Exclusiv / Dragan Djukic: „Toată lumea trebuie să rămână cu picioarele pe pământ, nu trebuie pusă presiune pe echipa României”

La finalul primei faze a grupelor campionatului european de handbal feminin, Handbal Mania vă oferă, în exclusivitate, o analiză realizată de Dragan Djukic, antrenorul campioanei României, CSM București.

În primul rând, în calitate de antrenor al echipei CSM București, remarc faptul că toate jucătoarele noastre s-au calificat în grupele principale. După ghinionul Amandei Kurtovic, sunt fericit că toate celelalte sportive au jucat bine și sunt sănătoase. În general, sunt satisfăcut de nivelul pe care l-am văzut în prima fază a grupelor și aștept cu entuziasm partidele din grupele principale. Am văzut un handbal de calitate, rapid, cu mai multe sisteme defensive și, în afara unor handbaliste consacrate, câteva jucătoare noi care au ieșit la rampă.
În grupa A, trei echipe au dus o luptă echilibrată, Serbia reușind să termine pe primul loc, însă toate formațiile calificate merg în turul următor cu câte 2 puncte. Lekic a reprezentat „factorul X” în echipa Serbiei, însă au mai fost jucătoare cu evoluții foarte bune, precum Krpez, Lavko și Tomasevic. În meciul cu Danemarca, ele au folosit un sistem defensiv foarte interesant, care le-a ajutat să-și surprindă adversarele. Echipa Suediei, condusă de Isabelle Gullden, a terminat pe locul al doilea, iar jucătoarele care m-au impresionat au fost portărița Idehn și Sabina Jacobsen în apărare. Hagman a avut un 7 metri ratat împotriva Danemarcei, dar, în general  a avut evoluții bune. Danemarca, având două aruncătoare de valoare, Hansen și Tranborg, și cu un stil de joc tipic scandinav, va fi periculoasă în faza grupelor principale. După cum era de așteptat înainte de începerea turneului, Polonia va pleca acasă după prima fază a competiției, iar de la această echipă s-a remarcat experimentata Kudlac, însă mie mi-a plăcut și tânăra inter dreapta,  Kobylinska, o jucătoare promițătoare, cu un viitor frumos.
Grupa B, având în componență campioana olimpică și campioana mondială, a fost considerată de specialiști, înainte de începerea competiției, cea mai grea. Nu cred că se poate spune că Rusia a câștigat-o surprinzător, dar  faptul că va intra cu 4 puncte în grupele principale o plasează în cea mai bună poziție pentru calificarea în semifinale. Samokhina și Dmitrova sunt liderele echipei, cu un aport important în poartă al Annei Sedoykina, dar și cu inter dreapta  atipic, cum e Vyakhireva.
Echipa gazdă, Franţa, a fost surprinsă de Rusia în primul meci și a arătat că nu e invincibilă. Trebuie, însă, să ținem cont de faptul că joacă acasă, iar sprijinul publicului va fi din ce în ce mai mare, dar echipa franceză mi se pare un pic cam „bătrână” și rămâne de văzut cum se va descurca până la finalul competiției. Liderele echipei sunt portărița Leynaud, Kanor, cu uimitoarele sale aruncări din săritură, precum și Dembele și Minko. Este de reținut că Franța e capabilă să producă o defensivă fantastică și un contraatac foarte rapid. Muntenegru merge în grupele principale fără niciun punct și îi va fi foarte greu să se califice în semifinale. Jucătoarele CSM-ului, Radicevic și Mehmedovic, au fost în formă și au fost liderele echipei, cu ajutorul tinerei vedete, interul stânga Jaukovic.
Conform așteptărilor, Slovenia a terminat grupa pe ultimul loc, dar e o echipă încă foarte tânără și cred că are un viitor frumos. Jucătoarea – cheie a slovenelor a fost Ana Gros, o aruncătoare de extraordinară, aproape de neoprit.
Grupa C s-a încheiat cu victoria Olandei, care a jucat cel mai constant handbal de până acum la aceste europene. Se vede că olandezele joacă de mult timp împreună și se cunosc foarte bine, iar forța lor este dată de puterea echipei în ansamblu, fără a depinde de o jucătoare sau alta. Groot, Abbingh și portărița Tess Wester sunt jucătoarele esențiale ale acestei echipe, care are mari șanse să meargă în semifinale. Ungaria a terminat a doua, e o echipă tânără și promițătoare, condusă de viitoarea mare vedetă Hafra, de Schatzl și de experimentata Kovacsics, dar nu sunt sigur că se va califica în semifinale. Spania nu mai e echipa de altădată, multe lucruri în atac încă depind doar de Pena și Martin, iar în apărare de portărița Navarro. Deși poate fi un adversar periculos pentru oricine, cred că îi va fi foarte greu să se califice pentru semifinale. Croația a fost  probabil, cea mai slabă echipă de la acest turneu final. Antrenorul Sostaric a decis să dea credit unei noi generații de jucătoare, însă rezultatul a fost constituit de trei înfrângeri.
Grupa D a fost caracterizată de jocurile foarte bune ale României. Echipa română a arătat multă unitate și totul a funcționat bine: apărarea, doi portari foarte buni, atacul cu Cristina Neagu, devenită cea mai bună marcatoare din istoria europenelor. Crina Pintea are evoluții uimitoare, însă fiecare jucătoare care a intrat pe teren a venit cu un plus, cu idei noi, cu energie și cu dorința de a lupta pentru echipă până la final. Înainte de acest turneu, am avut presimțirea că România va reuși o performanță imensă. Acum, după victoria impresionantă împotriva Norvegiei, toată lumea trebuie să rămână cu picioarele pe pământ și să nu se pună presiune pe echipă. După părerea mea, România poate ajunge foarte departe, chiar până la capăt ! Germania este pentru mine cea mai promițătoare echipă a competiției și sunt sigur că o vom vedea pe podium cât de curând, adică în următorii 2-3 ani. Având jucătoare ca Behnke, Stolle, Bolk, noi povești ale handbalului, jucătoare cu un potențial enorm, iar selecția a fost excelentă pentru această competiție. Norvegia a fost, probabil, cea mai mare dezamăgire a turneului de până acum. Echipa nordică se află, încă, în căutarea unui stil propriu de joc, are multe probleme în faza de apărare, fapt care nu le facilitează oportunitatea de a înscrie goluri ușoare pe contraatac și le îngreunează mult misiunea. Norvegia rămâne o echipă periculoasă, dar, în acest moment, e departe de semifinale. În fine, Cehia a arătat spirit de echipă și o atmosferă bună, dar pentru a ajunge departe au nevoie de multă muncă.
Foto: ehfcl.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.