Vara neagră a handbalului juvenil românesc / Juniorii au pierdut în semifinale la Craiova

Echipa națională de juniori a ratat, din păcate, ocazia de a juca duminică finala turneului eșalonului secund european de la Craiova, pierzând dramatic cu Austria, la aruncările de la 7 metri, scor 30-31. După un meci cu suișuri și coborâșuri, România părea să fi preluat controlul jocului în ultimul sfert de oră, însă s-a văzut egalată pe final și, chiar dacă a avut atacul în ultimele 30 de secunde și un time-out înainte de asta, n-a izbutit să fructifice. A urmat loteria aruncărilor de la 7 metri, unde s-a ajuns la a șaptea aruncare, iar portarul austriac a fost mai inspirat și și-a dus echipa în finala cu Ucraina.

E un eșec dureros, al patrulea pentru handbalul juvenil românesc din această vară, care ne mai arată o dată că suntem ”în comă”. De ce s-a ratat și acest obiectiv ? Sportivii și-au dorit, au luptat, însă atât au putut sâmbătă, după o lună și jumătate de stat în cantonament. Că au fost sau nu greșeli de alcătuire a lotului sau vizavi de schimbările din timpul partidei, asta vor analiza specialiștii. Cert e că echipa asta a avut patru antrenori în trei ani !!! Ce să mai înțeleagă sportivii din toată vânzoleala asta ??? Un lucru este, însă, în afara oricărui dubiu: am ajuns într-un punct în care dacă nu se iau măsuri radicale, îngropăm handbalul definitiv.

Dacă vom continua să refuzăm să vină străinii (cei din țările de top) să ne facă strategiile, pe motiv că ”ce, noi nu avem antrenori ?”, putem să punem cruce handbalului. E momentul să lăsăm orgoliile prostești la o parte și să acceptăm că avem nevoie disperată de ajutor, fiindcă uitați-vă unde am ajuns la toate nivelurile! Și da, astea sunt clar și efectele celor 8 ani dezastruoși ai administrației Dedu, fără măsuri eficiente la nivel de copii și juniori, cu antrenori numiți la loturi pe nepotisme și cumetrii, fără o strategie coerentă de pregătire la nivelul sectorului juvenil, cu jucători impuși la loturile naționale și așa mai departe. S-a văzut acum că nici măsurile de tip pompieristic, cu numiri de antrenori pe ultima sută de metri, n-au dat roade, ar fi fost o minune să fi dat, sincer.

Nu pot să nu ”amendez” haosul la nivelul comunicării și marketingului care domnește la FRH. Au făcut un ditamai bannerul pe care l-au izbit lângă Sala Polivalentă și cu asta basta ! Niciun afiș prin centrul vechi al Craiovei, plin de lume seară de seară, nici în centrele comerciale, nimic în presa locală, nimic, nimic !!! Domnule Din, dați afară persoana care și-a bătut joc de promovarea unui turneu în care naționala de juniori trebuia să joace cu sala plină, nu într-un semi-anonimat. Mai amintesc de tricouri cu numere făcute de maseur cu leucoplast în timpul jocului ? Toate astea arată cât de jos suntem, ”sub pământ”, vorba unui om de handbal de la noi.

ROMÂNIA – AUSTRIA 30-31 (11-13, 26-26), după aruncările de departajare

România: Vișan, Paraschiv – Stanciuc 10, Grigore 5, Zarițchi 4, Voica 2, Golea 2, Gheorghe 2, Ștefan 1, Drăgoi-David 1, Armanu 1, Radu 1, Niculaie 1, Focșăneanu, Noțigan. Antrenori: Adrian Petrea, Vasile Boca, Bogdan Pralea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *