Concluzii federale după mondialele feminine de tineret: ”sportivele românce se ghidează doar după valori materiale”

Colectivul tehnic al naționalei feminine de tineret, care a ocupat locul 11 la campionatul mondial din Macedonia de Nord din luna iunie, a întocmit rapoartele de activitate aferente. Astfel, cele mai contondente concluzii au fost formulate de antrenoarea federală Nicoleta Alexandrescu. Spicuim din concluziile raportului acesteia:

  • necesitatea formării unui colectiv tehnic competent și cu experiență la nivel de tineret și seniori;
  • necesitatea ca echipele naționale să fie conduse de selecționeri specializați pe fiecare nivel de vârstă;
  • tehnica individuală pentru acțiunile de atac și apărare a fost sub cerințele competiției (au lipsit acțiuni individuale de atac: aruncare din alergare, aruncare cu sprijin pe sol, aruncare din săritură pe piciorul de aceeași parte cu brațul, aruncare cu săritură pe ambele picioare, depășire cu dribling, depășire cu braț rotativ; acțiuni colective: bloc – plecare, retur de pase, schimbarea ritmului de pasare, jocul fără minge și atacul în culoar, repunerea rapidă a mingii în joc după gol);
  • este necesară actualizarea Regulamentelor de Ordine Interioară a loturilor naționale, privind conduita și comportamentul în cadrul loturilor naționale, trebuie reglementată prezența părinților la acțiunile loturilor;
  • avem sportive foarte talentate, cu posibilități mari pentru a face înaltă performanță, dar care se ghidează la momentul acesta doar după valori materiale, sunt indisciplinate tactic, dezinteresate să participe la echipa națională, nemulțumite tot timpul, doresc să fie în teren fără a depune efort pentru acest drept.

În privința ultimelor aspecte, antrenoarea cu portarii, Luminița Huțupan, este de altă părere: ”principala concluzie care se desprinde este cea legată de faptul că echipa a dovedit un admirabil spirit de luptă, jucătoarele făcând eforturi deosebite pentru a-și atinge obiectivul – clasarea pe podium, demonstrând multe calități moral-volitive, care au suplinit eventuala diferență de experiență și, de ce nu?, de valoare, dar în zadar!” Alte concluzii formulate de fosta mare internațională:

  • portarii au constituit, în colaborare cu apărarea, punctul forte al echipei noastre, cu o singură dezamăgire: lipsa contraatacurilor. În rest, pot spune cu tărie că am fost mulțumită de evoluțiile lor, în ciuda faptului că am încheiat competiția pe locul 11;
  • neavând jucătoare de schimb la valoarea titularelor, s-a observat instalarea unei stări de oboseală, în special pe final de jocuri, în condițiile în care participarea la un turneu final necesită disputarea unui număr mare de jocuri foarte puternice în interval scurt de timp, cu posibilități reduse de recuperare, atât în ceea ce privește starea fizică și psihică, cât și în privința stării de sănătate, în cazul apariției unor traumatisme mai mult sau mai puțin severe;
  • din cauza unor schimbări de jucătoare între cele două faze ale jocului, în multe momente ne-au lipsit contraatacul și în special faza a 2-a.

Concluziile antrenoarei secunde Valentina Ardean-Elisei au fost extrem de succinte: ”în urma rezultatelor am ocupat locul 11 la Campionatul Mondial, un rezultat care este sub așteptările noastre. Consider că unul din motivele acestui rezultat este faptul că majoritatea componentelor echipei naționale au evoluat destul de puțin la echipele de club, lipsa jocurilor oficiale având un impact negativ asupra jucătoarelor noastre.”

În final, iată și concluziile antrenoarei principale, Simona Maior-Pașca:

Pregătirea efectuată

În cadrul antrenamentelor am pus bază pe menținerea și îmbunătățirea factorului fizic, general și specific, remedierea deficiențelor din jocul echipei noastre în toate compartimentele, identificarea mai multor formule de echipă și pregătirea tehnico-tactică. Jucătoarele veneau imediat după terminarea campionatului de ligă. Sportivele au avut o reacție foarte bună la etapele de pregătire.

Aspecte generale

La majoritatea echipelor s-a observat o foarte bună mișcare în atac având un timing foarte bun.

Apărări foarte agresive, chiar și la echipele din afara Europei.

Tehnică individuală foarte bună, adecvată nivelului competițional.

Aspecte negative

– replierea anticipată colectivă;

– agresivitate în apărare (foarte puține faulturi în timpul unui joc), dând posibilitatea adversarilor să aibă un atac cursiv;

– eficiență finalizare – tehnică individuală precară;

– lipsa de responsabilitate în condiții de stres la majoritatea jucătoarelor;

– organizare defensivă;

– apărarea în zona centrală;

– lipsa cursivității la combinații;

– probleme mari în atac la superioritate numerică;

– probleme la transmiterea mingii la atacuri rapide (foarte multe pase greșite);

– soluții limitate la linia de 9 metri;

– gestionarea finalurilor de joc;

– pregătirea de anul acesta a fost mult mai scurtă;

– jucătoarele au avut mult mai puține minute jucate la un nivel care să le aducă plusvaloare.

”Pentru a avea un viitor la echipa de senioare va trebui să găsim soluții cu toții, împreună”, se menționează în finalul raportului Simonei Maior-Pașca.

Un comentariu la „Concluzii federale după mondialele feminine de tineret: ”sportivele românce se ghidează doar după valori materiale”

  • 08/08/2024 la 19:26
    Permalink

    Are mult tupeu N. Alexandrescu ! Ea e principala vinovata de rezultatele slabe de la cele 3 echipe nationale feminine ( senioare, tineret, junioare ) Ocupa de mult timp o functie pentru care nu e pregatita Trebuia sa i se analizeze activitatea sa in primul rind ; de ce nu a prezentat situatia de la lotul de tineret inainte de campionat ?

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *