Regulament schimbat peste noapte în campionatele juniorilor 3, ce spun oamenii de handbal despre ultima ispravă federală

Mai mulți antrenori din handbalul juvenil ne-au sesizat faptul că, pe site-ul Federației Române de Handbal, regulamentele campionatelor juniorilor și junioarelor 3 au fost modificate peste noapte, în plin sezon. Este invocată o „hotărâre a Consiliului de Administrație ” din 17 februarie, însă la acea dată nu a avut loc nicio ședință! Secretarul general Viorel Mazilu a trimis o adresă membrilor Consiliului de Administrație prin care le solicita aprobarea modificării regulamentului în plin sezon.

În ce constă modificarea? Inițial, regulamentele spuneau că „echipele calificate din aceeași grupă geografică NU vor merge în grupele principale (Valoare și Speranță) cu rezultatele înregistrate între acestea în grupele geografice”. Între timp, secretarul general Mazilu s-a răzgândit și a trimis o adresă către Consiliul de Administrație în care propune modificarea „în urma analizei regulamentelor”. Astfel, conform noii prevederi, echipele vor merge în grupele principale cu punctele din seriile geografice. În adresa sus menționată este invocată o așa zisă decizie a Consiliului de Administrație, „de a avea regulamente unitare la categoriile de juniori „. E o decizie inexistentă, fiindcă în procesul verbal al ședinței din august în care s-au discutat regulamentele de la juniori nu se menționează nimic despre o astfel de decizie!!! În respectiva ședință s-a decis eliminarea taliilor, revenirea la două reprize, dimensiunea mingilor și vârsta jucătorilor.

Din păcate, majoritatea membrilor C.A. au aprobat prin e-mail (!!!) această propunere, însă au făcut-o în necunoștință de cauză.

”Vă spun sincer că mă simt păcălit și înșelat. Mi s-a spus că se merge pe o uniformizare a regulamentelor la juniori, ca să observ apoi că la unele categorii merg în grupele Valoare primele trei clasate, iar la altele primele două clasate. Unde e uniformizarea?”, ne-a spus un membru al Consiliului de Administrație.

”În vară am discutat ceva la ședință cu privire la campionatele juniorilor, iar pe site se vede treaba că a apărut altceva. E bătaie de joc, cineva trebuie să răspundă pentru aceste inadvertențe”, ne-a precizat un alt membru al C.A.

Flaviu Sâsâeac a votat împotriva acestei propuneri, chiar dacă clubul pe care îl conduce, Potaissa Turda, are de câștigat de pe urma modificării. ”Existența regulamentelor caracterizează definitoriu o entitate corectă și cu o bună organizare. Respectarea regulamentelor, atât de către cei cărora li se adresează, cât și de către cei care le elaborează, determină existența stabilității, predictibilității și confirmă corectitudinea, lipsa părtinirii și buna organizare, nimeni neputând fi deasupra lor. Asta înseamnă că niciunul dintre noi, vechi sau noi în acest C.A., nu avem dreptul de a ne considera îndreptățiți a nesocoti regulile. Vă invit să fiți mult mai corecți și mai puțin ignoranți. Vă invit să fiți civilizați și să respectați regulile stabilite. În timpul sezonului, regulile nu pot fi schimbate decât pentru sezonul viitor, nu pentru cel în curs. Pot fi de acord cu armonizarea regulamentelor în forma cerută, dar numai cu aplicabilitate pentru sezonul următor”, se spune în argumentația refuzului președintelui de la Potaissa Turda.

Modificarea regulamentului în plin campionat nemulțumește mai mulți antrenori deoarece, pe de o parte, numărul de jocuri va fi mai mic în condițiile în care sunt serii de doar 4 echipe iar, de altă parte, sunt avantajate în mod flagrant echipele aflate pe primele locuri în seriile geografice. Printre beneficiarele „analizei” lui Viorel Mazilu se numără și, ați ghicit!, HC Talentul este Cheia (lidera seriei E), echipă din calea căreia deja a fost îndepărtată (cu siguranță tot în urma unei „analize”) CSM București, expediată în seria C, nu care cumva să dea peste TEC nici măcar în grupa Valoare.

”Juniorii reprezintă o prioritate doar la nivel declarativ. Au publicat regulamentele foarte târziu, iar grupele au avut parte de modificări de componență foarte dese. Nu mai vorbesc de numărul de echipe, vedem grupe în aceeasi categorie cu 5-6 echipe și grupe cu 10. De la începutul sezonului verificăm săptămânal site-ul să nu cumva să se schimbe iar regulile in timpul jocului, nemaivorbind de programarea jocurilor, unde e un haos total. Cert e că nu ai voie să schimbi regulile în timpul jocului. Am primit schimbarea cum am primit și vestitele tricouri de antrenament”, ne-a declarat un tehnician din sectorul juvenil, afectat de măsura federației.

Concluzionând, este evident că modificarea regulamentului la juniori 3 se bazează pe o minciună, pe o decizie inexistentă a Consiliului de Administrație, context în care e necesar ca membrii Consiliului de Administrație să intervină și să lase regulamentele în forma publicată inițial pentru că e anormal să schimbi regulile în timpul jocului, mai ales atunci când există multe părți dezavantajate de această decizie.

2 comentarii la „Regulament schimbat peste noapte în campionatele juniorilor 3, ce spun oamenii de handbal despre ultima ispravă federală

 • 20/02/2023 la 15:45
  Permalink

  Nu este normal așa ceva, ticăloșii trebuie trași la răspundere, pai de la junioare începem cu așa ticăloșii și ne trezim peste câțiva ani că nu mai avem fete la națională. Rușine, Rușine Rușine…Vă bateți joc de munca copiilor și a antrenorilor.

  Răspunde
 • 24/02/2023 la 15:28
  Permalink

  Atunci consiliul de administrație să-și dea demisia, nu este posibil sa votezi în necunostiinta de cauza, este bătaie de joc asupra antrenorilor și cluburilor.
  Demisia secretarului general în frunte cu președintele!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *