Evoluția Blackjack și peste 300 de ani de istorie
Se spune că jocul de Blackjack, recunoscut și ca 21, își are originile prin cazinourile franceze, undeva prin anii 1700. Însă nu există dovezi certe ce atestă debutul acestui faimos joc de cărți.
Jocul inițial se numea „Vingt-et-Un”, ceea ce se traduce prin „21” și a fost jucat la Curtea Regală a Franței în timpul domniei regelui Ludovic al XV-lea.
Însă există și teorii conform cărora Blackjack este o invenție a romanilor. Se crede că romanii practicau acest joc cu bucăți din lemn vopsite cu numere, nu cu clasicele cărți din hârtie.
Însă cu certitudine, faimosul ”21” a ajuns în America de Nord prin intermediul coloniștilor francezi, undeva în secolul al XVIII-lea. Jocul a evoluat și a câștigat popularitate în întreaga lume. Dovezile arată că era un joc practicat în sălile de jocuri din în New Orleans, în 1820.
Existau reguli de blackjack diferite față de Blackjack-ul contemporan pe care îl cunoaștem și practicăm astăzi. Pe vremuri, doar dealer-ul avea voie să dubleze și se permiteau mai multe pariuri la o mână jucată, însă aceste reguli s-au schimbat începând cu 1931.
În secolul al XX-lea, în Nevada, jocul încă era recunoscut ca ”21”. Denumirea de Blackjack a fost adoptată mult mai târziu. Denumirea vine de la 21 curat format dintr-un jack (juvete de inimă neagră (pică)) și un AS de pică. Pentru această mână, cazinourile ofereau bonusuri de până la 10:1.
Pe măsură ce jocul a devenit cunoscut, bonusurile au început să dispară, dar numele de Blackjack s-a întipărit tot mai mult în mintea jucătorilor profesioniști.
Pentru că vor am vorbit de reguli, jocul nu e greu de practicat. Fiecare jucător primește două cărți cu fața în sus sau în jos, în funcție de cazinou și masă. În Statele Unite, dealerul primește două cărți, în mod normal una cu fața în sus (expusă) și una în jos (ascunsă).
În majoritatea celorlalte țări, dealerul primește doar o carte cu fața în sus. Cărțile de la 2 la 10 au valoarea lor scrisă (de la 2 la 10). Cărțile Jack (Juvete), Queen (Damă) și King (Popă) valorează 10 puncte în ecuația jocului Blackjack.
Așii pot valora 1 sau 11. Valoarea unei mâini este suma valorilor cărților. Jucătorilor li se permite să tragă cărți suplimentare pentru a-și îmbunătăți mâinile.
O mână cu un AS evaluat ca 11 este numită „soft”, ceea ce înseamnă că mâna respectivă nu va pica luând o carte suplimentară. Valoarea asului va deveni 1 pentru a împiedica depășirea valorii de 21. În caz contrar, mâna este numită „hard”.
După primirea cărților, jucătorul are la dispoziție 4 opțiuni: „hit”, „stand”, „double down”, „split”. Fiecare opțiune are un semnal de mână corespunzător.
Blackjack are peste 100 de variante de reguli. Începând cu anii 1960, blackjack-ul a fost o țintă pentru jucătorii profesioniști, care au căutat mereu soluții pentru a câștiga. Ca răspuns, cazinourile au introdus contramăsuri care pot crește dificultatea jocului.
Putem spune că blackjack este un joc al cumpătării. Practicați-l responsabil!