Zdrobiți de campioana olimpică

28 de ani și jumătate au trecut de la ultima victorie a naționalei masculine a României împotriva Franței. A fost un 23-22 la mondialele din 1995 în fața echipei ce avea să devină campioană mondială și, la cum arată lucrurile în handbalul românesc, vom mai aștepta cel puțin încă pe atât o victorie în fața francezilor. Campioana olimpică en-titre ne-a primit la Toulouse într-o atmosferă de gală, cu o sală plină (4200 de spectatori) venită să-i aplaude și să-i susțină pe ”Experți”, iar aceștia nu și-au dezamăgit susținătorii. Franța ne-a arătat sâmbătă seara, dacă mai era nevoie, cât de departe suntem de handbalul mare, de handbalul adevărat. Și nu doar că suntem departe, dar ne îndepărtăm tot mai mult, în lipsa unei strategii la nivel de copii și juniori, unde fiecare lucrează cum îl taie capul.

A fost 40-21 pentru Franța, la capătul unui meci în care ai noștri puteau foarte bine să se oprească și să ia notițe. Vedetele franceze nu doar că au predat o lecție de handbal modern, dar au făcut și spectacol. După evoluția și scorul de la Toulouse, nu poate decât să te strângă în spate gândul că la europene vom întâlni Spania și Croația. De notat că atmosfera de gală a fost întregită de faptul că Franța a invitat la meciul cu România cei mai buni arbitri germani.

Mai e un lucru foarte trist: nicio televiziune și nici federația n-au fost interesate să transmită un meci împotriva campioanei olimpice. Cu banii cu care s-au cumpărat ”supervizorii” ardeleni se putea achiziționa meciul din Franța, handbalul românesc ar fi ieșit în câștig.

A fost un joc în care nu am arătat nimic, adversarii ne-au fost superiori de la început, când am comis numeroase greșeli, mingi pierdute în mod stupid, aruncări nepregătite, care le-au oferit oponenților șanse de contraatac. De asemenea, în atac nu am avut ritm, nu am găsit soluții pentru jocul 1 la 1, iar când joci astfel în fața unor adversari ca Franța, nu ai nicio șansă. E adevărat că nu am utilizat toate mijloacele pe care le aveam la dispoziție, nu am atacat 7 contra 6, fiindcă am vrut să mă edific mai bine asupra jucătorilor pe care voi conta la campionatul european. Una peste alta, la această acțiune au fost lucruri care m-au mulțumit și lucruri care m-au nemulțumit, iar în perioada următoare mă voi decide asupra lotului pentru europene. Xavier Pascual – selecționer România

FRANȚA – ROMÂNIA 40-21 (20-9) Arbitri: Robert Schulze / Tobias Tönnies (Germania)

Franța: Desbonnet, Bellahcene, Bolzinger – Fabregas 6, Porte 5, Minne 4, Nahi 4, Kounkoud 4, Mem 3, Richardson 3, Prandi 3, Tournat 2, Mahe 2, Descat 2, N. Karabatic 1, L. Karabatic 1, Remili, N’Guessan, Konan. Antrenor: Guillaume Gille.

România: Vasile, Iancu – Drăgan 3, Negru 3, Ghiță 3, Tărîță 2, Ilie 2, Grigoraș 2, Constantina 2, Dedu 1, Nistor 1, Botea 1, Kuduz 1, Stanciuc, Sadoveac, Militaru, Rotaru, Racoțea, Caba, Neagu. Antrenor: Xavier Pascual.

3 comentarii la „Zdrobiți de campioana olimpică

 • 05/11/2023 la 06:38
  Permalink

  Selecționerul gândește pozitiv, dar care or fi acele lucruri care l-au mulțumit ? Poate cele din sfera pregătirii psihologice ?

  Răspunde
  • 09/11/2023 la 10:30
   Permalink

   Dupa meciul cu Muntenegru a spus….”rezultatul nu conteaza”. Cred ca asta e singurul adevar py selectioner!!!! Ca nimic nu mai conteaza!

   Răspunde
 • 05/11/2023 la 11:49
  Permalink

  Da, exact, cele psihologice.
  La avantajele financiare pe care le are familia domnului, Xavier Pasqual, ce ați vrea să spună? Că a eșuat la primul contract/proiect cu naționala României și că același rezultat va fi și la finalul actualului contract. Este greu, când ai un asemenea CV, să îți asumi un eșec.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *