Ce șanse are România la Campionatul Mondial de handbal feminin?
Emoțiile vor reveni pentru fanii handbalului din țara noastră între 29 noiembrie și 17 decembrie. În acest interval e programat Campionatul Mondial de handbal feminin, iar România este prezentă din nou, așa cum suntem deja obișnuiți. Echipa noastră face parte din Grupa E și le are adversare pe Danemarca, Serbia și Chile.
Am avut parte de o tragere la sorți destul de bună, iar șansele de a ne califica în Grupele Principale sunt mari. Chiar dacă vom întâlni una dintre țările gazdă, Danemarca, pe Serbia și Chile le putem învinge.
Programul meciurilor din faza grupelor este următorul:
- 1 decembrie: România – Chile
- 3 decembrie: România – Serbia
- 5 decembrie: Danemarca – România
Orele de start nu au fost stabilite momentan. Primele trei clasate se califică în Grupele Principale. Meciurile din Grupele Principale sunt programate între 6 și 11 decembrie, sferturile de finală pe 12 și 13 decembrie, semifinalele pe 15 decembrie, iar finala mare și cea mică pe 17 decembrie.
România e prezentă pentru a 26-a oară la Campionatul Mondial de handbal feminin
România este echipa cu cele mai multe prezențe la Campionatul Mondial de handbal feminin dintre toate țările participante. Avem o tradiție bogată, iar prima participare datează tocmai din 1957. Aflată la a 24-a participare, Ungaria urmează România în topul echipelor cu cele mai multe prezențe, dintre cele calificate la ediția din 2023.
La a doua prezență la turneul mondial, România a reușit în 1962 să câștige marele trofeu. Atunci, fetele noastre au învins în finală tocmai Danemarca, scor 8-5. La edițiile din 1973 și 2005 am terminat pe locul doi, în timp ce în 2015 am încheiat pe locul trei. A fost ultima mare performanță a handbalului românesc la nivel de echipa națională. De atunci, fetele noastre au fost în regres. În 2017 au terminat Mondialul pe locul 10, în 2019 pe 12, iar în 2021 pe 13.
Regresul fetelor noastre face ca România să nu mai fie una dintre favoritele la câștigarea trofeului, așa cum s-a întâmplat la unele ediții din trecut. O imagine de ansamblu în privința șanselor la câștigarea turneului este oferită de cotele afișate deja de casele de pariuri online, România fiind considerată a noua favorită. Naționala României are cota 50.00, la egalitate cu Brazilia, Serbia și Slovenia, în timp ce Norvegia, Franța, Danemarca și Olanda sunt principalele favorite. Să nu uităm totuși că în istorie s-au înregistrat numeroase surprize, astfel că ne putem aștepta la un parcurs bun din partea fetelor noastre.
Ce spune selecționerul Florentin Pera despre grupa României
Într-un interviu acordat site-ului oficial al Federației Române de Handbal, selecționerul Florentin Pera a analizat șansele pe care echipa noastră le are în grupa de la turneul mondial. El a afirmat că este optimist și că știe destul de bine adversarele.
“Este o grupă dificilă, evident, cu două echipe puternice din Europa. Întâlnim vicecampioana europeană, Danemarca, dar și Serbia, cu jucătoare valoroase, multe dintre ele evoluând chiar în Liga Florilor-MOL. Chile e o echipă din America de Sud, aflată în creștere, dar vom fi clar favoriți. E important să mergem cu puncte în grupele principale”, a spus Florentin Pera.
În continuarea interviului, Pera a afirmat că mizează și pe sprijinul comunității de români din Danemarca. Românii au fost mereu prezenți să susțină naționala indiferent de țara în care s-a jucat, iar sprijinul lor poate duce echipa și mai departe la turneul mondial. „Știm că mulți români trăiesc în Danemarca şi îi așteptăm să ne susțină la aceste meciuri foarte importante, așa cum o fac mereu când jucăm în deplasare. Am încredere în potențialul echipei naționale şi vom aborda fiecare meci cu dorința clară de calificare la turneul preolimpic”, a mai declarat selecționerul României.
Danemarca e cea mai periculoasă echipă din faza grupelor
Danemarca este campioană mondială la ediția din 1997. A terminat pe locul 2 în 1962 și pe locul 3 în 1995, 2013 și 2021. Danezele sunt campioane europene în 1994, 1996 și 2002, iar la ultima apariție au terminat pe locul doi, anul trecut.
Pentru Serbia, cel mai bun rezultat la Mondial este locul 2 ocupat în 2013. Mai are un loc 3 în 2001, în timp ce în 2019 și 2021 a fost eliminată în Grupa Principală. Chile se află la a doua prezență la un Mondial, după cea din 2009, când a terminat pe locul 23. Pe România a mai întâlnit-o o singură dată și a pierdut cu 51-17.
Cotele publicate în acest articol pot suferi modificări în orice moment.