Olanda e noua campioană a lumii la handbal feminin / Echipa ideală a turneului final din Japonia și cu cine va juca România pentru calificarea la Jocurile Olimpice

Naționala feminină a Olandei a cucerit duminică primul titlu mondial din istorie, după finala disputată cu Spania, pe care au câștigat-o cu 30-29. Victoria olandezelor s-a decis în urma unei faze controversate, petrecută cu 6 secunde înainte de final, atunci când handbalista iberică Ainhoa Hernandez Serrador a blocat o repunere a portarului Wester, iar surorile Bonaventura au eliminat-o și au dictat aruncare de la 7 metri pentru Olanda, transformată de Abbingh. Ce va rămâne probabil veșnic un mister e dacă brațele handbalistei spaniole au intrat sau nu în semicercul advers, la faza care a decis soarta finalei. În meciul pentru locurile 3-4, Rusia a învins Norvegia cu 33-28 și a câștigat medaliile de bronz.

România va juca în martie un turneu pre-olimpic, alături de Norvegia, Muntenegru și Coreea de Nord, locația urmând a fi anunțată de IHF. Cât privește mondialele din Japonia, naționala noastră și-a depășit condiția, dacă ținem cont de tot ceea ce s-a întâmplat îniainte de plecarea la mondiale, ieșind din grupele preliminare după două meciuri bune cu Muntenegru și Ungaria. E foarte adevărat și faptul că ultima impresie contează, iar asta a fost dată de evoluțiile din partidele cu Suedia și Japonia. E clar că România este dependentă la acest moment de Cristina Neagu, care a evoluat la acest turneu final departe de potențialul său fizic maxim. Pe de altă parte, există senzația că handbalul feminin românesc o ia încet-încet pe urmele celui masculin. Iar asta denotă deficiențe grave de sistem, care pornesc de la bază. Putem să-l ironizăm pe Ryde la nesfârșit, a făcut destule greșeli la mondiale, însă problemele sunt mult mai grave și de profunzime. Am avut acum 5 ani campioana mondială la junioare, iar în lotul din Japonia a fost doar o jucătoare din echipa de atunci. Ar mai fi fost Laslo și Bazaliu, dar 3 din 16 e foarte, foarte puțin. În tot acest timp, echipe finanțate din bani publici și sindicate se luptă din greu pentru dreptul străinilor de a evolua pe bani mulți, mulți de tot în primile ligi din România. Iar o generație de aur lustruiește băncile de rezerve sau joacă prin eșaloanele secunde.

Foto: ihf.info

Un comentariu la „Olanda e noua campioană a lumii la handbal feminin / Echipa ideală a turneului final din Japonia și cu cine va juca România pentru calificarea la Jocurile Olimpice

  • 15/12/2019 la 17:36
    Permalink

    Fara enigme: regulamentul este explicit, disponibil pe siteul FRH in limba romana, pagina 91. Decizia arbitrelor este gresita! De ce au arbitrat ele si semifinala, si finala?!
    La noi ar fi nevoie rapid de lansarea in prima echipa a nationalei pentru cel putin inca 2 campioane mondiale, care joaca in Liga, meci de meci. In plus, ar fi necesara prezenta Sorinei Tarca, Andreei Popa si Alice Gogarla in lotul mare, alaturi de inca un portar, fie tanar, Kelemen, fie experimentat, ca Elena Voicu.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *