Xavier Pascual: Echipa joacă sub presiune, dar acesta e un lucru normal

Naționala masculină a câștigat vineri seara prima partidă din cadrul turneului de calificare la mondialele de anul viitor, 33-30 cu Israel, însă n-a fost tocmai o victorie convingătoare. În fața unei echipe care a avut importante probleme de efectiv din cauza coronavirusului, România a câștigat avându-l ca MVP pe portarul Ionuț Iancu, ale cărui intervenții din repriza secundă au securizat o victorie care a stat mult timp sub semnul întrebării. Altfel, cel mai bun jucător de pe teren a fost indiscutabil tânărul coordonator israelian Yoav Lumbroso (21 de ani), care evoluează în prima ligă franceză, la Limoges. Acest joc ne-a arătat, dacă mai era nevoie, unde suntem în handbalul masculin, adică jos de tot și e nevoie de timp și răbdare pentru ca Xavier Pascual să-și impună strategia. Realist vorbind, ce am văzut vineri seara nu e de natură să ne dea speranțe pentru următoarele faze ale preliminariilor, unde adversarele vor fi de un cu totul alt calibru. România va mai juca duminică împotriva Moldovei, un meci care nu are cum să pună probleme selecționatei noastre, care va termina pe primul loc grupa de calificare.

Dacă i-am lăudat pe reprezentanții FRH pentru ”prestația” de la mondialele feminine în ce privește comunicarea, de data asta aceștia și-au dat cu stângu-n dreptul de o manieră jenantă. Absolut nicio indicație pentru sectorul rezervat presei, am stat la o masă fără prize, fără acces la internet, în condiții pentru care, în mod  normal, ar trebui aplicate și niște sancțiuni. Evident că nici nu s-a pus problema de asigurarea unui dialog la final cu jucătorii sau antrenorii celor două echipe (pandemia a devenit alibiul preferat pentru leneși și incompetenți), de parcă a fi interesat de naționala masculină e o greșeală, am bătut 400 de kilometri pentru a asista la o bătaie de joc din acest punct de vedere.

Cred că am făcut o primă repriză bună în ce privește atacul și contraatacul, dar nu același lucru s-a întâmplat în apărare, unde jucătorii noștri nu s-au ajutat unii pe alții în anumite situații. În repriza a doua ne-am îmbunătățit jocul în apărare, în special între minutele 40 și 50, am avut câteva oportunități de a închide jocul mai repede, dar am ratat câteva ocazii clare și nu numai pentru că a apărat portarul advers, am avut câteva aruncări în afara cadrului porții. Pe de altă parte, echipa joacă sub presiune, ceea ce e normal, fiindcă sunt așteptări mari după atâția ani de calificări ratate, însă și a juca sub presiune face parte din job-ul nostru. Acum e important să câștigăm duminică și să încheiem pe primul loc grupa de calificare, după care vom vedea care va fi următorul nostru adversar. Până atunci, însă, să nu uităm că următoarea noastră adversară e Moldova și trebuie să o respectăm. Xavier Pascual

ROMÂNIA – ISRAEL 33-30 (18-18) Arbitri: Ivan Caçador / Eurico Nicolau (Portugalia)

România: Vasile 1 gol, Iancu 1 gol – Grigoraș 8, Thalmaier 6, Șimicu 5, Buzle 3, Dumitriu 2, Rotaru 2, Cumpănici 2, Ghiță 1, Nistor 1, Căbuț 1, Militaru, Szoke, Roșu, Constantina. Antrenor: Xavier Pascual.

Israel: Izhak, Bar Gil – Lumbroso 9, Sarfati 5, Stelman 5, Shkalim 2, Levi 2, Dayan 2, Mosindi 2, A. Cohen 2, Gurman 1, Oberman, Medina, N. Cohen. Antrenor: Assaf Levy.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *