Mai puțin handbal la TV în acest sezon competițional

Amatorii handbalului se pot declara dezamăgiți de atitudinea televiziunilor față de acest sport. În sezonul 2018-2019 e mai puțin handbal la TV, în contextul în care numai TVR va transmite meciurile echipelor naționale și de club.

În sezonul precedent, meciurile din competițiile domestice de handbal au fost transmise de trei posturi de televiziune: DigiSport și Telekom Sport aveau opțiunile 1 și 3 din prima ligă, atât la feminin, cât și la masculin, iar TVR avea opțiunile 2 și 4. Potrivit contractului semnat în 2016, acestor evenimente sportive li se adăugau meciurile din Cupa României, la Digi și Telekom, și meciurile echipelor naționale ale României, care se disputau pe teritoriul țării, la postul public de televiziune.

Televiziunile de sport nu au mai fost interesate

Suma totală plătită de cele trei televiziuni era una apreciabilă, la nivelul acestui sport: 400.000 de euro. Presa de sport a scris că sumele au fost împărțite în mod egal de Digi și Telekom, pe de-o parte, și TVR, pe de altă parte.

După expirarea contractului amintit, nici DigiSport și nici Telekom nu și-au mai manifestat interesul pentru o nouă înțelegere. În ceea ce privește politica primului canal de sport ar exista o explicație, în sensul că Alexandru Dedu, președintele Federației Române de Handbal, a avut un diferent cu DigiSport înainte de alegerile pentru postul de președinte, din luna ianuarie, el fiind singurul candidat care nu a fost prezent la discuția televizată din preziua alegerilor. Dedu a învins-o pe în turul 2 pe Narcisa Lecuiau, la o diferență de un singur vot: 100 la 99!

TVR: susținem sportul românesc

Înainte de startul sezonului curent, existau zvonuri că handbalul intern va dispărea total de pe micile ecrane, dar aceste știri „pe surse” au fost negate de realitate. La mijlocul lunii septembrie, Consiliul de Administrație (CA) al TVR a aprobat încheierea unui contract cu Federația Română de Handbal în vederea achiziționării drepturilor tv pentru toate meciurile echipelor naționale masculin și feminin organizate pe teritoriul României, partidele din Cupa României, Supercupa României, precum și cele din campionatele interne de handbal masculin și feminin. Drepturile sunt pentru următoarele două sezoane: 2018-2019 și 2019-2020.

„Ne bucurăm să oferim publicului competiții de interes și să găzduim la Televiziunea Publică unul dintre cele mai titrate sporturi de echipă. Este misiunea noastră publică să susținem sportul românesc și să încurajăm tinerii să facă mișcare și performanță”, a declarat Doina Gradea, Președinte-Director General al TVR. Chiar dacă și confruntările din Liga Campionilor și Cupa EHF vor fi transmise în continuare la cele două televiziuni de sport, numărul meciurilor de handbal văzute în direct la TV se diminuează considerabil.

România, de 4 ori campioană mondială

Mai bine puțin decât deloc, mai ales că cine obișnuiește să joace la pariuri sportive găsește multe ponturi din acest sport și are șanse mai mari de câștig dacă urmărește meciurile, pentru a-și face o idee despre echipele implicate.

Popularitatea de care se bucură handbalul în rândul românilor care iubesc sportul se explică prin succesele înregistrate de echipele românești în trecutul îndepărtate, dar și mai apropiat. Echipa națională masculină a României este una dintre cele mai de succes selecționate de handbal masculin ale lumii, fiind câștigătoare a patru titluri mondiale, între anii 1961 și 1974. Echipa națională feminină are și ea performanțe notabile (locul 3 la Jocurile Olimpice, locul 1 la Campionatul Mondial din 1962, din 22 de participări la mondiale, locul 3 la Campionatul European, în 2010).

La nivel de club, Oltchim Râmnicu Vâlcea și apoi CSM București au fost prezente în mod constant în fazele superioare ale Ligii Campionilor. Ultimul mare succes s-a consemnat în 2016, când echipa din Capitală a câștigat cea mai importantă competiție europeană intercluburi la feminin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.