EHF anunță schimbări importante pentru cupele europene din sezonul 2020-2021 / România ar putea rămâne fără echipă în Champions League la masculin

Comitetul Executiv al Federației Europene de Handbal a anunțat vineri un prim set de decizii importante privind desfășurarea cupelor europene în sezonul 2020-2021. Astfel, Champions League va alinia la start 16 echipe, atât la feminin, cât și la masculin, formațiile care vor primi drept de participare fiind selectate astfel:

  • câte o echipă din primele 9 țări conform clasamentului coeficienților EHF (nota redacției – România a ocupat locul 11 la masculin în clasamentul pentru ediția 2019-2020);
  • 6 locuri stabilite de Comitetul Executiv al EHF pe baza unui nou set de criterii (sala, TV și digital, spectatori, rezultatele din ultimele ediții ale cupelor europene, management);
  • 1 loc alocat echipei din țara care a câștigat cele mai multe trofee în nou-înființata European Handball League (EHL). Nu e precizat cum se va aloca această poziție la primele ediții.

Începând din sezonul 2020-2021, se va desfășura o nouă competiție, EUROPEAN HANDBALL LEAGUE (Liga Europeană de Handbal). La masculin, această competiție va avea 24 de echipe în faza grupelor, alocate astfel:

  • 12 echipe calificate direct în faza grupelor (6 locuri pentru federațiile care nu au echipă în Champions League – de la locul 10 în jos în clasamentul coeficienților, 5 locuri pentru federațiile clasate pe locurile 1-5 în clasamentul coeficienților și un loc alocat țării care a câștigat de cele mai multe ori Cupa EHF în ultimele 3 sezoane);
  • 12 echipe calificate după două tururi preliminare (primul tur preliminar va avea 40 de echipe, iar al doilea cele 20 calificate plus alte 4 care vor evolua direct în turul 2 preliminar).

La feminin, faza grupelor va avea 16 echipe, după cum urmează:

  • 4 echipe calificate direct, din țările situate pe locurile 1-4 în clasamentul coeficienților;
  • 12 echipe calificate după 3 tururi preliminare: 8 echipe vor participa direct în turul 3 preliminar, 8 echipe direct în turul 2 preliminar, iar 48 de echipe vor lua parte la primul tur preliminar.

Din sezonul 2020-2021, meciurile din Champions League și EHL la masculin se vor disputa doar miercurea și joia și doar la orele 19.45 și 21.45. De asemenea, cerința minimă pentru capacitatea arenelor ce vor găzdui meciuri din Liga Campionilor masculină va crește de la 2500 la 4000 de spectatori, cu tribune pe toate laturile sălii. Această modificare va avea, însă, prevăzută o perioadă de tranziție de 4 sezoane. Pentru competiția feminină, noutățile vor fi date publicității ulterior.

Cea de-a treia competiție continentală la nivel de cluburi va fi Cupa EHF, criteriile de admitere urmând a fi publicate de forul european.

Foto: europeancup.eurohandball.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.