Noțiuni de bază pe care ar trebui să le cunoască orice pasionat de pariuri sportive

Mulți amatori de sport sunt atrași și de pariuri. Un bilet cu orice miză, fie mai mare, fie mică, face meciul mult mai interesant. În ziua de astăzi este accesibil oricui să își deschidă cont la o agenție, mai ales că se poate folosi de coduri pariuri sportive ca să primească fonduri din partea agenției, pentru mai multă distracție.

Indiferent că ești pasionat de handbal, de fotbal, de tenis sau de orice alt sport, este foarte simplu să îți testezi cunoștințele mizând pe rezultatul întâlnirilor sau pe alte statistici, cum ar fi numărul total de goluri marcate, sau pe cel al eliminărilor dictate de arbitri.

Pariurile pot fi plasate în agențiile stradale sau pe internet. Cea de-a doua variantă este mult mai avantajoasă, deoarece nu este nevoie să te deplasezi pentru a pune un bilet, agențiile online sunt deschise non-stop, iar oferta sportivă și ofertele promoționale sunt foarte bogate.

Elementele principale ale unui bilet

Indiferent de mediul ales, biletul de pariuri are aceeași configurație, cuprinzând câteva elemente esențiale: selecția din meci pe care se pariază, cota selecției, miza plasată și câștigul potențial.

Selecția este pariul propriu-zis. Ea face parte dintr-o „piață”. De exemplu, partida de handbal dintre IFK Kristianstad și HK Aranas, din campionatul Suediei, beneficia de următoarele piețe la una dintre agențiile de top:

 • Rezultat final: cu selecțiile 1 (victoria echipei gazdă), X (egal), 2 (victoria echipei oaspete). Aceleași selecții sunt și la „rezultat prima repriză” și „rezultat a doua repriză”.
 • Handicap: cu selecțiile Kristianstad – 8.5 (echipa gazdă trebuie să se impună la diferență minimă de 9 goluri pentru ca pariul să fie câștigător), Kristianstad – 6.5 (diferență de minim 7 goluri), Kristianstad – 4.5 (diferență de minim 5 goluri), Akranas +8.5 (echipa oaspete trebuie să piardă la diferență de maxim 8 goluri pentru ca pariul să fie câștigător), Akranas +6.5 (diferență de minim 6 goluri), Akranas +4.5 (diferență de minim 6 goluri).
 • Goluri, care are mai multe piețe secundare: total goluri (cu selecțiile peste 55.5 – trebuie să se marcheze minim 56 de goluri pentru ca biletul să fie „verde”, peste 57.5, peste 59.5, sub 55.5, sub 57.5, sub 59.5), repriza cu cele mai multe goluri marcate, goluri peste/sub pentru fiecare echipă.
 • Pariuri speciale, care are mai multe piețe secundare: niciun pariu pe egal Kristianstad/Akanas (se pariază pe victoria gazdelor sau a oaspeților, iar în caz de egalitate se rambursează miza), total goluri par/impar, rezultat final și peste/sub (de exemplu, 1 și peste 57.5 goluri, ambele pronosticuri trebuind să fie câștigătoare).

Cum pot fi interpretate cotele

Fiecare selecție are dedesubt o cotă, care indică în principal probabilitatea ca pronosticul să se adeverească. Cu cât cota este mai mare, cu atât probabilitatea este mai mică. Revenind la exemplul de mai sus, iată care erau cotele pentru Rezultat final:

 • Victorie gazde – 1.10
 • Egal – 15.00
 • Victorie oaspeți – 8.50

Cu alte cuvinte, erau șanse de 90% să învingă Kristianstad. O cotă de 2.00, de pildă, corespunde unei șanse procentuale de 50%. Dacă dai click pe cotă, ea este adăugată automat pe biletul de pariuri, împreună cu selecția. Mai ai doar de completat miza, adică suma de bani pe care bani pe care o riști.

Money Managementul mizei

Este recomandat ca valoarea mizei să fie ajustată în funcție de cotă și de bugetul avut la dispoziție. Sunt mai multe praguri la care se raportează pariorii, nu există o „rețetă” universală. Iată cum se poate gândi un sistem de Money Management:

 • 10% din buget (din bankroll) poate fi miza pentru un bilet cu cota 1.20 – 1.40
 • 7% din buget poate fi miza pentru un bilet cu cota 1.41 – 1.60
 • 5% din buget poate fi miza pentru un bilet cu cota 1.61 – 1.80
 • 3% din buget poate fi miza pentru un bilet cu cota 1.81 – 2.20
 • 1% din buget poate fi miza pentru un bilet cu cota mai mare de 2.20.

Acest sistem este valabil pentru biletele cu o singură selecție. În caz că adaugi mai multe meciuri pe bilet, cota finală este produsul cotelor tuturor pronosticurilor, dar ea nu mai reflectă atât de exact șansele de reușită.

Câștigul potențial este produsul dintre miză și cota finală, iar profitul este diferența dintre câștig și miză. Primul lucru care ar trebui să îl înțelegi dacă vrei să încerci acest hobby este că pariurile sportive nu sunt despre profit, ci despre a trăi mai intens fiecare fază din meci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *