10 la Bac, 10 la handbal / Darius Cupu: ”Fără handbal, cu siguranță n-aș fi luat notele astea”

10 la școală și sportiv de performanță ? Imposibil, ar spune majoritatea părinților. Făgărășeanul Darius Cupu dovedește, însă, că handbalul și cartea au mers mână-n mână timp de 12 ani, iar relația dintre Darius și sportul cu mingea mică e departe de a se fi încheiat. Născut în urmă cu 18 ani și jumătate la Făgăraș, Darius Cupu este golgeterul echipei de juniori I a CSS-ului din localitate, a terminat clasa a XII-a cu media generală 10 la Colegiul Național ”Radu Negru” din Făgăraș, a obținut locul al III-lea la Olimpiada Națională la limba franceză și a obținut nota maximă și la Bacalaureat. Darius a făcut primii pași în sala de handbal în clasa I. ”Adevărul e că tatăl meu, jucând fotbal, a încercat să mă îndrepte către acest sport dar nu mi-a plăcut și nici nu pot spune că eram talentat. Așa că, după vreo 2-3 antrenamente, m-a dus imediat la handbal. Handbalul mi-a plăcut imediat, mi s-a părut mult mai dinamic: toată lumea atacă, toată lumea se apără…”, povestește Darius.

Au urmat 12 ani de handbal, alături de rezultate de excepție la școală. Cum a fost posibil ? Ne spune tot Darius Cupu: ”Din punctul meu de vedere, cele două nu sunt disociabile. Eu cred că învățatul și examenele pun o mare presiune pe noi, așa că sportul se dovedește un element care echilibrează balanța, ne învață să ne stăpânim emoțiile și să luăm cele mai bune decizii în momente de criză, reușind, în același timp, să defulăm. Eu, unul, uitam de tot în timpul antrenamentelor. Fără handbal, fără meciurile strânse pe care le-am jucat, cu siguranță nu aș fi reușit să iau notele astea, pentru că Bacul ne expune unui stres enorm. La început a fost greu să-mi gestionez timpul, însă părinții mei m-au făcut să realizez de unul singur că handbalul nu merge fără școală. În 12 ani de când fac handbal, nu cred că am lipsit de la 20 de antrenamente și am ratat un singur meci, din cauza unei accidentări, eu jucând la două grupe de vârstă. La fel și la școală, am încercat mereu să fiu cel mai bun, chiar dacă lipseam. Cu muncă multă și cu dedicare, se pot face foarte multe lucruri. Sfatul pe care l-aș da eu părinților e să își trimită copiii la sport și să nu le ceară cu atâta înverșunare performanța. Important e ca ei să facă mișcare și să învețe, întâi și întâi. Mai cred că trebuie să depășim mitul <sportivului incult> și să nu ne bazăm doar pe sport, ci și pe școală.”

Ce altceva face Darius în afară de școală și handbal ? ”Citesc foarte mult, aș sta toată ziua să citesc. Mai joc și tenis de câmp când am timp și îmi îmbunătățesc tot timpul engleza, franceza, iar în vara asta vreau sa încep spaniola”. Mai departe, Darius dorește să urmeze Facultatea de Drept la Sibiu, acolo unde intenționează să-și încheie junioratul ca handbalist. Apoi, un masterat în străinătate, poate chiar în Franța, țara handbalistului său preferat, Nikola Karabatic. L-am întrebat pe Darius și dacă are de gând să continue cu handbalul și la seniori, iar răspunsul a venit imediat: ”bineînțeles, eu așa sper, pentru ca mi-ar părea foarte rău de munca depusă în acești ani. Cu toate astea, eu aș vrea să îmi fac studiile de master în străinătate, într-o țară francofonă, pentru că stăpânesc foarte bine limba franceză. Știu că în România este foarte greu să ajungi să joci, chiar și în liga a doua, pentru că sunt foarte puține echipe. De aceea, școala va fi pe primul loc, dar eu sunt dispus să muncesc la fel de mult ca și până acum și, dacă mi se vor arăta oportunități cu handbalul, cu siguranță voi face tot ce îmi stă în putință să le fac pe amândouă.”

Nu puteam încheia acest material fără să-i dăm cuvântul antrenorului lui Darius Cupu de la CSS Făgăraș. Cătălin Ivan: ”Darius e un băiat de excepție, care a reușit să îmbine impecabil handbalul și școala. A participat, de-a lungul anilor, la turnee finale și semifinale începând de la nivel de juniori IV până la juniori I. A fost de nenumărate ori golgeter în cadrul turneelor la care a participat, fiind și în vederea loturilor naționale. Personalitate puternică și caracter frumos, Darius merită să fie un exemplu pentru cei care își găsesc scuze atunci când vine vorba de a-și împărți timpul. Întotdeauna găsea timp pentru activități, cu implicare maximă, spirit de echipă și dăruire pe teren !”

În final, mai spunem doar atât: CHAPEAU !

Un comentariu la „10 la Bac, 10 la handbal / Darius Cupu: ”Fără handbal, cu siguranță n-aș fi luat notele astea”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *