EXCLUSIV / Victorina Bora: Îmi place s-o iau mereu de la capăt mai puternică și nu cedez niciodată

Handbal Mania a realizat un interviu exclusiv cu singura femeie antrenor principal din unul dintre cele mai puternice campionate din lume, Liga Florilor. Fostă jucătoare de succes, cu peste 100 de selecții la echipa națională, câștigătoare a 5 titluri de campioană cu Oltchim Râmnicu Vâlcea, Victorina Bora a mai jucat la CFR Craiova, Rapid București, Kometal Skopje, Șuiorul Baia Mare, Messina și SCM Craiova. Ca antrenoare, ea a activat la SCM Craiova, Terom Z Iași, Unirea Slobozia, CNE Râmnicu Vâlcea și de 7 ani la CSM Slatina.

Rep.: Cum vă simțiți în postura de singura femeie antrenor principal din Liga Florilor ?

Victorina Bora: Interesantă întrebare. Cred că mă simt privilegiată, pentru că am posibilitatea să demonstrez că în această meserie femeile pot fi egale bărbaților. Cred, de asemenea, că acesta e un atu, ținând cont de faptul că lucrez cu o echipă de fete, de femei. Chiar dacă sunt un antrenor coleric, uneori chiar dur, relația mea cu jucătoarele în afara terenului e una apropiată, bazată în primul rând pe respect reciproc.

Rep.: Prin faptul că mizați an de an pe jucătoare tinere vă asumați mereu obiectivul de evitarea retrogradării. Nu e obositor pentru dumneavoastră ?

V.B.: Promovarea jucătoarelor românce face parte din politica clubului. Noi creștem  jucătoare tinere și de aceea tot timpul îmi propun să aduc cât mai multe în atenția echipelor naționale. Atunci când iubești ceea ce faci nu are cum să fie obositor. E drept că sunt momente când simți că ești la limită, însă reușesc să trec peste ele destul de repede, îmi place s-o iau mereu de la capăt mai puternică și nu cedez niciodată, asta le transmit și jucătoarelor mele. Handbalul m-a făcut ceea ce sunt azi, mi-a dat enorm, iar eu încerc în fiecare zi să dau înapoi prin jucătoarele cu care lucrez. Am convingerea că sportul nu poate fi păcălit, deci muncind corect reușești. De multe ori regăsesc lucruri pe care le-am perfecționat la jucătoarele pe care le-am avut, iar asta e o satisfacție enormă.

Rep.: După cinci etape, una din cele mai tinere echipe din Liga Florilor are și cea mai bună apărare. Care e ”secretul” ?

V.B.: Multă muncă și disciplină tactică. Încerc să perfecționez un sistem de apărare în funcție de calitățile jucătoarelor pe care le am la dispoziție. Îmi place mult apărarea agresivă și îmi doresc să formez jucătoare care să facă ambele faze, iar în timp am reușit cu majoritatea. Eu spun că apărarea înseamnă, pe de o parte, 85%  voință, muncă, dorința de a nu primi gol împreună cu dispoziție pentru efort, iar pe de altă parte 15% știință.

Rep.: Echipa dumneavoastră o are pe mezina Diana Lixăndroiu în lotul lărgit pentru europenele de senioare. V-a surprins această nominalizare ?

V.B.: Da și nu. Da pentru că e o jucătoare foarte tânără și nu pentru că s-a impus la echipa noastră încă din prima etapă. E o jucătoare cu reale calități, extrem de matură pentru vârsta ei, curajoasă și inteligentă. Dacă va alege corect, să joace și nu să fie rezervă, îi prevăd un viitor frumos.

Rep.: Pe care din jucătoarele dumneavoastră le vedeți făcând pasul la echipa națională în viitor, în afară de Lixăndroiu ?

V.B.: Din câte știu eu, Rebeca Necula este în vizorul echipei naționale, dar ea a lipsit în primele două etape din cauza unei accidentări, dar acum e aptă, joacă și o face foarte bine. Ea a reușit să-și perfecționeze jocul defensiv într-un timp relativ scurt și asta doar datorită faptului că a jucat. Rebeca e o jucătoare care cu siguranță va face față rigorilor echipei naționale, are tot ce-i trebuie pentru a ajunge la cel mai înalt nivel, sper să fie sănătoasă și să nu mai aibă accidentări. De asemenea, Hermina Olaru e o extremă de mare viteză, o jucătoare de bază a echipei noastre, ar merita o șansă. Andreea Coman e o stângace care promite destul de mult, însă e nevoie de muncă, ambiție, dorință și evident de timp. Îmi permit să dau un sfat jucătoarelor tinere și talentate: să aleagă echipe unde joacă și nu unde sunt rezerve, doar așa pot ajunge unde-și doresc. Avem destule exemple de jucătoare care au ales echipe cu nume și nu au ajuns niciodată la nivelul de performanță pe care și l-au dorit.

Rep.: Care e cea mai mare dorință a dumneavoastră pentru sezonul 2022/2023 ?

V.B.: Pe plan personal, să am familia sănătoasă, iar în timp îmi doresc să-mi văd fetița jucând la cel mai înalt nivel, chiar dacă nu am niciun merit la capitolul ăsta. Ea a mers singură la handbal iar eu nu am intervenit niciodată în pregătirea ei. Pe plan profesional, ce mi-am propus mereu, indiferent de echipa la care am lucrat, a fost să jucăm un handbal modern, să evoluăm atât la nivel individual, cât și la nivel de echipă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *