Federația Română de Handbal, sancționată de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a adoptat, pe 13 martie, o hotărâre conform căreia articolul 14 din Regulamentul privind Statutul și Transferul Jucătorilor de Handbal constituie o faptă de discriminare directă pe criteriul cetățenie, față de jucătorii de handbal, cetățeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, potrivit art. 2 alin. (1) și art. 7 lit. a) din OG. 137/2000, coroborat cu art. 1 alin. (1) și art. 3 alin. (1) din Legea 106/2017 privind unele măsuri pentru îmbunătățirea exercitării pe teritoriul României a drepturilor conferite în contextul liberei circulații a lucrătorilor în cadrul Uniunii Europene”. Conform hotărârii CNCD, ”criteriile impuse prin art. 14 din Regulamentul mai sus precizat încalcă principiul liberei circulații a lucrătorilor pe teritoriul Uniunii Europene, dreptul la muncă și exercitarea unei activități economice în mod liber”.

De asemenea, în comunicatul de presă al CNCD se mai precizează:

1. În privința jucătorilor de handbal cetățeni ai unui stat terț, din afara UE, Colegiul director arată că limitarea trebuie să fie justificată obiectiv de un scop legitim, măsurile să fie unele adecvate și necesare, respectiv proporționale cu scopul urmărit. Colegiul director solicită FRH să analizeze limitarea impusă jucătorilor de handbal cetățeni ai unui stat terț, din afara UE din perspectiva testului în 3 trepte mai sus amintit, în special proporționalitatea măsurii.

2. Colegiul director a aplicat sancțiunea contravențională a avertismentului și solicită FRH, ca în termen de 1 lună, de la comunicarea hotărârii motivate, să procedeze la modificarea regulamentului, pentru a elimina criteriile discriminatorii.

CNCD va proceda la reanalizarea speței după termenul de monitorizare mai sus amintit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *