Exclusiv / Rareș Fortuneanu: Vom conta pe jucătorii care vin cu plăcere și cu mândrie să evolueze pentru echipa națională

Federația Română de Handbal a anunțat vineri noul colectiv tehnic al echipei naționale masculine. Antrenor principal este Rareș Fortuneanu, antrenorul echipei franceze St. Raphael și fost jucător la Știința Bacău, Dinamo și St. Raphael. Antrenor secund este tehnicianul lui CSM Bacău, Adrian Petrea, iar antrenor cu portarii Alexandru Buligan, de la HC Dobrogea Sud Constanța. Noii antrenori vor lua primul contact cu echipa națională la Cluj-Napoca, acolo unde va avea loc un stagiu de pregătire, în perioada 21-28 octombrie. Componența lotului o puteți citi AICI.

Selecționata masculină va juca, în perioada 10-12 ianuarie 2020, un prim turneu de calificare contând pentru preliminariile campionatelor mondiale din 2021, care va avea loc în Italia. Cum s-a ajuns ca turneul să fie găzduit de Italia nu a anunțat nimeni, dar jocurile se anunță foarte grele, în condițiile în care țara gazdă a învins de două ori Slovacia în preliminariile Euro 2020. Din grupa preliminară mai fac parte Kosovo și Georgia. În aceleași preliminarii, Kosovo a remizat acasă cu Polonia și a învins Israelul.

Iată un interviu realizat de Handbal Mania cu noul selecționer al României.

Rep.: În primul rând, felicitări pentru numire. Ce te-a determinat să accepți acest post, într-un moment nu tocmai fast pentru handbalul masculin românesc ?

Rareș Fortuneanu: N-am ezitat absolut deloc la propunerea federației, a fost o decizie pe care am luat-o cu inima, consider că am o datorie morală față de țara mea. Pentru mine e o plăcere și o onoare deosebită, chiar dacă handbalul masculin românesc trece prin momente dificile și îmi voi pune toate cunoștințele și capabilitățile în slujba echipei naționale a României.

Rep.: Care sunt obiectivele pe termen scurt și mediu ?

R.F.: Sigur că obiectivele nu pot fi altele decât calificări la turneele finale majore. Pe termen scurt, vorbim de câștigarea primului turneu de calificare la mondiale din Italia, unde va fi foarte greu. Deși, la prima vedere, pare că avem adversari accesibili, în handbalul de azi nu mai există meci ușor. Apoi, ne dorim să ajungem la play-off-ul pentru calificarea la mondiale. Pe termen mediu și lung, îmi doresc să concepem o strategie de formare a antrenorilor de la copii și juniori, fiindcă acolo se pun bazele viitorilor handbaliști. Consider că antrenorii noștri de la acel nivel au nevoie de îndrumare, deoarece România are o bază mare de selecție, cu mulți tineri foarte talentați, care au nevoie de o pregătire cât mai bună.

Rep.: Ești adeptul unei reconstrucții din temelii sau vei miza în continuare pe jucătorii experimentați ?

R.F.: La proxima acțiune a naționalei am convocat pe fiecare post câte doi jucători experimentați și unul tânăr, tocmai pentru faptul că cei din noua generație au nevoie de modele, care să le transmită cunoștințe, dragoste pentru handbal și pentru echipa națională și aici i-aș menționa pe Popescu, Csepreghi, Fenici, Savenco, Sadoveac, Șimicu și lista poate continua. O reconstrucție nu se poate face peste noapte, ci treptat și e nevoie de aportul jucătorilor experimentați.

Rep.: Există, totuși, mai mulți jucători care și-au exprimat dorința de a nu mai veni la echipa națională…

R.F.: Știu, am luat legătura telefonic cu ei și absolut toți și-au manifestat dorința de a juca la echipa națională, chiar cu entuziasm, iar acest lucru se regăsește și în lista celor care vor fi prezenți la Cluj. Sigur că vom încerca să acoperim o arie cât mai extinsă de jucători, la următoarele stagii de pregătire. Obiectivul nostru e ca la turneul din ianuarie, din Italia, să avem la dispoziție cei mai în formă jucători, care răspund cerințelor noastre tehnice și, lucrul cel mai important, care să vină cu plăcere și cu mândrie la echipa națională.

Foto: Facebook FRH

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.