Conferință de presă à la Caragiale la FRH

Federația Română de Handbal a organizat miercuri o conferință de presă cu o desfășurare absolut halucinantă, cu numeroase „numere” de umor involuntar, dacă tot cu o zi mai devreme s-au împlinit 172 de ani de la nașterea lui Ion Luca Caragiale. Precizăm din start că Handbal Mania, singurul site românesc dedicat exclusiv handbalului, nu a fost informat cu privire la acest ”eveniment”, asta ca parte a transparenței pe care o tot clamează Din și asociații. Președintele Constantin Din a lăsat impresia încă din prima parte (dedicată naționalei masculine) că trăiește pe altă lume, fiind extrem de incoerent în prezentarea situației de la naționala masculină. Precizăm că la conferință au fost prezenți Xavier Pascual și George Buricea. Citiți și judecați singuri:

Constantin Din: ”am cântărit împreună ce e mai bine, dacă este mai bine să continue domnul Pascual, este 100% lângă handbalul românesc, există și această posibilitate, să continue și există și posibilitatea să se oprească și să ajute din exterior și să lăsăm pe altcineva să conducă echipa națională masculină, pentru a încerca să obținem rezultatele de care avem nevoie”.

Ziarist: ”O secundă, ca să înțelegem. Se continuă cu Xavi Pascual sau nu? Ca să fie clar. Deci și-a dat demisia?”

Din: ”Există această variantă, ca domnul Xavi Pascual (pronunțat CSAVI) să se oprească, să nu mai fie antrenorul principal al echipei naționale”.

Ziarist: ”În acest moment, rămâne antrenorul echipei naționale Xavier Pascual?”

Din: ”Asta încercam să vă explic acum. Au fost aceste două opțiuni, să rămână și pentru dubla cu Cehia și să regândim ce se întâmplă la sfârșitul contractului în iunie sau se oprească acum în a mai fi antrenorul principal al echipei naționale și să oferim această șansă unui alt antrenor, care să vină cu alt suflu. Am luat decizia ca, pentru următoarea perioadă în activitatea echipei naționale de handbal să se ocupe domnul antrenor George Buricea, deci asta este schimbarea pe care noi doar am încercat să v-o explicăm cum am ajuns la această decizie.”

Ziarist: ”Cine e selecționerul naționalei în acest moment”?

Din: ”În acest moment este domnul domnul Csavi Pascual. Domnul George Buricea va fi. Urmează să se întâmple niște contracte, niște hârtii, niște negocieri, noi doar vă prezentăm în ce situație ne aflăm.”

Ziarist: ”Domnul Xavi Pascual ar putea rămâne director tehnic la echipa națională?”

Din: ”Domnul Csavi Pascual va rămâne consilierul.”

Ziarist: ”Vrem să știm și noi fiecare cu ce se ocupă. Deci domnul Xavi Pascual consilier tehnic, iar George Buricea antrenor principal al echipei. Nu e bine?”

George Buricea: ”Consilierul domnului președinte”.

Ziarist: ”Deci nu mai e la echipa națională”.

Din: ”Nu mai e. Frâiele PROBABIL vor fi preluate de domnul George Buricea.”

George Buricea: ”Nu am semnat încă contractul”.

Ziarist: ”Ați discutat numirea lui George Buricea în comisia tehnică?”

Din: ”Conform Statutului, comisia tehnică se ocupă cu propunerea antrenorilor la loturile de tineret, juniori, cadeți. ” Notă – ce prevede statutul – ” președintele numește sau revocă prin decizia sa: Secretarul General al F.R.H., Trezorierul F.R.H., Directorul executiv, consilierii F.R.H., Secretarul Federal pentru activități internaționale, directorul tehnic, directorii loturilor naționale, antrenorii federali cât și celelalte persoane prevăzute de statut sau regulamentele F.R.H.; ”. De asemenea, conform Statutului FRH, ”Comitetul Director aprobă componența loturilor naționale și olimpice precum și structura colectivelor tehnice propuse de Comisia Tehnică”.

George Buricea s-a simțit dator să înceapă cu sfaturi la adresa jurnaliștilor: ”cred că este o premieră ca fostul și viitorul selecționer să se afle în fața presei și cred că trebuie să apreciați lucrul ăsta.” Referitor la barajul de calificare la mondiale cu Cehia, el a spus: ”nu putem fi favoriți în fața Cehiei, dar dacă nu credeam în calificare nu eram aici. Nu pot promite calificarea, dar pot promite că vom da totul pe teren.”

Alin Cârligeanu, membru în Consiliul de Administrație, a sintetizat această conferință astfel: ”Dacă federația se află pe hartă între Spitalul de Urgență și Circul de Stat, aș fi spus că aceasta este cauza unui astfel de eveniment. Din nefericire pentru o astfel de întâlnire cu presa, adresa FR Handbal este într-un loc încărcat de istorie, la Sala Lucian Grigorescu”.

Partea a doua a conferinței, caracterizată tot de incoerență și lipsă de legătură cu realitatea, s-a referit la pierderea finanțării de la ANS și la înlocuirea lui Viorel Mazilu cu Andrei Luca. Menționăm doar că prima colaborare a actualei conduceri a FRH cu Andrei Luca s-a produs în august 2022, atunci când naționala de juniori a ratat calificarea la europene jucând la Craiova în fața unei săli goale, în condițiile în care în Bănie nu a existat nici măcar un afiș al turneului de calificare, exceptând bannerul de la sală. Nu a rezultat nici cu ce se va ocupa Viorel Mazilu în funcția de ”director tehnic”. A avut dreptate persoana care a spus ”e doar o cacealma” vizavi de demisia lui Mazilu. În rest, vă oferim o parte din declarațiile lui Constantin Din, aflat în divorț iremediabil nu doar cu realitatea, ci și cu limba română.

Noi la dosarul nostru lipseau câteva documente, azi dimineață au fost depuse documentele necesare pentru a debloca această situație. Credem că lucrurile sunt rezolvabile și vom avea finanțare de la ANS. Organizăm 8 trofee Carpați, iar fiecare presupune un minim de 50.000 de euro. Dacă nu știați, vă spun eu că handbalul românesc se află într-o poziție foarte de succes. Suntem printre puținele țări care am reușit să calificăm toate echipele naționale la toate categoriile de vârstă la toate turneele finale, adică campionate europene sau mondiale. Orice participare de acest gen înseamnă încă 50000 de euro, ori 8, încă 400000 de euro. (Notă – naționalele de cadeți/cadete nu au niciun turneu final în 2024). Iată cum finanțarea s-a terminat cu participarea la turneele finale și la câte un turneu de pregătire. Această administrație nu a făcut nimic pentru handbalul românesc? Am oferit echipamente de joc, mingi gratuite, inclusiv laptopuri pentru a pune în practică tehnologia de care avem nevoie.” Notă – laptopurile sunt total uzate moral, iar în configurația trimisă ”beneficiarilor” nu pot fi utilizate.

”Jucătorii tineri trebuie să crească într-un anumit mediu, nu este suficient doar să joci la epuizare și să avem rezultatele pe care noi credem că le putem avea, mai bune. Ca strategie, noi ne-am orientat către sportivii tineri, le-am oferit competiții suplimentare, unde să-și poată desfășura activitatea după ce își termină junioratul. Trebuie să creștem la nivel de copii și juniori și asta am început noi să facem. Greșelile pe care le-am făcut nu a afectat direct niciun club sau niciun sportiv. Demisia secretarului general este un lucru real, este un act unilateral, deci din momentul următor conferinței de presă vom demara hârtiile pentru a încheia activitatea ca secretar general a lui Viorel Mazilu și numirea în funcția de secretar general a domnului Andrei Luca. Viorel Mazilu va fi noul director tehnic al federației, este un loc care i se potrivește mult mai bine, el este un om dinamic, activ, cum a fost și ca jucător și cred că în această ipostază o să facem lucrurile mai bune. Federația a pierdut finanțarea de la diverși sponsori pentru această situație care a apărut în presă.”

Nu putem adăuga decât ”DOAMNE FEREȘTE”!

Un comentariu la „Conferință de presă à la Caragiale la FRH

  • 31/01/2024 la 20:46
    Permalink

    Conferința de la FRH a ilustrat din nou actualitatea sintagmei „analfabet funcțional”, argumentată cu umor involuntar de președintele Din. Acest om știe să citească un text, cu poticneli, dar sigur nu-l înțelege . În aceste condiții, orice abordare constructivă a situației handbalului românesc nu poate incepe decât cu demisia echipei Din. Altfel „vorbim discuții”.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *