Cum s-a ajuns la pierderea finanțării CNOPJ-urilor și ce pretenții are președintele Din de la cluburi
De la râurile cu lapte și miere promise la alegeri, la desființarea centrelor de pregătire a juniorilor, de la programe finanțate cu fonduri europene la „cluburile de Liga Națională trebuie să înțeleagă că trebuie să susțină bugetul federației”!!! Da, asta a spus președintele FRH la ultima ședință a Consiliului de Administrație. Nici mai mult, nici mai puțin! Cum rămâne cu promisiunile făcute în aprilie 2022?
Deocamdată, să revenim la pierderea finanțării CNOPJ-urilor, cu câteva detalii incredibile. Iată ce ne-a spus Flaviu Sâsâeac, membru al Consiliului de Administrație și președintele AHC Potaissa Turda, club care a construit un puternic centru de copii și juniori.
Pierderea finanțării CNOPJ-urilor de către administrația Din este cea mai mare lovitură luată de handbalul românesc în ultimii mulți ani. Am rămas stupefiat când mi-au spus că handbalul, de fapt, nu a pierdut nimic, ba chiar e o ușurare că nu mai trebuie să pună cota de 7% contribuție (cota FRH fiind undeva la 140.000 – 150.000 lei). Nici măcar nu au înțeles că a nu mai avea peste 2.000.000 de lei de la COSR e o pierdere imensă pentru handbal. Când i-am intrebat cum s-a întâmplat să piardă o asemenea finanțare, au încercat să dea vina pe Xavi Pasqual, cum că domnia sa ar fi cerut asta domnului Boroi (secretar general al COSR – n.r.) într-o discuție privată. Incredibil!!! Iar apoi aflu că președintele Din nici măcar nu a fost prezent la cele mai importante întâlniri de menținere a finanțării, semn de mare dezinteres și dilentantism. S-a dus abia la a treia întâlnire, când deja nu se mai putea face nimic. Ne scoate acum ochii cu faptul că, în acea discuție purtată de dl. Boroi cu dl. Xavier Pasqual, s-ar fi adus în discuție perspectiva unei finanțări pe anumite acțiuni de lot. În primul rând, dacă s-ar obține aceasta, ar fi strict meritul lui Xavier Paqual și nu al lui Din, iar în al doilea rând ar fi o sumă infimă față de cât se încasa pentru CNOPJ-uri. Oricum ar fi, nu se va întâmpla cu siguranță în viitorul apropiat. Flaviu Sâsâeac
Rămânând în sfera handbalului juvenil, validarea raportului de activitate al naționalei feminine de tineret a fost amânată pentru luna septembrie. Antrenorii cu experiență din C.A. (Gheorghe Tadici, Gabriel Armanu) au „amendat” maniera superficială în care a fost întocmit raportul sus-menționat. De altfel, la ședința de luna viitoare vor fi analizate rapoartele tuturor naționalelor de tineret și juniori care au participat la competiții oficiale în această vară, în prezența antrenorilor principali ai loturilor.
De asemenea, Centrul Național de Excelență (feminin) de la Sfântu Gheorghe la Buzău. Motivul? „Felul greoi în care a decurs colaborarea cu instituțiile din Sfântu Gheorghe, respectiv cu Inspectoratul Școlar Județean Covasna, CSS Sfântu Georghe și furnizorii de servicii de masă. Nu numai, condițiile de cazare sunt limitate la Sfântu Gheorghe și improprii.”
O ultimă observație, care vizează „amneziile” conducerii FRH. La ultima Adunare Generală, s-a afirmat că va fi convocată o Adunare Generală Extraordinară dedicată exclusiv modificărilor Statutului Federației Române de Handbal. Se pare că această promisiune are soarta demisiei în alb fluturate la alegeri (foto).