EXCLUSIV / Xavier Pascual: Toți jucătorii au dat 100%, sunt mândru de felul în care s-au prezentat

Naționala masculină a României a disputat primele trei jocuri de verificare din noul mandat al lui Xavier Pascual, pe parcursul a cinci zile: 37-25 cu Georgia la București, 29-33 și 31-35 cu Spania, la Aviles. Partidele fac parte din pregătirea pentru turneul preliminar pentru calificarea la mondialele din 2023, care va avea loc în perioada 7-9 ianuarie 2022, la Cluj-Napoca, acolo unde România va întâlni selecționatele din Israel, Cipru și Moldova. Despre cele trei jocuri de verificare am discutat cu selecționerul Xavier Pascual.

Rep.: Care sunt primele concluzii după cele trei meciuri ?

Xavier Pascual: Cred că suntem pe un drum bun, jucătorii au muncit foarte mult, mi-au arătat multă implicare. Va trebui ca noi să învățăm să jucăm ca o adevărată echipă, dat fiind faptul că nu avem un jucător care să poată face diferența într-un meci.

Rep.: Cum au răspuns jucătorii la solicitările dumneavoastră ?

X.P.: E o întrebare pe care le-o puteți adresa și lor. În orice caz, ei știu foarte bine că, atunci când suntem pe teren, eu cer de la fiecare să dea 100% în fiecare moment, nu doar în timpul meciurilor, ci și la antrenamente. Din acest punct de vedere, nu au existat probleme.

Rep.: Ce v-a plăcut și ce nu în aceste partide de verificare ?

X.P.: Cred că mai avem multe lucruri de făcut. Cel mai important lucru cred că este ca jucătorii să își recapete încrederea în forțele lor. Ei au jucat foarte bine, trebuie să înțelegem că greșelile fac parte din joc. Noi trebuie să știm exact unde ne aflăm, iar cele două jocuri cu Spania au fost extraordinare pentru noi. În primul meci, am fost în joc tot timpul, iar în cel de-al doilea am revenit după ce am fost conduși la 10-11 goluri. Am schimbat apărarea, am schimbat și în ofensivă, atacând 7 contra 6. Lucrăm la multe lucruri, pentru a crea o echipă. Pentru asta avem nevoie de timp, iar lumea trebuie să înțeleagă că suntem într-un proces de schimbare a echipei.

Rep.: Sunt jucători care v-au impresionat în mod deosebit ?

X.P.: Nu vreau să discut despre anumiți jucători. Eu cred că toți au dat 100% în aceste jocuri, unii mai lucraseră cu mine și mă știau mai bine, dar eu sunt mândru de felul în care s-au prezentat toți. N-ar fi corect să spun că un anume jucător a fost mai bun decât ceilalți, cred că e foarte important să știi ce poate fiecare pentru a ști ce poți să le ceri. Repet, sunt foarte mulțumit de toți pentru felul în care s-au prezentat.

Rep.: Credeți că are echipa națională a României potențialul de a se lupta cu șanse reale pentru calificarea la campionatul mondial ?

X.P.: Evident că lucrăm pentru asta. Mai întâi, va trebui să câștigăm turneul din ianuarie, apoi să trecem de două tururi eliminatorii. Avem multe echipe naționale deasupra noastră, va depinde și de tragerea la sorți, însă deocamdată e clar că va trebui să dăm 100% la turneul din ianuarie, altceva nu contează acum. Eu zic să trecem cu bine de acest turneu și apoi vom putea discuta despre ce urmează.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *