care a câștigat campionatul danez. S-a transferat la FC Barcelona, apoi la AG Copenhaga și apoi la Paris Saint-Germain. A înscris 1150 de goluri în 230 de meciuri. S-a remarcat prin capacitatea la efort, câștigând în trei ani consecutivi titlul de jucătorul anului IHF. Este dublu campion olimpic, are patru medalii de aur la Campionatul Mondial și două medalii de aur la Campionatul European.

Talant Dujshebaev

A început handbalul la ȚSKA Moscova, remarcându-se prin talentul său deosebit. A făcut parte din echipa URSS-ului care a câștigat medalia de aur la Jocurile Olimpice din 1992, fiind totodată și golgheterul turneului. În 1993, a câștigat Campionatul Mondial. După ce a primit cetățenie spaniolă a putut evolua pentru naționala iberică, alături de care a câștigat două medalii olimpice de bronz, plus medaliile de argint și de bronz la Campionatul European. A fost de două ori cel mai bun jucător din lume IHF.

Magnus Wislander

Fostul handbalist suedez avea forța și abilitatea de a trece de orice fundaș advers. A jucat pentru naționala scandinavă în perioada 1985 – 2004, timp în care a adunat peste 380 de selecții și a marcat peste 1.000 de goluri. Are în palmares două Campionate Mondiale și patru Campionate Europene. În 1999, a fost votat „handbalistul secolului”.

Nikola Karabatic

A jucat pentru naționala Franței și pentru Paris Saint-Germain. Nikola Karabatic și-a început cariera de profesionist la Montpellier HB, cu care a câștigat patru titlul la rând în Franța și Liga Campionilor EHF. A mai evoluat pentru Pays d’Aix Universite Club Handball și pentru FC Barcelona. Este campion olimpic (de trei ori), mondial (de două ori) și european (de trei ori).

Ivano Balic

Ivano Balic este un fost handbalist croat care a jucat mai întâi baschet, dar a făcut trecerea către handbal, la insistențele tatălui. Și-a început cariera la seniori la RK Brodomerkur Split, pe care a ajutat-o să termine pe primele locuri în întrecerea internă. În 2001, s-a transferat la RK Metkovic Jambo, cu care a câștigat liga și cupa Croației încă din primul sezon. A fost preocupat continuu să își îmbunătățească stilul de joc, iar eforturile i-au fost răsplătite în 2004, când a fost desemnat handbalistul anului IHF. Timp de patru ani a jucat alături de idolul său, Jackson Richardson.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *