Ce năzbâtii propune conducerea federației pentru sezonul viitor: dublări de taxe și liber la schimbatul regulamentelor în timpul campionatului!
Nici nu s-a încheiat bine sezonul 2022-2023, că decidenții FRH au lansat tot felul de propuneri trăsnite pentru stagiunea viitoare. Ei bine, Constantin Din vrea nici mai mult nici mai puțin decât să crească taxele plătite de cluburi, unele dintre acestea chiar cu 100%. Astfel, cotizația anuală pentru Liga Națională este propusă la 8000 de lei (față de 6000 în prezent), iar pentru Divizia A și Tineret la 4000 de lei (față de 3000 de lei în prezent). Taxele de afiliere sunt propuse a fi DUBLATE: 4000 de lei la seniori și tineret și 2000 de lei la juniori. Tot o DUBLARE se intenționează și la taxele de transfer ale jucătorilor români: 2000 de lei la Liga Națională, 1000 de lei la Divizia A și Tineret și 200 de lei la juniori. Dublări sunt prevăzute și pentru taxele de memorii și apel. Așadar, conducerea FRH vrea dublări de taxe în condițiile în care se vorbește de criză economică și de rectificări negative ale bugetelor la toate nivelurile.
„Aroganțele” federalilor nu se opresc aici. Se intenționează desfășurarea campionatelor de juniori în sistem turnee de sală, fără ca oamenii implicați în aceste competiții să fi fost măcar întrebați sau consultați. Handbal Mania a lansat un sondaj pe pagina de Facebook vizavi de sistemul de desfășurare al campionatelor de juniori, iar 85% dintre cei peste 500 de votanți s-au pronunțat pentru varianta cu tur și retur.
Turneele de sală în zonele geografice sunt costisitoare. Acestea presupun costuri de transport, cazare, masă (sportivi, antrenori, șoferi), arbitraje, asistență medicală, chirie sală etc. Vor exista echipe care nu vor putea organiza niciun turneu pe teren propriu, din cauza lipsei infrastructurii sportive (toate sălile sunt contractate pe zile și ore). Aș fi curios dacă cineva a făcut un calcul estimativ al costurilor pentru o echipă de juniori pentru un întreg sezon competițional. Sistemul turneelor avantajează echipele din București și împrejurimi, care se pot deplasa la meciuri fără cheltuieli suplimentare de cazare, masă și transport. Pentru echipele din provincie, în schimb, acest sistem va fi un dezastru. Va fi greu de susținut o piramidă (J1, J2, J3, J4) de către un club, mai ales că proiectele cu finanțare nerambursabilă nu au prevăzut acest sistem al turneelor. Titus Donosa – Avatar Brașov
O altă dorință a conducerii federației pare să vină din grotele gândirii și ar putea arunca handbalul românesc în Evul Mediu. Citiți și vă minunați ce apare în regulamentele campionatelor de juniori:„FRH își rezervă dreptul de a modifica numărul turneelor, precum și numărul echipelor calificate din grupă.” Adică liber la abuzuri.
Mingea este acum în terenul Consiliului de Administrație, iar oamenii de acolo au datoria să-i consulte pe oamenii de la firul ierbii și să țină cont de părerile și dorințele lor, fundamentate evident pe logică și pe realitățile economice ale vremurilor. Altfel, aprobarea unor propuneri fără legătură cu realitatea îi va transforma în complici și părtași la îngroparea handbalului românesc.
Pingback:Ședință-maraton a Consiliului de Administrație al FRH la Pitești – Handbal Mania