Două înfrângeri în Ungaria pentru naționala de junioare / Analiza selecționerului Marius Dănuleț
Echipa națională de junioare (jucătoare născute în 2006-2007) a avut programat un stagiu de pregătire desfășurat la Satu Mare în perioada 20-27 octombrie, după care au urmat două jocuri de verificare în compania Ungariei, desfășurate la Balatonboglar. ”Față de ultima acțiune (open-ul din Suedia), de data aceasta au participat 8 sportive din 16, aparând 8 sportive noi dintre care 5 aflate la prima acțiune cu jocuri! Deși la pregătire au fost prezente 18 sportive, deplasarea în Ungaria s-a făcut cu 16, două sportive fiind lăsate acasă (Alexia Niță și Maria Soroceanu), ele acuzând probleme minore de sănătate (contuzie genunchi și dureri de spate). Deși erau două sportive care până atunci au demonstrat că își merită locul în echipă, am preferat să le protejăm și să nu riscăm agravarea situației lor. De altfel, scopul acestor acțiuni, până în 2023, se canalizează către crearea unui nucleu solid de jucătoare și căutarea soluțiilor cele mai viabile pe posturi”, ne-a declarat selecționerul Marius Dănuleț.
În privința celor două jocuri cu Ungaria, antrenorul principal al naționalei de junioare a României ne-a prezentat concluziile sale pe care vi le prezentăm în cele ce urmează:
1. A fost o acțiune binevenită, cu un adversar care cu certitudine va avea un cuvânt greu de spus la această generație și care ne-a arătat că, pentru a fi în top, este nevoie de mult mai multa muncă, perseverență și sacrificiu din partea sportivelor noastre. E un duș rece venit la timp, mai ales după Jocurile Mediteraneene și Open-ul din Suedia, de natură să ne mai coboare puțin cu picioarele pe pământ.
2. Din păcate, la nivel individual am stat rău, în comparație cu sportivele din Ungaria, făcând foarte multe greșeli. Pe de o parte, având în vedere unul din obiectivele stabilite pentru această acțiune și anume creșterea ritmului de deplasare, de pasare și de execuție în condiții de adversitate, ne-am asumat cu bună știință riscul unui număr crescut de greșeli. Din păcate, au existat și greșeli care pur și simplu au ținut de concentrare și alegerea unor soluții incorecte! În prima repriză din jocul al doilea, am demonstrat că atunci când avem atitudinea corectă, facem ceea ce trebuie și alegem soluțiile corecte, putem să ne batem de la egal la egal cu oricine, inclusiv cu Ungaria. Aceasta este, de fapt, singura parte pozitivă din aceste jocuri! Per total, Ungaria a fost mai bună mai ales la nivel individual, procentajele de reușită la finalizare din situații similare ale sportivelor lor fiind net superioare față de procentajele noastre (foarte multe ratări din situații cel puțin la fel de bune ca și ale adversarului). La nivel colectiv, având în vedere și numărul mare de schimbări față de acțiunea precedentă, era normal să se observe o relaționare deficitară în sistemele de atac și apărare folosite.
3. Este imperios necesar ca nivelul pregătirii fizice specifice să se îmbunătățească substanțial în toate fazele apărării și atacului (deplasări, acțiuni și procedee tehnice specifice posturilor din aparare si atac), la fel marcajul si demarcajul, și, lucru foarte important, jocul fără minge, despre care pot spune cu tărie ca reprezintă marea diferență dintre noi și Ungaria.
4. Nu în ultimul rând, se impune creșterea valorii individuale, atât prin asigurarea unui număr optim de antrenamente de individualizare (minim 2 pe săptămână) pentru diversificarea procedeelor tehnice de finalizare specifice posturilor, cât și prin punerea sportivelor în situații adversitate mult mai puternică. Este clar că deja trebuie să discutăm de prezența efectivă a sportivelor în jocuri din liga a doua (minim 50 minute pe meci) și, ideal, prezența acestora la măcar 2 antrenamente cu echipe de senioare din prima ligă (acolo unde se poate). Aceste lucruri se întâmplă deja în Ungaria, Franța, Norvegia, Danemarca și alte țări pe care avem pretenția să le batem.
În rest, este treaba noastră, a antrenorilor de lot, să găsim până la campionatul european de anul viitor și FOTE soluțiile cele mai bune pentru a „exploata” la maximum potențialul sportivelor.
UNGARIA – ROMÂNIA 34-19 (19-7) România: Pavăl, Niță – Damian 7, Bodijar 3, Mosor 2, Voicu 1, Ciubotaru 1, Utan 1, Stan 1, Vintilă 1, Blejușcă 1, Gavrilă 1, Sârbu, Șerban, Trușcă, Sucălescu. Antrenori: Marius Dănuleț, Mihaela Ciobotaru, Eugen Ciulei.
UNGARIA – ROMÂNIA 35-21 (11-10)
România: Pavăl, Niță – Damian 7, Trușcă 3, Utan 3, Șerban 2, Gavrilă 2, Bodijar 2, Stan 1, Blejușcă 1, Ciubotaru, Sârbu, Vintilă, Mosor, Sucălescu. Antrenori: Marius Dănuleț, Mihaela Ciobotaru, Eugen Ciulei.
Foto: Facebook NEKA