Imparțialitatea Comisiei de Disciplină: situații identice, suspendări diferite

Am scris săptămâna trecută despre severitatea Comisiei Centrale de Disciplină (CCD) a Federației Române de Handbal vizavi de antrenoarea Nadina Dumitru, care a primit două suspendări de câte 10 etape, refuzându-i-se apoi diminuarea suspendării (citiți AICI). În același material, am prezentat și situația clubului TEC, care a avut la un meci de juniori 2 un antrenor pe bancă în stare de suspendare. Ulterior, la sesizarea vicepreședintelui FRH, CCD s-a văzut pusă în situația de a lua măsurile regulamentare, numai că, dincolo de meciul pierdut și penalizarea cu 1 punct pentru echipa în culpă, antrenorul a primit doar 4 etape. Cu sprijinul unui specialist în regulamente, am realizat o paralelă între cazurile Nadina Dumitru și Andrei Vasilescu, pentru a vedea în ce măsură CCD judecă spețele cu aceeași unitate de măsură.

CAZUL NADINA DUMITRU – antrenor la LPS Pitești (Rapid în sezonul 2023/2024)

Hotărârea nr.16.5/29.11.2022 a C.C.D. – penalitate pecuniară 1000 lei și suspendare pentru 10 jocuri, conf. art.47.1 lit. a) și b), coroborat cu art.34.1 lit.k din Regulamentul Disciplinar al FRH în vigoare la data comiterii abaterii.

Conținutul textelor regulamentare aplicate de CCD în 2022:

Articolul 47. Inducerea în eroare a F.R.H./A.J.H./A.M.H.

47.1.Fapta de a induce în eroare organismele F.R.H., prin prezentarea unor fapte neadevărate, înscrisuri false sau alte asemenea fapte de inducere în eroare, se sancționează cu:

 1. a) penalitate pecuniară cuprinsă între 1.000-20.000 lei;
 2. b) suspendarea din activitatea handbalistică pe o perioadă de minim 10 jocuri;

 Articolul 34. Circumstanțe agravante

34.1.Următoarele împrejurări constituie circumstanțe agravante:

 1. k) Săvârșirea unei noi abateri disciplinare de către aceeași persoană ce a mai fost sancționată în termen de 1 an de la rămânerea definitivă a hotărârii de sancționare de către comisiile de disciplină.

CAZUL ANDREI VASILESCU – antrenor la TEC București

Hotărârea nr.63.26/17.10.2023 a C.C.D. – penalitate pecuniară 1.000 lei și suspendare 4 jocuri, conf. art. 44.2 lit. c) pct. 1 și 2, coroborat cu art. 41.2 lit. b) și combinat cu art 35.1 lit. k) din Regulamentul disciplinar al FRH, sezonul competițional 2023 – 2024 (unele articole au fost renumerotate în actualul Regulament).

Textele regulamentare aplicate ”șmecherește” de CCD în 2023:

Articolul 44.2. Dacă comportamentul neregulamentar cuprinde:

-a) insulte, jigniri sau amenințări aduse cluburilor, echipelor, jucătorilor antrenorilor, suporterilor sau a celorlalți oficiali ai echipei;

-b) intrarea neautorizată în vestiarul echipei adverse, în timpul jocului, în timpul pauzei sau după joc;

-c) intrarea neautorizată pe teren sau în zona echipelor, în timpul jocului, în timpul pauzei sau după joc;

-d) prezența la joc sub influența băuturilor alcoolice. Sancțiunea aplicată va fi:

-1)penalitate pecuniară până la 2.000 lei;

-2) suspendarea din activitatea handbalistică pe o perioadă de minim 2 jocuri;

Articolul 41.2. Sancțiunea de suspendare are ca efect următoarele interdicții:

-a) De a avea acces pe terenul de joc, pe culoarele de acces ale terenului sau la vestiarele echipelor cu ocazia desfășurării meciurilor oficiale.

-b) De a lua loc pe banca de rezerve, de a conduce echipa din incinta terenului de joc și de a intra în contact cu echipa în timpul meciurilor oficiale.

 Articolul  35.1.Următoarele împrejurări constituie circumstanțe agravante:

-k)Săvârșirea unei noi abateri disciplinare de către aceeași persoană în termen de 1 an calendaristic de la data săvârșirii precedentei abateri sancționată printr-o hotărâre definitivă de către Comisia Centrală de Disciplină/Comisia de Apel.

Concluziile specialistului: PREVEDERILE DIN REGULAMENTUL DISCIPLINAR 2023 CARE AR FI TREBUIT APLICATE ÎN „CAZUL VASILESCU” TREBUIAU SĂ FIE ACELEAȘI CA ȘI ÎN „CAZUL NADINA DUMITRU”, PENTRU CĂ ABATERILE AU FOST IDENTICE (au stat pe bancă în stare de suspendare).

Art.47.1 din vechiul Regulament, este art.49.1 în actualul Regulament:

49.1.Fapta de a induce în eroare organismele F.R.H., prin prezentarea unor fapte neadevărate, înscrisuri false sau alte asemenea fapte de inducere în eroare, se sancționează cu:

-a) penalitate pecuniară până la 20.000 lei;

-b) suspendarea din activitatea handbalistică pe o perioadă de minim 10 jocuri;

Ce a dictat comisia? NADINA DUMITRU (LPS PITEȘTI / RAPID) – 10 ETAPE SUSPENDARE, ANDREI VASILESCU (TEC) – 4 ETAPE SUSPENDARE. 

Fiindcă, nu-i așa?, Rapidul nu-i ca TEC-ul, ori poate membrii CCD trăiesc în dimensiunea în care 10=4.

5 comentarii la „Imparțialitatea Comisiei de Disciplină: situații identice, suspendări diferite

 • 23/10/2023 la 10:38
  Permalink

  PROCES VERBAL NR. 16
  Încheiat astăzi, 29.11.2022, în sedința ordinară a Comisiei Centrale de Disciplină, în prezența membrilor : Vasile Daniel – preşedinte, Vicea Viorel – vicepreşedinte şi Dincă Valerică – membru, la sediul FRH, ora 16:00.
  5.În legătură cu Contestația clubului CSȘ PLOIEȘTI, la jocul J II Feminin, de la Pitești, din data de 12.11.2022, dintre echipele LPS VIITORUL PITEȘTI și CSȘ PLOIEȘTI, în urma analizei documentelor prezentate, Comisia hotărește:
  -sancționarea antrenoarei DUMITRU NADINA, de la LPS VIITORUL PITEȘTI, cu penalitate pecuniară, în cuantum de 1000 (una mie) lei, dată limită de achitare 29.12.2022, și suspendare din activitatea handbalistică pentru o perioadă de 10 jocuri, începând cu data de 30.11.2022, în conformitate cu art. 47.1 lit.a) și lit.b) coroborat cu art.34.1 lit.k) din Regulamentul Disciplinar al F.R.H.;
  Proces Verbal nr. 429
  Încheiat azi, 10/05/2022, în ședința ordinară a C.C.D, în prezența membrilor: Jugănaru L., Dinca V., Vicea V., Berindei D., Teodorescu E.

  Hotărârea 1447/10.05.2022
  sancționarea clubului cu penalitate pecuniară 3.000 lei
  – sancționarea antrenorului (Nadina Dumitru) – suspendarea din activitatea handbalistică pe o perioadă de 10 jocuri.

  Răspunde
 • 23/10/2023 la 11:58
  Permalink

  Și specialiștii în regulamente ai handbalmania sunt dl „avocat” Sorin Dinu sau dl „avocat” Flaviu Sasaeac? Intreb pt ca deja site-ul dvs a devenit e fata portavocea celor doi frustrați.

  Răspunde
  • 23/10/2023 la 12:18
   Permalink

   Scuzați-ne că nu dezvăluim identitatea surselor și vă asigurăm că trageți concluzii pripite. Toate cele bune!

   Răspunde
  • 23/10/2023 la 14:37
   Permalink

   Daca incalca regulamente sunt sigur ca Handbalmania o sa scrie si despre Sasaeac sau Dinu. Daca aveti dvs informatii le puteti transmite prin sectiunea „Contact”.

   Răspunde
 • 23/10/2023 la 17:10
  Permalink

  Circ ieftin marca frh. Sa nu uitam ca vasilescu ( impreuna cu al lui partener de faradelegi) a fost suspendat (doar) 3 etape dupa (inca) o « crima cu premediare » comisa la (din nou) Mioveni. Acum Dinu face plangere contra lui vasilescu. Dar Dinu l-a votat pe serbu ca sef la comisia de competitii (serbu fiind arbitru in activitate). Cam « ambivalent » dl dinu. Partea si mai misto e ca la regulamentul neplastografiat al frh cica ar scrie ca atunci cand ai o suspendare o ai pt toate categoriile de varsta. Mai mult, vasilescu, partenerul lui serbu, a comis-o (a doua infractiune) cand era suspendat dupa o « crima » la meci de liga. Da. La meci de 3000 ron de caciula. Acum frh a plastografiat regulamentul si l a suspendat pe vasilescu, partenerul lui serbu, « doar » la J2! Adica serbu si vasilescu au liber la 3000 ron pe meci de caciula! Curat murdar! Se mai sesizeaza dl dinu acum? Sau cand vine vorba de serbu, dl dinu e in pozitie de drepti? Intreb si eu?!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *